Institutt for samfunnsforskning

Innvandrere tjener betydelig mindre enn nordmenn

Del
Det er stadig store lønnsforskjeller mellom innvandrere og nordmenn, og lønns-gapet øker jo lenger innvandrere har bodd i Norge. Innvandrere får i mindre grad brukt sin formelle utdanning i arbeidsmarkedet. Også på dette området øker forskjellen til de som er født i Norge med tiden innvandrerne har vært i landet.

Antall innvandrere i arbeidsdyktig alder har doblet seg på 10 år (2003–2013). En ny rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) ser på førstegenerasjons innvandrere i det norske arbeidsmarkedet – hvordan de har påvirket balansen mellom tilbud og etterspørsel og i hvor stor grad det har foregått en økonomisk integrering. 

Førstegenerasjons innvandrere fra lavinntektsland i Afrika, Asia og Latin-Amerika samt i Øst- og Sentral-Europa, tjener betydelig mindre enn nordmenn. Lønnsgapet gjør seg gjeldende mellom arbeidstakere som er like med hensyn til utdanning, kjønn, alder og karriereforløp. Innen samme bedrift er det imidlertid betydelig mindre lønnsforskjeller mellom sammenlignbare arbeidstakere fra Norge og utlandet. Disse innvandrerne har altså en høyere tendens til å jobbe i lavlønnsbedrifter og dette kan forklare en betydelig del av lønnsgapet.

Undersøkelsen viser at lønnsgapet mellom innfødte og innvandrere fra Afrika, Asia og Latin-Amerika blir større desto lenger innvandreren har bodd i Norge. De som kommer fra lavinntektslandene får i mindre grad enn nordmenn utnyttet sin formelle utdanning – denne forskjellen øker også jo lengre tid de har vært her i landet.

Økningen i tilgang på arbeidskraft fra utlandet har gitt en bedre balanse mellom tilbud- og etterspørsel i norske regioner. Den har dermed bidratt til en mer effektiv fordeling av arbeidskraften mellom geografiske arbeidsmarkeder i Norge.

Rapporten «Bidrag og belønning – om innvandrere i det norske arbeidsmarkedet» kan lastes ned her:

For mer informasjon, kontakt Institutt for samfunnsforskning ved:

•             Forsker Marianne Røed, dr.polit (480 39594)

•             Kommunikasjonsansvarlig Kari Brun Ågotnes (982 36999)

Nøkkelord

Om Institutt for samfunnsforskning

Institutt for samfunnsforskning
Institutt for samfunnsforskning
Munthes gate 31
0260 Oslo

23 08 61 00http://www.samfunnsforskning.no

Institutt for samfunnsforskning er en uavhengig, ikke-kommersiell stiftelse i Oslo.

Siden opprettelsen i 1950 har instituttet spilt en avgjørende rolle for utviklingen av norsk samfunnsforskning. 

Vi søker å skape et bredt fagmiljø uten skarpe grenser mellom grunnforskning og anvendt forskning. Målet er å frambringe kunnskap og forståelse på områder som er viktige for samfunnsutviklingen og arbeide i nær tilknytning til den internasjonale forskningsfronten.

Følg pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Institutt for samfunnsforskning på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Institutt for samfunnsforskning

Boklansering: Eliter i endring19.10.2022 14:00:16 CEST | Pressemelding

Den nye boken «Eliter i endring» spør hvem de norske elitene er og hvordan de skiller seg fra resten av befolkningen. Torsdag 20. oktober kl. 14:30 lanseres boken ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), og vi har invitert noen eliter til debatt. I panelet deltar Kristin Skogen Lund, Bjørgulv Braanen, Mari Teigen og Torbjørn Røe Isaksen (moderator). Forfatterne av boken er forskere Fredrik Engelstad, Trygve Gulbrandsen, Arnfinn H. Midtbøen og Mari Teigen.

Følger lokale partilag og lister med i tiden?14.10.2022 12:00:00 CEST | Pressemelding

Fredag 21. oktober lanseres forskningsrapporten «Lokale partilag og lister. Organisasjon, aktiviteter og økonomi» av Institutt for samfunnsforskning (ISF). Rapporten er produsert i samarbeid med NORCE på oppdrag fra Kommunal- og distriktsdepartementet og gir et oversiktsbilde av aktivitet og organisering av kommunepartier og lokale lister i Norge. ISF inviterer journalister og andre interessenter til frokostlansering for presentasjon av hovedfunn og paneldebatt.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye