Norske moreller i verdenstoppen!
Den norske morellsesongen er i gang. Årets produksjon er større enn noensinne og bærene har svært høy kvalitet. – Vi ser at moreller ikke bare blir stadig mer populært internasjonalt - men også her i Norge, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I år forventes det en produksjon på 480 tonn norske moreller, som er en økning på 152 tonn siden 2006. Av dette eksporteres over 50 tonn, hovedsakelig til England. Frankrike og Italia kan bli nye markeder.
På idylliske Hellum Gård i Svelvik, Vestfold, har Eivind Hellum dyrket moreller siden 1993, og han er i dag en av landets største produsenter. 65 mål er plantet med 157 trær per mål. Hvert tre gir en avkastning på 5 til 20 kilo. – Vi har fire ulike sorter på gården. Tre mørke sorter, som har dyprødt skall, og en lys som har rødt skall, sier Hellum.
- Da vi begynte med moreller, kunne vi lite om morelldyrking og hadde trærne stående i jordbæråkeren. Nå har vil lært mye og planlegger å utvide produksjonen ytterligere siden etterspørselen stadig er stigende, sier Hellum.
– Ikke bare er moreller svært gode, de er også næringsrike, inneholder A, B og C-vitaminer, samt jern og fosfor, sier Kåsin.
Moreller er en gammel steinfrukt som opprinnelig kommer fra Kina. Der har frukten blitt dyrket i over 4000 år. I Norge foregår hovedproduksjonen i Hordaland, mens Telemark, Vestfold og Buskerud står for drøyt 20 prosent. Moreller er mørke og kjøttfulle bær med søtlig smak. De er gode å spise som snacks, men kan også brukes i paier, kaker, sauser og i drikker.
- Den norske morellsesongen starter nå opp for fullt og vil vare til godt ut i august, sier Britt Kåsin.
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Informasjonssjef Britt Kåsin, OFG
Tel: 23 24 94 02, mob: 916 36 870
e-post: britt.kasin@frukt.no
Bildetekst 1 (Hellum4.jpg)
12. generasjon på Hellum gård, Eivind Hellum, har dyrket moreller i femten år.
Bildetekst 2 (mange moreller)
Årets norske morellproduksjon er større en noensinne, og på Hellum gård bugner det nesten over av de fristende bærene.
Fotograf: Ellen Munden Paalgard
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning.
Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.
Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gode tips til feiring av morsdag og valentindagen4.2.2019 14:35:54 | Pressemelding
Februar er kjærlighetsmåneden. Mange mener mye om merkedager og deres betydning, men uansett kan det være en fin anledning til å gi hverandre litt ekstra oppmerksomhet i en hektisk hverdag.
Nå blir det Skolefrukt til alle ungdomsskoleelever i Oslo-skolen31.1.2019 10:39:47 | Pressemelding
Oslo kommune har besluttet å tilby gratis Skolefrukt til ungdomsskoleelever. Alle kommunale skoler med ungdomstrinn i Oslo, til sammen ca. 17.000 elever, kommer til å få frukt minst to dager i uka. De første skolene startet opp i slutten av januar.
Det blir flere fleksitarianere og matreddere i 201927.12.2018 12:00:00 | Pressemelding
Allerede i 2016 kåret Språkrådet ordet fleksitarianer som ett av årets nyord, og vi spådde at flereville ønske å få mer grønt på tallerkenen. For 2018 har ordet matredder kommet på listen. Denne listen sier noe om hva folk er opptatt av. Vi ser en økt bevissthet omkring maten vi spiser.
Den søte avslutningen i juletiden12.12.2018 14:09:50 | Pressemelding
Hvis det er én ting som er annerledes i julen enn i resten av året, er det desserten. De fleste av oss er jo ikke lenger vant til å spise dessert til vanlig, men i juledagene er det stas å toppe måltidet med en søt liten avslutning.
Førstehjelp til deg som får en vegetargjest til jul5.12.2018 13:41:13 | Pressemelding
Det er foreløpig en liten andel av befolkningen som anser seg selv som vegetarianere, men i aldersgruppen 15 – 24 år er det 5 %.[1] Hvis du skal ha besøk av en vegetarianer i julen er det hyggelig å kunne servere noe som smaker skikkelig godt og som er laget med omtanke, og skal du ha 20 gjester i løpet av julen, er et sannsynlig at én av dem spiser vegetarisk.
Julens klassiske tilbehør lager du selv29.11.2018 11:19:26 | Pressemelding
Julen er en høytid for tradisjoner, og tradisjoner skal vi ta vare på. Lukter, smaker og musikk er noe av det som lettest bringer frem minner, og i julen henter vi frem mange av de beste minnene fra barndommen. Surkål og kålrotstappe er de mest brukte tilbehørene til julemiddagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom