Nortura

Nå er alle Nortura-kyllinger narasinfrie – et halvt år før skjema

Del

Nortura har lagt om til narasinfritt fôr på rekordtid. Det er unikt i internasjonal sammenheng.

Nortura sa i desember 2014 at vi ville prøve å kutte ut narasin i fôret til kyllingene. Narasin er en forebyggende medisin som gis til kyllingene for at de ikke skal få mageproblemer, noe de lett kan få når de går mange sammen i et kyllinghus.

– Ingen andre land i verden har lyktes i å kutte ut dette i stor skala uten å ty til betydelig bruk av antibiotika dersom dyra blir syke. Og det ønsket vi å unngå, for vi vet jo at mye antibiotikabruk kan trigge resistens, sier konsernsjef Arne Kristian Kolberg.

Målet var å klare det gjennom en gradvis omlegging i løpet av 2 år, innen 2017. Som erstatning for narasin i fôret får kyllingene en vaksine som de dusjes med før de sendes ut til bonden.

– Vi er stolte av at vi faktisk har klart det et halvt år før det hårete målet vi satte oss, sier Kolberg. – I dag er alle våre kyllingprodusenter "narasinfrie". Og ikke bare det; hele bransjen har nå gått over til narasinfritt fôr og Nortura har dermed satt en ny standard for kyllingproduksjon i Norge.

Dette regimeskiftet er unikt i verdenssammenheng, ettersom ingen tidligere har klart å legge om i stor skala.

– Det viser at det er mulig å lykkes når timingen er riktig, og hele verdikjeden fra bonde, fôrleverandør, industri og butikk samarbeider -  og forbrukeren er positiv, sier Kolberg.


Fakta om narasin:

  • Et parasittmiddel som brukes mot koksidie-parasitter, som kan gi tarmsykdom hos kylling (koksidiose)
  • Blir tilsatt kyllingfôr som forebyggende medisin i de fleste land for å hindre tarmsykdom.
  • Narasin har også en viss antibakteriell effekt og noen frykter derfor det kan trigge antibiotikaresistens
  • Det er ikke påvist sammenheng mellom narasinbruk og forekomst av antibiotikaresistente bakterier av betydning for folk eller dyr
  • Debatten rundt narasin går mest på om kyllingproduksjonen skal være avhengig av et parasittmiddel som også har antibakteriell effekt
  • Nortura besluttet i desember 2014 å forsøke å fase ut narasin innen 2017. Resten av bransjen fulgte siden etter.
  • I dag er i praksis all kyllingproduksjon narasinfri
  • Narasin vil fortsatt bli brukt i enkeltflokker i tilfeller av tarmsykdom, men gis ikke lenger forebyggende til alle dyr

Kontakter

Bilder

Om Nortura

Nortura
Nortura
Lørenveien 37
0585 Oslo

03070http://www.nortura.no

Nortura er en av Norges største matprodusenter, med kjente merkevarer som Gilde og Prior.

Vi jobber hver dag for matglede, helse, bærekraft og verdiskaping over hele landet.

Følg saker fra Nortura

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nortura på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nortura

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom