Stiftelsen Norsk Mat

Nye spesialiteter på plass på lokalmat-topplaget

Del
Tradisjonsrike geitoster fra vesle Undredal Stølsysteri og en ny type røkelaks fra Salma var blant produktene som i formiddag ble tildelt offisielt Spesialitet-merke. Nå får de plass i merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse.
Fra venstre: Spesialitet-fagsjef Marit Strand, Anna Karine Marstein fra Underdal stølsysteri, Erik Lien fra Rørosbakern, adm.dir.  Emil Rognstad Østenfor  og markedssjef Jaroslava Juricova-Olsen fra Salma og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Matmerk
Fra venstre: Spesialitet-fagsjef Marit Strand, Anna Karine Marstein fra Underdal stølsysteri, Erik Lien fra Rørosbakern, adm.dir. Emil Rognstad Østenfor og markedssjef Jaroslava Juricova-Olsen fra Salma og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Matmerk

Tradisjonsrike geitoster fra vesle Undredal Stølysteri. Nyskapende kjeks fra Rørosbakern med en spennende, bærekraftig lokal-ingrediens. En helt ny type sprellfersk, lettrøkt laks fra velkjente Salma.

Hva har alle disse matskattene til felles?

Jo, alle er godkjent av Spesialitet-fagjuryen og får sin plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse.

Stolte matprodusenter ble klappet opp på scenen under et Matstreif-arrangement i Oslo i dag. Der fikk de overrakt sine Spesialitet-merker av statssekretær Ingvild Ofte Arntsen.

–Godt å få et større lag

– Det er ganske krevende å være liten i møte med de store markedskreftene. Da er det godt å få være del av et større fellesskap som en slik merkeordning. 

Det sier Anna Karine Marstein fra Undredal Stølsysteri.Ysteriet ble stifta i moderne form i 2002 av tre familier i bygda, men tradisjonen å yste av geitemelk er lang i Undredal. Siden oppstarten er kvalitetsostene fra stølsysteriet blitt velkjente og ettertrakta. 

Det er deres kvite geitost i tre lagringsgrader, samt brun brimost, er godkjent i merkeordningen. 

– Undredal er ei lita bygd hvor ildsjeler med stolthet og høy fagkunnskap har bevart og utviklet sin geitosttradisjon og gjort det til en bærebjelke i sin lokal-identitet, sa Ofte Arntsen under tildelinga.

– Visst er det ei stor glede å få holde på meg tradisjonsrik produksjon som vår, men det er også et stort slit. Derfor er vi glade for drahjelp fra Spesialitet. Når det er sagt, så synes ikke vi - egentlig - at vi trenger noen utenfra for å fortelle oss at geitostene våre er en spesialitet, smiler Marstein. 

Kjeks med ingrediens fra "naboen"

De engasjerte flatbrødbakerne Rørosbakern fikk også tildelt Spesialitet-merke. De fikk for Knekks, en påleggskjeks som takkestekes. Knekks bakes blant annet av restproduktet mesk fra bayerproduksjonen hos sambygdingene Røros Bryggeri. Fagjuryen sier 

– Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen. Og så synes vi det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra nabobedrifter til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan si vi tenker bærekraftig innovasjon, om enn i det små, sier daglig leder Erik Lien. 

 –Vi i Salma blir også glade

Den kjente merkevaren Salma opererer på en ganske annen volumskala enn mange små lokalmatprodusenter, men markedssjef Jaroslava Jurikova-Olsen lover at Salma blir like glade som de små for Spesialitet-merket. 

–Minst! Vi blir utrolig glade og stolte over at fagjuryen anerkjenner kvaliteten på de unike produktene våre. VI legger mye tid og ressurser i innovasjon. Vi går aldri den enkleste veien, sier hun. 

Salma fikk Spesialitet-merket for sin nye, lettrøkte, ferske lakseloin "Smoked", som røykes mildt på lav temperatur. Fagjuryen sier den skånsomme røykmetoden gir fisken "et delikat rog lettt røykpreg med mild og frisk smak". 

Salma er tidligere tildelt Spesialitet-merker for sine loin-produkter og lakseburgere. 

Merkeordningen Spesialitet forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartementet. 

Nøkkelord

Kontakter

Daglig leder Undredal stølsysteri Anna Karine Marstein 90718655

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Fra venstre: Spesialitet-fagsjef Marit Strand, Anna Karine Marstein fra Underdal stølsysteri, Erik Lien fra Rørosbakern, adm.dir.  Emil Rognstad Østenfor  og markedssjef Jaroslava Juricova-Olsen fra Salma og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Matmerk
Fra venstre: Spesialitet-fagsjef Marit Strand, Anna Karine Marstein fra Underdal stølsysteri, Erik Lien fra Rørosbakern, adm.dir. Emil Rognstad Østenfor og markedssjef Jaroslava Juricova-Olsen fra Salma og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i Landbruks- og matdepartementet. Foto: Matmerk
Last ned bilde
Stolte: Magne Underdal og Anna Karine Marstein fra Underdal stølsysteri. Foto: Matmerk
Stolte: Magne Underdal og Anna Karine Marstein fra Underdal stølsysteri. Foto: Matmerk
Last ned bilde
Spesialitet-fagsjef Marit Strand, markedsjef Jaroslava Juricova-Olsen og adm.dir.  Emil Rognstad Østenfor fra Salma, og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i Landbruks- og matdepartementet.
Spesialitet-fagsjef Marit Strand, markedsjef Jaroslava Juricova-Olsen og adm.dir. Emil Rognstad Østenfor fra Salma, og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i Landbruks- og matdepartementet.
Last ned bilde
Fra venstre: Spesialitet-sjef Marit Strand, Erik Lien fra Rørosbakern og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i landbruks- og matdepartementet. Foto: Matmerk.
Fra venstre: Spesialitet-sjef Marit Strand, Erik Lien fra Rørosbakern og statssekretær Ingvild Ofte Arntsen i landbruks- og matdepartementet. Foto: Matmerk.
Last ned bilde
Ostehjul: Kvit Undredal eldgamal. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Ostehjul: Kvit Undredal eldgamal. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Last ned bilde
Ostehjul: Mellomlagra Kvit Undredal. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Ostehjul: Mellomlagra Kvit Undredal. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Last ned bilde
Ostehjul: Vellagra Kvit Undredal. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Ostehjul: Vellagra Kvit Undredal. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Last ned bilde
Knekks fra Rørosbakern. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Knekks fra Rørosbakern. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Last ned bilde
Brun fra Undredal Stølsysteri. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Brun fra Undredal Stølsysteri. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Last ned bilde
Salma Smoked - lettrøkt etter egen metode. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Salma Smoked - lettrøkt etter egen metode. Foto: Lisa Westgård/Matmerk
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye