Visit Estonia

Ny-nordisk kokkekunst slår røtter utenfor Skandinavia

Del

Estland leder an en gastronomisk fremmarsj i Baltikum. Matlagingen slekter i stor grad på det populære nye nordiske kjøkkenet, som har blomstret i Skandinavia i noen år allerede. Enkelte har hevdet at det nye nordiske kjøkkenet er dødt. Bevegelsene i Estland og Baltikum antyder noe helt annet.

At matscenen i Estland virkelig er i utvikling bekreftes av matblogger og «foodie» Anders Husa, som står bak bloggen andershusa.com.

- Etter mitt besøk i Estland i 2015, var det svært interessant å se hvor mye lenger matscenen i landet har kommet på kun to år. Unge estiske kokker, som har hentet verdifull erfaring utenlands, driver utviklingen i en ny og positiv retning mot et moderne og innovativt estlandsk kjøkken - samtidig som de benytter seg av lokale råvarer og opprettholder gamle tradisjoner, sier Husa.

Også Guri Harm og Aase Jacobsen fra magasinet Aperitif har fått øynene opp for det skjer på matscenen i Baltikum. For et drøyt år siden antydet de et «Nybaltisk kjøkken i emning».

Lokale, sesongbaserte råvarer

Den nye nordiske kjøkkenet er karakterisert av rene smaker, lokale og sesongbaserte råvarer.

- Estland ligger i den sørlige delen av de nordiske landene. Det betyr at vi har fire tydelige sesonger, men likevel et klima frodig nok til at mye kan gro. Vi lager mat til oss selv og våre gjester basert på råvarer rett fra den friske nordiske naturen, sier Vladislav Djatšuk.

Djatšuk har tidligere representert Estland i prestisjetunge Bocuse d’Or. Nå leder han Estland i konkurransen.

Estland topper White Guide

Estland setter seg i førersetet for den gastronomiske utviklingen i Baltikum. Den nordiske restaurantguiden White Guide inkluderte også Baltikum i 2017. Estland kommer best ut med soleklart flest restauranter på listen. I slutten av november vil listen for 2018 være klar på White Guide sine nettsider og i appen.

 - Vi er veldig stolt av den høye kvaliteten på matscenen her i Estland. Kokkene har på mange måter blitt ambassadører for oss. Maten er jo noe alle som reiser til Estland får oppleve. Hvis de har en smakfull og positiv opplevelse vil de kanskje fortelle om denne til andre, og dermed styrke Estland som reisemål. Derfor er også mat et fokusområde for oss, sier Tarmo Mutso, leder for turistforeningen i Estland.

I 2017-utgaven var Estland representert med 30 restauranter. Av disse arbeider om lag 19 av restaurantene etter prinsippene i det nye nordiske kjøkkenet.

Hele listen kan du se her.

Rimeligere enn i Norge

Å spise på Norges beste gourmetrestauranter er ganske dyrt, og ikke alle forunt – i hvert fall ikke så ofte. Tar du en langhelg i Estland vil du kunne unne deg matopplevelser på nivå med noen av de beste her i Norge, til en veldig rimelig penge.

For eksempel koster smaksmenyen på NOA Chef’s Hall i underkant av 750 kroner. Dette er rangert som den beste restauranten i Estland av White Guide Nordic.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Visit Estonia

Visit Estonia
Visit Estonia
Lasnamäe 2
Tallinn, Estonia

https://www.visitestonia.com/en

Visitestonia.com is the official tourism site incorporating about 6000 offers for spending your quality time in Estonia at different seasons of the year. Sign up for the newsletter and keep yourself updated on what is trending right now from special offers to locals' tips on the best restaurants, hotels, attractions and nature paths.

 

Følg saker fra Visit Estonia

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Visit Estonia på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Visit Estonia

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom