Kutter matsvinn i ekspressfart – frir til de unge for ytterligere reduksjon
- Det er gledelig å si at vi er halvveis til målet på Verdens miljødag, men samtidig er det viktig å understreke at vi fortsetter kampen. Matsvinnet skal ytterligere ned, og vi håper gjestene er med på laget, sier direktør for mat og drikke i Scandic, Morten Malting.
Nå ønsker hotellkjeden særlig å fri til unge gjester.
- En undersøkelse vi har gjort viser at det er spesielt de unge, mellom 18 og 34 år, som forsyner seg med mer mat enn de orker å spise opp. Det er synd, for undersøkelsen viser at mange unge har gode holdninger. Nå gjelder det bare å få dem til å faktisk slutte å kaste mat, sier Malting.
Har forpliktet seg til matsvinn-avtale
Siden 2011 har Scandic Hotels jobbet målrettet for å redusere matsvinnet, og i 2017 forpliktet hotellkjeden seg til 20 prosent reduksjon de neste tre årene, gjennom initiativet Kutt Matsvinn 2020. Ved utgangen av mai 2018 er de halvveis til mål. Bare i fjor ble matsvinnet kuttet med 85 tonn. Svinnet fortsetter nedover også i 2018.
- Vi ønsker selvsagt at våre gjester skal la seg friste av Norges beste frokost, men det er synd om halve måltidet blir liggende igjen på tallerkenen fordi magen blir mett før øyet. Derfor har vi blant annen begynt med mindre tallerkener til frokostgjestene våre. Vi oppfordrer gjestene våre til å heller forsyne seg to ganger, sier Malting.
Hvert år kaster nordmenn over 217 000 tonn mat som kunne ha vært spist. Matvett er næringslivets satsing for å redusere dette matsvinnet. Sammen med Matvett og 1600 spisesteder, herunder mer enn halvparten av landets hoteller, markerer Scandic i dag Verdens miljødag i regi av FN.
Hovedmålet er å bidra til å redusere matsvinnet med 50 prosent innen 2030 i tråd med FNs bærekraftmål.
Unge er dårligst til å spise opp maten sin
For å få til det er det helt nødvendig å gjøre folk mer bevisst på hvorfor det er viktig å redusere matsvinnet i verden. Scandic mener frokostgjestene er på god vei.
I en undersøkelse YouGov nylig har gjort på vegne av Scandic svarer 90 prosent av de som har deltatt at de som oftest eller alltid spiser opp alt de har forsynt seg med når de er på hotell.
Det er likevel stor variasjon her.
17 prosent av unge mellom 18 og 34 år svarer at de kun spiser opp maten halvparten av gangene de spiser frokost på hotell. Kun én prosent av de over 55 svarer det samme. Så godt som alle eldre er opptatt av å spise tallerkenen helt ren.
Flertallet av de spurte i undersøkelsen svarer at de forsyner seg to ganger eller mer, og det er et sunnhetstegn mener Scandic. Overfylte tallerkener, med litt av alt, fører til mer svinn enn flere mindre porsjoner.
- Vi er glade for at våre gjester er opptatt av matsvinn. Vi ønsker å servere en fristende frokost, med et stort utvalg. Det må likevel ikke gå på bekostning av vår satsing på matsvinn. Derfor ønsker vi å fortsette å snakke om hvor viktig dette er i all vår kommunikasjon med gjestene, sier Malting.
Dette viser funnene i undersøkelsen:
- 56 prosent av de spurte svarer at de i stor grad tenker på å unngå matsvinn når de forsyner seg av frokost på hotell. Kvinner (61%) er noe mer bevisst enn menn (52%). De over 55 år er i en klasse for seg (68%), mens de fra 18-34 år er minst bevisst (34%).
- 90 prosent av de spurte svarer at de alltid eller som oftest spiser opp maten all maten de har forsynt seg med. Mennene (91%) er langt flinkere enn kvinner (88%). Også her er de eldste mest bevisst. 97 prosent av de over 55 spiser alltid eller som oftest opp maten, mot 82 prosent av de mellom 18-34 år.
- 11 prosent av kvinnene i undersøkelsen svarer at de maks spiser opp maten halvparten av gangene. Sju prosent av mennene svarer det samme. 17 prosent av unge mellom 18-34 år svarer at de spiser opp halvparten av gangene eller sjeldnere, kun 1 prosent av de eldre svarer det samme.
- 72 prosent av de spurte svarer at de forsyner seg to eller flere ganger når de spiser frokost på hotell, mens 23 prosent svarer at de kun forsyner seg én gang.
Undersøkelsen er gjennomført i mars 2018, blant over 600 personer over 18 år som har bodd på hotell i løpet av de siste tre år. Dataene er vektet med dimensjoner på kjønn, alder og geografi på bakgrunn av et ideal fra Statistisk Sentralbyrå, slik at resultatene er representative for befolkningen med hensyn til målgruppen.
Nøkkelord
Kontakter
For mer informasjon om saken og undersøkelsen kontakt:
• Morten Malting, direktør for mat og drikke, Scandic Hotels Norge:
+47 957 66 646, Morten.Malting@scandichotels.com
• Kristian Røise Dahl, PR- & kommunikasjonsrådgiver Scandic Hotels Norge:
+47 958 41 992, KristianRoise.Dahl@scandichotels.com
Bilder
Om Scandic Hotels
Følg pressemeldinger fra Scandic Hotels
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Scandic Hotels på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Scandic Hotels
Scandic lanserer nytt hotellvaremerke18.2.2020 07:45:55 CET | Pressemelding
Med Scandic GO vil Scandic tilby et nytt konsept i det voksende økonomisegmentet. Ambisjonen er å etablere et sterkt nærvær i de største byene i Norden.
Scandics norgessjef til toppjobb i konsernet22.11.2019 08:45:09 CET | Pressemelding
Etter 9 år som sjef for Scandic Hotels Norge, rykker Svein Arild Steen-Mevold opp som ansvarlig for utvikling av hele konsernets hotellportefølje. Som Chief Portfolio Officer skal han styrke hotellkjedens vekst i Norden og Europa forøvrig.
Kåret til Norges beste frokost for 13. gang10.10.2019 19:06:07 CEST | Pressemelding
I dag ble det klart at frokosten på Scandic Nidelven for 13. gang er kåret til Norges aller beste. Hotellet gikk til topps foran mer enn 400 hotellfrokoster i den anerkjente kåringen Twinings Best Breakfast, også kjent som det uoffisielle NM i frokost.
Trygghet for ansatte på Nordkapp20.6.2019 18:00:14 CEST | Pressemelding
Nordkapp kommune har i dag vedtatt ny områderegulering for Nordkapp. Reguleringen innebærer at kommunen får større styring med arealbruken på platået. Nordkapp kommune har brukt tre år på å behandle planen.
Kampen om Nordkapp: Behov for å rydde i fakta17.6.2019 14:41:18 CEST | Pressemelding
De siste dagene har flere riksmedier omtalt områdereguleringen på Nordkapp. Kommunens politikere har utvilsomt all nødvendig informasjon om saken, men vi ser at nye debattanter ikke har oppfattet alt presist. Dette er hva handler saken om:
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom