Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Isforhold i første vinterferieuke

Del

Ved inngangen til første vinterferieuke er vannene i fjellet nå stort sett farbare, men vær særlig oppmerksom på steder der vann strømmer under isen slik som innløp, utløp og i trange sund med gjennomstrømning. Tenk også egen sikkerhet om du planlegger å krysse et vann. Kasteline, ispigger og tørre klær i sekken er enkle ting som er avgjørende for å overleve om du går gjennom isen.

Snøen setter en demper på skøyteglede på Østlandet nå, selv om det er kjærkommet for skigleden. I lavlandet har noen av de største og dypeste vannene ennå isfrie partier. Små vann er stort sett islagt og de fleste har mer enn 10 cm is kan man lese i Isvarslet på varsom.no. Litt i høyden og inn i landet er istykkelsen 20-40 cm, men dette gjelder bare de stille partiene av innsjøene.

På Sør- og Vestlandet er det kommet mye snø, særlig i fjellet, og dette gir lagdeling med sørpelag i isen og overvann mange steder. I lavlandet ved kysten, gir regn økt vanngjennomstrømning i innsjøer og dette kan føre til at isen smelter nedenfra, særlig ved innløpsoser, utløpsoser og i trange sund.

Lenger nord er det ikke kommet særlig mye nedbør og det fortsetter å være kaldt. Dette gjør at isen blir tykkere. I hele landsdelen regner vi med at vann er farbare nå, med unntak av de største og dypeste kystnære vannene i Nordland. I isvarslene på Varsom kan man lese at det er skøyteis på flere kystnære vann som ble utsatt for det kraftige mildværet i januar.

Det kan være vanskelig å lese istykkelsen når snøen legger seg på isen. Er du i tvil stopp og undersøk istykkelsen før du går ut på vannet, oppforderer Ragnar Ekker, Isvarsler ved NVE.

På Vestlandet må man opp i 400-500 moh før mange små vann er farbare. Tenk på at regulerte vann i fjellet ofte har usikker is, sier Ekker i Isvarslet.

Vi venter kaldt vær mange steder og lite nedbør

Inn i vinterferieuka ventes jevnt over kaldt vær og stille vær. Noen plussgrader vil det være i lavlandet helt ved kysten på Sør- og Vestlandet. Det betyr at isforholdene i det store og hele blir bedre. Overvann vil fryse til og isen blir tykkere men vær oppmerksom på at mye snø på isen isolerer og det hindrer isen å vokse.

På større vann som islegger seg senere, bør man regne med at snøen har lagt seg på tynn is. Dette kan særlig være tilfellet på større vann i lavereliggende områder i Sør-Norge. Merk at snøen kan gi god bæreevne for skiløpere, særlig når det er skare eller den er vindpakket.

For mer detaljer om ventede endringer i isforholdene neste uke finnes oppdaterte isvarsel på varsom.no.

Planlegg turen med Iskart og del informasjon med regObs

regObs er en app NVE har utviklet for å samle inn og dele informasjon om snø og isforhold i Norge. I regObs kan alle lett ta et bilde og skrive inn informasjon om forholdene på vann nær seg.

- Om du sender observasjoner inn med regObs, bruker isvarslingen denne til å lage bedre varsler, og den kan brukes av andre som skal planlegge tur, sier Ekker.

Iskart finner du via varsom.no eller du kan gå direkte til Iskart.no. Kartet viser alle isobservasjoner som er gjort i regObs samt gjeldende varsel. Det er også avmerket hvor det er spesielt farlige områder på innsjøer som følge av kraftproduksjon.

YouTube video om enkel bruk av sikkerhetsutstyr
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Ragnar Ekker, 975 73 438, raek@nve.no
Ånund Sigurd Kvambekk, 996 09 036, aask@nve.no

Lenker

Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Middelthuns gate 29
0368 Oslo

09575http://www.nve.no
Isvarslene kommer ut en gang i uken i issesongen og beskriver isforholdene nå samt forventete isforhold en uke frem i tid. Norge er delt inn i 7 regioner. 

Isvarslene er laget for å være et turplanleggingsverktøy. Fra varslene vil du se om det er sannsynlig at isen er farbar eller ikke. Du må likevel alltid bruke egen vurderingsevne, da det vil være variasjoner (se faktaboks). Det er du som er ansvarlig for egen sikkerhet!

Følg saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom