Fafo

Innvandrerorganisasjoners rolle i det lokale integreringsarbeidet.

Del

Fafo har gjennomført en undersøkelse av hvordan en statlig tilskuddsordning til frivillighet og integrering bidrar til samarbeid mellom kommuner og lokale innvandrerorganisasjoner. Den viser at ordningen engasjerer innvandrerorganisasjoner i lokalt integreringsarbeid, men ofte på myndighetenes premisser. Rapporten, som er finansiert av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, legges fram på en Fafo-frokost 13. juni.

Tilskuddsordningen har siden 2015 blitt forvaltet av 20 utvalgte kommuner. Den skal stimulere til at blant annet innvandrerorganisasjoner inntar en brobyggende rolle og blir et supplement til lokale myndigheters integreringsarbeid.

I 2016 var det 254 lokale innvandrerorganisasjoner som søkte på tilskuddet i disse kommunene.

Fafo har undersøkt hva som kjennetegner kommunene der dette tilskuddet bidrar til økt samarbeid, og hvordan lokale innvandrerorganisasjoner selv forstår sin rolle i dette arbeid.

Kommunene har ulik praksis for hva det gis tilskudd til. Det gjør at innvandrerorganisasjonene har ulike muligheter til å bidra avhengig av hvilken kommune de virker i. De fleste kommunene gir innvandrerorganisasjoner relativt lite frie midler, og styrer tilskuddet mot aktiviteter som kommunen godkjenner.

Rapporten viser også at tilskuddet ikke automatisk bidrar til bedre kjennskap og samarbeid mellom organisasjoner og kommuner. I flere kommuner er innvandrerorganisasjonene lite kjente blant dem som forvalter tilskuddordningen. 

Andre steder har kommunen tatt nyttige grep for å legge til rette for dialog og samarbeid i forlengelse av tilskuddsordningen.

Fafos rapport gir innspill til hvordan stat og kommuner kan oppnå mer gjennom tilskuddsordninger rettet mot disse organisasjoner.

Nøkkelord

Kontakter

Ragna Lillevik, telefon 416 416 37, ral@fafo.no

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom