Innovasjon Norge

Ny rekord i utbetaling fra EU til norske bedrifter

Del
Åtte norske bedrifter får til sammen 160 millioner kroner fra EU for å ta sine produkter ut i verden. Dermed har små og mellomstore bedrifter tatt med seg 304 millioner kroner fra EUs pengesekk i løpet av året.
EpiGuards EpiShuttle ved offentliggjøringen av støtten. FotoTuva Gaarder Nordlie, KD
EpiGuards EpiShuttle ved offentliggjøringen av støtten. FotoTuva Gaarder Nordlie, KD

- Jeg er imponert over disse bedriftene som har vunnet frem i konkurranse med hele Europa. Dette er viktige midler som hjelper bedriftene å få sine produkter ut til et større marked, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

I regjeringens strategi for forsknings- og innovasjonssamarbeid med EU er et av målene at deltakelsen nettopp skal bidra til økt innovasjonsevne og verdiskapning.

-Enda flere bedrifter bør få øyene opp for mulighetene som ligger i EUs enorme pengesekk, sier Nybø.

EUs SMB-instrument er en del av Horisont 2020 og finansierer innovative bedrifter som har løsninger de ønsker å teste ut på et europeisk marked, uansett bransje.

Åtte norske bedrifter får til sammen 160 millioner kroner i julegave fra EU:

  • EpiGuard: 2,5 millioner euro
  • OncoImmunity: 2,2 millioner euro
  • Pre Diagnostics: 2,4 millioner euro
  • Bondura Technology: 1,1 million euro
  • Elliptic Labs: 2,1 millioner euro
  • Greenbird Integration Technology: 1,9 millioner euro
  • Seaweed Energy Solutions: 1,6 millioner euro
  • Zwipe: 2,3 millioner euro

- Bedrifter i denne fasen har et enormt behov for kapital, mer enn det vi klarer å tilby gjennom nasjonale ordninger, sier Pål Næss, gründerdirektør i Innovasjon Norge. - Ved å ta i bruk de mulighetene EU og EØS-avtalen gir oss, får selskapene viktig kapital til å vokse videre. Vi er stolte av selskapene, som vi har jobbet med over lang tid.

Norske bedrifter vinner på å måtte selge seg inn
I årets siste runde av tildelinger fra SMB-instrumentet deltok 46 norske bedrifter i konkurranse med 1850 bedrifter om EU-finansiering. Potten er på 104 millioner euro.
Norske virksomheter har fått stadig bedre uttelling fra 2014 til 2018. Innovasjon Norges EU eksperter mener det går bedre nå, fordi søkerne nå også får tilbud om å trene på å selge inn sine prosjekter. I uken før intervjuet i Brussel blir bedriftene drillet på å presentere sitt prosjekt, og de får en generalprøve med Innovasjon Norges kapitaleksperter.
- I forberedelsene til intervju og presentasjon for panelet i Brussel var bidragene fra EU-teamet i Innovasjon Norge svært viktige, sier administrerende direktør Håkon Sæterøy i Pre Diagnostics. - Profesjonell trening og verdifull feedback gjorde oss i stand til å fremføre vårt budskap på en trygg måte.

- SMB-instrumentet er blitt en europeisk suksess for bedrifter som er i en fase der de skal vokse. Den jobben innovasjon Norge gjør for å forberede de norske bedriftene er enormt viktig, sier Iselin Nybø.

Om vinnerne:

EpiGuard: Sikrer pasienter mot smitte under transport

Østfoldbedriften EpiGuard lager EpiShuttle, en isolasjonsenhet for transport av pasienter. Den sikrer omverdenen mot smitte fra alvorlig syke, og sikrer pasienten mot et skadelig miljø. Produktet ble lansert på det europeiske markedet i slutten av 2017. - Med 2,5 millioner euro fra EU vil vi kunne gjennomføre produktutvikling for å gå inn i det amerikanske markedet, samt gjennomføre CFDA-prosessen for å kunne selge EpiShuttle i Kina, sier Fridtjof Heyerdahl, administrerende direktør i EpiGuard. – EU-midler betyr ekstremt mye for et lite gründerselskap som oss. Dette gir oss et forsprang som ellers ville tatt oss år å få til. Uten coaching og gode råd underveis fra Innovasjon Norge hadde vi nok ikke kommet helt til finalen og fått finansiering. Hele opplegget var veldig bra gjennomført, sier Heyerdahl.
EpiGuard har tidligere fått innovasjonskontrakt, risikolån, markeds- og eksportrådgivning fra Innovasjon Norge. Fra Forskningsrådet har de fått midler gjennom Forny-programmet

OncoImmunity: Bruker maskinlæring for å tilpasse kreftbehandling

- Vi søkte om SMB-instrumentet fordi det er et fantastisk finansieringsverktøy for nyskapende, prosjekter med stort kommersielt potensial. Med 2,2 millioner euro fra EU kan OncoImmunity posisjonere seg som den ledende leverandøren av programvare for å identifisere neoantigen i kreftvaksinemarkedet, sier Dr. Richard Stratford, administrerende direktør og medstifter av OncoImmunity. Selskapets programvare gjør det mulig å velge ut pasienter for immunterapi mot kreft, og å optimalisere behandlingen med kreftvaksiner og celleterapier. OncoImmunity jobber med en rekke globale farmasi- og bioteknologiselskaper.
Oslobedriften har vært med i det nasjonale klyngeprogrammet og har deltatt på Innovasjon Norges Global Growth-program. Selskapet har fått støtte gjennom Forskningsrådets BIA-ordning.

Pre Diagnostics: Blodprøve for å oppdage Alzheimertidlig

Oslobedriften Pre Diagnostics AS mottar 2,4 millioner euro fra SMB-instrumentet. Håkon Sæterøy, administrerende direktør og gründer ser det som en viktig milepæl. - Med støtten fra EU vil vi kunne ferdigstille utviklingen av vår blodprøve for diagnose av tidlig Alzheimer frem til CE-merking. Pasienter og leger får tilgang til en enkel test for å oppdage sykdommen tidlig – før det oppstår skader som ikke kan rettes opp, sier Sæterøy.
Innovasjon Norge har tidligere støttet utviklingen av produktet med etablerertilskudd og tilskudd til innovasjonsprosjekt. Fra Forskningsrådet har bedriften fått støtte fra FORNY2020 og støtte til EU-søknaden.

Bondura Technology: Skreddersydde løsninger for industrien

Bryne-bedriften får 1,1 million euro fra EU til en løsning som skal redusere nedetid og vedlikeholdskostnader i større maskiner, både på land og offshore. Bondura Technology har i mer enn 30 år brukt sin erfaring og kompetanse fra noen av verdens tøffeste miljøer til å utvikle innovative løsninger. - På grunn av tildelingen av midler fra Horisont 2020 vil vi være i stand til å akselerere vår inntreden i nye markeder og forretningsområder, som vi ellers måtte ha brukt ekstremt mye lenger tid på. Vi er kjempefornøyd med å få denne muligheten, sier CEO Ragnar Sandve i Bondura.
Innovasjon Norge har tidligere finansiert Bondura gjennom innovasjonskontrakt og risikolån. Dessuten har de fått markedsrådgivning i seks land.

Elliptic Labs: Styr smarttelefonen uten å ta på den

Oslobedriften mottar 2,1 millioner euro fra SMB-instrumentet. De lager løsninger som lar brukerne kontrollere telefoner og andre maskiner med håndbevegelser, uten å berøre dem. Elliptic Labs har flere internasjonale kunder på lista, blant dem Xiaomi, en av verdens største produsenter av mobiltelefoner. - Målet er å fullføre vår prisbelønte og patenterte teknologi for enkel, masse-skala distribusjon i en hvilken som helst smartenhet uten tilleggsutstyr, sier Laila Danielsen, administrerende direktør i Elliptic Labs.
Selskapet har fått finansiering fra Innovasjon Norge gjennom innovasjonskontrakter, lån og rådgiving, blant annet om IPR og internasjonal satsing. Forskningsrådet har støttet bedriften gjennom BIA.

Greenbird Integration Technology: Fremtidens energisystem

Oslobedriften mottar 1,9 millioner euro fra Horisont 2020 til å ta integrasjonsplattformen Utilihive til neste nivå. - Med Utilihive kan energiselskaper bli digitale og ta spranget inn i en datadrevet framtid, sier Thorsten Heller, administrerende direktør i Greenbird Integration Technology. - Med støtten selskapet får fra EU kan vi fokusere på strategiske mål og vekst med større frihet enn i dag.
Greenbird har tidligere fått innovasjonslån fra Innovasjon Norge.

Seaweed Energy Solutions: Tare blir mat og fôr

Seaweed Energy Solutions i Trondheim er Norges pioner innenfor taredyrking. SES har siden oppstart jobbet med å utvikle innovative løsninger for hele verdikjeden fra klekkeri til ferdig produsert tare. SES satser på matindustrien og et sterkt økende behov for sunn, bærekraftig biomasse til konkurransedyktig pris. - Med 1,6 millioner euro fra SMB-instrumentet kan vi demonstrere vår teknologi i stor skala og ikke minst øke vår satsning på matmarkedet, sier administrerende direktør Jon Funderud.

Zwipe: Sikker ID på fingertuppen

Oslobedriften Zwipe har utviklet løsninger for autentisering via fingeravtrykk. - Med 2,3 millioner euro fra EU kan vi investere både i markedsintroduksjon og videreutvikling sier André Lövestam, administrerende direktør. Zwipes teknologi kan brukes til betaling med kort og ulike løsninger for finansielle tjenester. I motsetning til eksisterende løsninger som bruker PIN-kode, identifiserer Zwipe brukeren med fingeren. Dataene lagres på selve kortet og kan ikke hentes ut. Dette understøtter initiativ fra EU for økt konkurranse innen bank og forbedring av personvern.
Fra Innovasjon Norge har Zwipe fått etableringstilskudd, innovasjonskontrakt og lån, mentorordning og har deltatt på programmer for internasjonalisering.

Faktaboks:

Horisont 2020

  • Verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. Fra 2021 erstattes H2020 av Horisont Europa.
  • Norge deltar på linje med EU-landene
  • SMB-instrumentet er en del av Horisont 2020 med budsjett på rundt 30 milliarder kroner.
  • Norske selskaper har siden etableringen i 2014 hentet hjem mer enn 667 millioner kroner.
  • Programmet retter seg mot innovative bedrifter med internasjonale ambisjoner, og finansierer banebrytende, markedsdrevne prosjekter i alle bransjer.
  • Fase 1, inntil 50 000 euro, går til markedsavklaring
  • Fase 2, på 1 eller 2,5 millioner euro, går til gjennomføring og testing
  • Fast track to innovation har et budsjett på rundt 5 milliarder kroner. Programmet retter seg mot industridrevne og tverrsektorielle samarbeidsprosjekter med 3-5 partnere fra 3 land. Prosjektet (inntil 3 millioner euro) går til pilotering, testing og validering.
  • Bedrifter som får finansiering fra SMB-instrumentet og Fast track to innovation får også coach, mentor, invitasjon til møter med europeiske investorer og bedriftsbesøk hos større europeiske kunder og samarbeidspartnere.

Se her for mer informasjon.

Se oversikt over hvem som har fått støtte fra SMB-instrumentet.

Innovasjon Norge har EU-rådgivere for bedrifter som er interessert i EU-finansiering til sine prosjekter. Vi samarbeider med Norges forskningsråd om å veilede bedrifter som vil søke EU-finansiering.

Nøkkelord

Kontakter

Tone Varslot Stave, seniorrådgiver i Innovasjon Norge.
Tel: 952 25 533, e-post: tone.varslot.stave@innovasjonnorge.no.

Bilder

EpiGuards EpiShuttle ved offentliggjøringen av støtten. FotoTuva Gaarder Nordlie, KD
EpiGuards EpiShuttle ved offentliggjøringen av støtten. FotoTuva Gaarder Nordlie, KD
Last ned bilde
Brodukter fra Bondura Technology
Brodukter fra Bondura Technology
Last ned bilde
Greenbirds Thorsten Heller
Greenbirds Thorsten Heller
Last ned bilde
OncoImmunity
OncoImmunity
Last ned bilde
Håkon Sæterøy, Pre Diagnostics
Håkon Sæterøy, Pre Diagnostics
Last ned bilde
Seaweed Energy Solutions, tareproduksjon
Seaweed Energy Solutions, tareproduksjon
Last ned bilde
Iselin Nybø, statsråd for forskning og høyere utdanning sammen med mottakerne av støtte og Pål T. Næss fra Innovasjon Norge. Foto: Tuva Gaarder Nordlie, KD.
Iselin Nybø, statsråd for forskning og høyere utdanning sammen med mottakerne av støtte og Pål T. Næss fra Innovasjon Norge. Foto: Tuva Gaarder Nordlie, KD.
Last ned bilde
Zwipe card.
Zwipe card.
Last ned bilde

Om Innovasjon Norge

Innovasjon Norge
Innovasjon Norge
Akersgata 13
0104 Oslo

22 00 25 00http://www.innovasjonnorge.no

Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål. 

Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye