NAF

Ny NAF-test: - Moteplagg med refleks kan være direkte trafikkfarlig

Del

Det finnes en økende andel moteprodukter med refleks på markedet, men flere av produktene holder ikke det de lover, viser en test fra NAF.

UMULIG Å SE: 50 meter foran deg står det en sykkel dekket i refleksspray, men det er umulig å se med nærlys på. Foto: NAF
UMULIG Å SE: 50 meter foran deg står det en sykkel dekket i refleksspray, men det er umulig å se med nærlys på. Foto: NAF

Refleksvesten er ikke nødvendigvis førstevalget når folk skal ut på handletur eller i selskap, men hva er da alternativet for å synes i høstmørket?

NAF har testet moteprodukter og tilbehør med innebygget refleks som er ment for hverdagsbruk. I alt ble 14 produkter testet, blant annet trendskjerf med innesydd refleks, design-buttons som matcher kåpen, hjemmestrikket pannebånd, paraplyer og handlenett. I tillegg er et knippe tradisjonelle refleksvester testet på nytt.

– Andelen som bruker refleks øker, og det er positivt. Vi vet at barn og mosjonister er flinke til å bruke refleks, men i hverdagen lar voksne refleksen ligge hjemme. Vi forventer ikke at de går i refleksvest på byen, men de burde bruke noe slik at de synes, sier Morten Fransrud, NAF Trafikktrening.

Falsk trygghet

Mens de tradisjonelle refleksproduktene som vester, bånd og brikker må følge CE-standarder, trenger ikke moteprodukter det. Derfor er det vanskeligere som forbruker å vite om produktet har noe effekt eller ikke.

Fransrud mener det er problematisk at moteprodukter som merkes med «refleks» har liten eller ingen refleksevne.

– Moteprodukter kan gi en falsk trygghet, det ser vi i denne testen. Det er direkte trafikkfarlig at det selges noe som lover synlighet, som ikke gir det. Det er å lure kunden og i verste fall ta liv av folk. Skal man kalle noe «refleks» burde det virke, sier Fransrud.

Refleksskjerfet som ble testet var svært lite synlig i nattemørket, det samme gjelder refleksspray. Les hele testen her.

Favorittene

Handlenett fra Tanum og paraply fra Clas Ohlson er blant testpanelets favoritter. Dette er produkter som gir god synlighet fra flere hold, samt at de er praktiske og dekker flere behov. De er heller ikke så dyre ettersom de dekker flere behov enn ett. Testpanelet ble også poritivt overrasket over refleksgarnet Vikinggarn Reflex.

Ellers fungerer den tradisjonelle refleksbrikken og refleksbåndene godt, vesten er fortsatt best.

Råd til reflekskjøp

  • Skal du kjøpe vest, bånd eller brikke burde du se etter CE-standard EN13356 eller EN1150. Det garanterer en minimumsstandard for refleksjon.
  • Jo flere vinkler refleksen synes fra, jo bedre. Husk at du burde synes både bakfra og forfra.
  • Plassering er viktig! Er du i urbane områder der nærlys brukes – fest refleksen lavt på kroppen. Er du ute langs en mørklagt vei der fjernlys er det mest interessante – få refleksen opp på overkroppen.
  • En bilist som kjører med nærlys i 50-sonen, har bare to sekunder på å avverge en ulykke når sjåføren oppdager en fotgjenger uten refleks. Med refleks ville sjåføren oppdaget den gående på 150 meters avstand og hatt 10 sekunder til rådighet.

Moteproduktene med refleks ble valgt ut på bakgrunn av tilgjengelighet, pris og innovasjon. NAF har i tillegg testet fem refleksvester. To for barn og tre for voksne. Produktene ble testet på en mørklagt bane med kun billys som lyskilde. Produktenes synlighet ble vurdert ved 50 meters avstand og 100 meters avstand, både med nær- og fjernlys. Les hele testen, og se bilder av alle produkter her.

Nøkkelord

Kontakter

Morten Fransrud
Fagsjef NAF Trafikktrening
Mob: +47 90030343
morten.fransrud@naf.no

Bilder

UMULIG Å SE: 50 meter foran deg står det en sykkel dekket i refleksspray, men det er umulig å se med nærlys på. Foto: NAF
UMULIG Å SE: 50 meter foran deg står det en sykkel dekket i refleksspray, men det er umulig å se med nærlys på. Foto: NAF
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Østensjøveien 14
0609 Oslo

08505http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom