SINTEF

Ny hydrogen-lab åpner for grønnere lakseproduksjon

Del
Nytt norsk laboratoriesenter kan bane vei for helgrønne hydrogenanlegg som erstatning for dieselaggregater i oppdrettsindustrien, spår SINTEF-forskere.

Denne uka inviterte SINTEF hydrogenindustrien til åpning av et nytt laboratorium i Trondheim for testing av nye hydrogenteknologier. Anlegget er første del av et større lab-senter til 28 millioner kroner, som Forskningsrådet skyter inn.

Senteret vil gjøre det norske forskningsmiljøet i stand til å teste teknologi for brenselceller og elektrolyse i større skala enn tidligere. Ifølge SINTEF-forskere åpner dette for en dobbel gevinst:

– Det nye testutstyret vil øke mulighetene for norsk industri på dagens marked for hydrogenteknologi. Samtidig tror vi senteret kan utvide dette markedet, fordi det nye utstyret også egner seg til utvikling av hydrogenanlegg for oppdrettsnæringen, sier leder for senteret, forskningsleder Magnus Thomassen ved SINTEF.

«Grønt hydrogen» fra fornybar kraft er blinket ut som en av energibærerne verden trenger for å nå Paris-målene. Den energirike forbindelsen kan blant annet brukes som drivstoff i biler, busser, lastebiler, båter og tog, samt til oppvarming av bygninger.

Ved hjelp av elektrolyseteknologi – utstyr som på bransjespråket kalles "elektrolysører" – kan hydrogen fremstilles tilnærmet utslippsfritt, ved at fornybar elektrisitet spalter vann til hydrogen og oksygen.

Vel fremme hos brukeren kan hydrogenet mates inn i brenselceller. Dette er transportable eller stasjonære elektrokjemiske kraftverk som omformer hydrogen direkte til elektrisitet, med vann som eneste utslipp.

– Det nye laboratoriet vårt kan brukes til å teste elektrolysører og brenselceller for alle kjente anvendelser. Når vi håper å innlemme også oppdrettsnæringen i hydrogenfamilien, så skyldes dette ikke minst at oppdrettsnæringen bruker store mengder av oksygen i merdene, sier senior prosjektleder Anders Ødegård i SINTEF.

På oppdrag for NVE og Småkraftforeningen utførte SINTEF i 2017 en forstudie, der mulighetene for samlet bruk av hydrogen, oksygen og varme fra elektrolysører ble vurdert for et settefiskanlegg i Nordland.

– Resultatene fra forstudien var såpass lovende, at vi mener Norge bør teste ut en slik flerbruk av alle produktene fra vannelektrolyse i oppdrettsnæringa, sier Ødegård.

Han viser til at dieselaggregater står for strømforsyningen til mange merdanlegg i lakseindustrien.

– Kystnære oppdrettsanlegg kan lette sitt karbonfotavtrykk ved å erstatte aggregat med landstrøm i kabel. Men lakseindustrien ønsker å benytte større merder lengre til havs, for å unngå lus-problematikk. Da vil landkabel bli kostbart. I slike tilfeller peker hydrogen seg ut som et interessant alternativ, sier Ødegård.

SINTEF, NTNU og Institutt for energiteknikk (IFE) skal drive de nye laboratoriene i nært samarbeid. Ferdig utbygd vil senteret bestå av tre avanserte testenheter, henholdsvis ved SINTEF/NTNU på Gløshaugen i Trondheim, hos IFE på Kjeller og i SINTEFs lokaler i Oslo.

Bildetekst:

Forsker Graham Smith (til høyre) ved SINTEF demonstrer det nye hydrogenlaboratoriet i Trondheim under innvielsen. Gjestene er her representert ved Andreas Bodén og Johan Burgren fra den svenske brenselcelleprodusenten PowerCell. Foto: Thor Nielsen / SINTEF

Nøkkelord

Kontakter

Magnus Skinlo Thomassen, forskningsleder, SINTEF Industri, e-post: Magnus.S.Thomassen@sintef.no, telefon: 982 43 439

Bilder

Om SINTEF

SINTEF
SINTEF
Strindveien 4
7034 Trondheim

40 00 51 00http://www.sintef.no

SINTEF er et av Europas største uavhengige forskningsinstitutter. Vi utfører hvert år flere tusen oppdrag – for små og store kunder.

Følg pressemeldinger fra SINTEF

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SINTEF

Høye investeringer i SINTEF i 2023, EU kompenserer for lave nasjonale utlysningsnivåer26.4.2024 12:37:06 CEST | Pressemelding

I en tid med stort behov for nye løsninger holder forskningsvirksomheten i SINTEF bare så vidt tritt med inflasjonen. SINTEF utførte forskning for 4,2 milliarder kroner i 2023, gjennom 6.371 prosjekter for 3.341 oppdragsgivere. Det ble investert 321 millioner kroner i laboratorier, vitenskapelig utstyr og forskningsbygg. Uttellingen i EUs programmer for forskning og innovasjon var svært god.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye