Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norske moreller i verdenstoppen!

Del

Den norske morellsesongen er i gang. Årets produksjon er større enn noensinne og bærene har svært høy kvalitet. – Vi ser at moreller ikke bare blir stadig mer populært internasjonalt - men også her i Norge, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

I år forventes det en produksjon på 480 tonn norske moreller, som er en økning på 152 tonn siden 2006. Av dette eksporteres over 50 tonn, hovedsakelig til England. Frankrike og Italia kan bli nye markeder.

 

På idylliske Hellum Gård i Svelvik, Vestfold, har Eivind Hellum dyrket moreller siden 1993, og han er i dag en av landets største produsenter. 65 mål er plantet med 157 trær per mål. Hvert tre gir en avkastning på 5 til 20 kilo. – Vi har fire ulike sorter på gården. Tre mørke sorter, som har dyprødt skall, og en lys som har rødt skall, sier Hellum.

 

- Da vi begynte med moreller, kunne vi lite om morelldyrking og hadde trærne stående i jordbæråkeren. Nå har vil lært mye og planlegger å utvide produksjonen ytterligere siden etterspørselen stadig er stigende, sier Hellum.

 

– Ikke bare er moreller svært gode, de er også næringsrike, inneholder A, B og C-vitaminer, samt jern og fosfor, sier Kåsin.

 

Moreller er en gammel steinfrukt som opprinnelig kommer fra Kina. Der har frukten blitt dyrket i over 4000 år. I Norge foregår hovedproduksjonen i Hordaland, mens Telemark, Vestfold og Buskerud står for drøyt 20 prosent. Moreller er mørke og kjøttfulle bær med søtlig smak. De er gode å spise som snacks, men kan også brukes i paier, kaker, sauser og i drikker.

 

- Den norske morellsesongen starter nå opp for fullt og vil vare til godt ut i august, sier Britt Kåsin.

 

For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:

Informasjonssjef Britt Kåsin, OFG

Tel: 23 24 94 02, mob: 916 36 870

e-post: britt.kasin@frukt.no

www.frukt.no

 

Bildetekst 1 (Hellum4.jpg)

12. generasjon på Hellum gård, Eivind Hellum, har dyrket moreller i femten år.

 

Bildetekst 2 (mange moreller)

Årets norske morellproduksjon er større en noensinne, og på Hellum gård bugner det nesten over av de fristende bærene.

 

Fotograf: Ellen Munden Paalgard

Bilder

12. generasjon på Hellum gård, Eivind Hellum, har dyrket moreller i femten år.
12. generasjon på Hellum gård, Eivind Hellum, har dyrket moreller i femten år.
Last ned bilde
mange moreller
mange moreller
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning.

Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom