Kulturrådet

Miloud Guiderk får Kulturrådets ærespris 2017

Del

Konsertarrangør Miloud Guiderk tildeles Kulturrådets ærespris 2017. – Guiderk er en drivkraft som har satt dype spor i kulturlivet, sier rådsleder Tone Hansen.

I rådsmøtet 20. september vedtok Kulturrådet å gi Miloud Guiderk æresprisen 2017. Kulturrådets ærespris deles ut til en person som har gjort en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv. Æresprisen er på 600 000 kroner og en æresprisstatuett av billedhugger Elena Engelsen.

– Guiderk er en pionér på sitt felt, som gjennom langvarig innsats har satt dype spor i kulturlivet. Han har bragt sterke kunstnere til scenen, og gjennom det skapt en større offentlighet, sier rådsleder Tone Hansen.

Rådets begrunnelse

«Miloud Guiderk mottar æresprisen for sitt genuine engasjement og arbeid på konsertarrangørfeltet gjennom mer enn 40 år. Allerede på 70- og 80-tallet hentet han etterspurte stjerner i jazz- og verdensmusikkfeltet hit, som ikke ville funnet veien til Norge uten hans kontaktnett, initiativ og risikovilje. De siste 25 årene har han gjort Cosmopolite scene til en arena som holder kunstnerisk kvalitet høyt, og som samtidig bringer ulike stemmer til det norske publikummet.

Guiderk har bidratt til å utvide det norske musikkfeltet, og gjennom det, det norske samfunnet. Han har utviklet arenaer for et større mangfold av uttrykk. Kulturrådet arbeider for å få til gode kunst- og kulturarenaer, og vil med denne prisen løfte frem hvilken verdi og betydning en enkeltperson som Miloud Guiderk kan ha for utviklingen av kulturlivet i Norge.»

– Å tusen takk, sa prisvinneren da rådsleder Tone Hansen ringte for å gratulere ham.
– Dette er en stor overraskelse! Det har vært en ære å bidra til så mange historiske konserter gjennom årene og dele opplevelsene med publikum, sa Guiderk. 

Om æresprisvinneren

Marokkanske Miloud Guiderk kom til Norge i 1970 og har gjennom mer enn 40 år vært en skapende kraft i norsk musikkliv. Guiderk har jobbet aktivt med å utvide musikkfeltet i Norge. Siden han etablerte EmmaJazz i en gymsal på Emma Hjorts hjem i Bærum i 1975 og frem til Cosmopolite i år feirer 25 års jubileum, har han introdusert nye musikere for hverandre og for nye publikumsgrupper.

Scenene han har etablert, som Musikkflekken i Sandvika og Cosmopolite, har fungert som arenaer for internasjonal musikk og kulturelt mangfold. At innvandrere og nordmenn kunne møtes, både på scenen og i salen, har hatt grunnleggende betydning for norsk musikkliv og festivaler som Oslo World og Melafestivalen.

Om Kulturrådets ærespris

Kulturrådet har siden 1968 delt ut en ærespris for «en innsats av vesentlig betydning for norsk kunst- og kulturliv».  Æresprisvinneren mottar 600 000 kroner og en løvestatuett utformet av billedhoggeren Elena Engelsen. Listen over prisvinnere inneholder en rekke kjente navn fra norsk kulturliv, blant annet Alf Prøysen, Arne Nordheim, Anne-Cath Vestly, Arve Tellefsen, Liv Ullmann, Sverre Fehn, Kjartan Slettemark, Jan Garbarek, Jon Fosse, Mari Boine, Tor Åge Bringsværd og Jan Erik Vold. Æresprisen for 2016 gikk til Forsvarets musikk.

Kontakter

Prisvinner Miloud Guiderk, tel 913 03 074
Rådsleder Tone Hansen, tel 917 69 664
Kommunikasjonsdirektør i Kulturrådet Ingunn Eriksen, tel 481 37 234 / Ingunn.Eriksen@kulturradet.no

Bilder

Om Kulturrådet

Kulturrådet
Kulturrådet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg saker fra Kulturrådet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturrådet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kulturrådet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom