Nye spesialiteter på plass på lokalmat-topplaget
Tradisjonsrike geitoster fra vesle Undredal Stølysteri. Nyskapende kjeks fra Rørosbakern med en spennende, bærekraftig lokal-ingrediens. En helt ny type sprellfersk, lettrøkt laks fra velkjente Salma.
Hva har alle disse matskattene til felles?
Jo, alle er godkjent av Spesialitet-fagjuryen og får sin plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse.
Stolte matprodusenter ble klappet opp på scenen under et Matstreif-arrangement i Oslo i dag. Der fikk de overrakt sine Spesialitet-merker av statssekretær Ingvild Ofte Arntsen.
–Godt å få et større lag
– Det er ganske krevende å være liten i møte med de store markedskreftene. Da er det godt å få være del av et større fellesskap som en slik merkeordning.
Det sier Anna Karine Marstein fra Undredal Stølsysteri.Ysteriet ble stifta i moderne form i 2002 av tre familier i bygda, men tradisjonen å yste av geitemelk er lang i Undredal. Siden oppstarten er kvalitetsostene fra stølsysteriet blitt velkjente og ettertrakta.
Det er deres kvite geitost i tre lagringsgrader, samt brun brimost, er godkjent i merkeordningen.
– Undredal er ei lita bygd hvor ildsjeler med stolthet og høy fagkunnskap har bevart og utviklet sin geitosttradisjon og gjort det til en bærebjelke i sin lokal-identitet, sa Ofte Arntsen under tildelinga.
– Visst er det ei stor glede å få holde på meg tradisjonsrik produksjon som vår, men det er også et stort slit. Derfor er vi glade for drahjelp fra Spesialitet. Når det er sagt, så synes ikke vi - egentlig - at vi trenger noen utenfra for å fortelle oss at geitostene våre er en spesialitet, smiler Marstein.
Kjeks med ingrediens fra "naboen"
De engasjerte flatbrødbakerne Rørosbakern fikk også tildelt Spesialitet-merke. De fikk for Knekks, en påleggskjeks som takkestekes. Knekks bakes blant annet av restproduktet mesk fra bayerproduksjonen hos sambygdingene Røros Bryggeri. Fagjuryen sier
– Det er kjempemessig at vi kan lage noe helt nytt som umiddelbart får så god respons hos Spesialitet-fagjuryen. Og så synes vi det er kult at vi har klart å ta i bruk et restprodukt fra nabobedrifter til å lage et nytt kvalitetsprodukt. Kanskje vi kan si vi tenker bærekraftig innovasjon, om enn i det små, sier daglig leder Erik Lien.
–Vi i Salma blir også glade
Den kjente merkevaren Salma opererer på en ganske annen volumskala enn mange små lokalmatprodusenter, men markedssjef Jaroslava Jurikova-Olsen lover at Salma blir like glade som de små for Spesialitet-merket.
–Minst! Vi blir utrolig glade og stolte over at fagjuryen anerkjenner kvaliteten på de unike produktene våre. VI legger mye tid og ressurser i innovasjon. Vi går aldri den enkleste veien, sier hun.
Salma fikk Spesialitet-merket for sin nye, lettrøkte, ferske lakseloin "Smoked", som røykes mildt på lav temperatur. Fagjuryen sier den skånsomme røykmetoden gir fisken "et delikat rog lettt røykpreg med mild og frisk smak".
Salma er tidligere tildelt Spesialitet-merker for sine loin-produkter og lakseburgere.
Merkeordningen Spesialitet forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra landbruks- og matdepartementet.
Nøkkelord
Kontakter
Daglig leder Undredal stølsysteri Anna Karine Marstein 90718655
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Anne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom