NAF

NAF i Høyesterett med viktig prinsippsak

Del

Onsdag 21. mars starter en viktig prinsippsak i Høyesterett. Spørsmålet er om en bruktbilkjøper også etter salg mellom private kan klage direkte til verkstedet på en jobb gjort da forrige eier eide bilen, eller om vedkommende må klage til tidligere eier som tar det videre med verkstedet.

Foto: NAF
Foto: NAF

NAF-medlemmet kjøpte for noen år siden en bruktbil av et dødsbo. Bilens registerreim hadde blitt skiftet av tidligere eier på et godkjent verksted. Etter en stund får bilen motorhavari. Lagmannsrettens dom slår fast at det var gjort feil under arbeidet med skifte av registerreim og det førte til motorhavariet.

Uenigheten går på om NAF-medlemmet kan fremme sitt krav direkte mot verkstedet, eller om han er henvist til å måtte fremme dette kravet mot dødsboet – som igjen må fremme kravet mot verkstedet.

Derfor har saken nå kommet til Høyesterett som skal ta stilling til om kjøpsloven § 84 annet ledd gir en slik direktekravsrett eller om denne bestemmelsen kun gir en rett til å gå på tidligere yrkesselgere, det vil si forhandlere. NAF og bilbransjen er uenige om hvordan loven skal forstås på dette punktet.

Det er også i Høyesterett et spørsmål om vårt medlem har en slik direktekravsrett på ulovfestet grunnlag, det vil si på basis av regler utviklet gjennom rettspraksis mv.

- Vi mener at man har hjemmel for slik direktekravsrett. Det medfører ikke større ansvar for verkstedet, men gjør det langt enklere for forbrukerne, sier Jens Christian Riege, advokat i NAF som representerer NAF-medlemmet i Høyesterett.

Uavhengig av utfallet er det viktig å få en avklaring, da dette er en vanlig problemstilling. Det selges et stort antall bruktbiler mellom private hvert eneste år – og det er relativt vanlig at ny eier opplever problemer knyttet til tidligere verkstedsbesøk.

Andre gang NAF fører sak i Høyesterett

Dette er andre gang NAF tar et medlems sak gjennom hele rettsystemet og til Høyesterett. Den gangen var det snakk om rustskader på en Mercedes. Også dette var en viktig prinsippsak som endte med at NAF-medlemmet Bror Steiner fikk medhold.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom