UiO - Det medisinske fakultet

Hormon-nesespray kan hjelpe mennesker med autisme

Del
Forskere ved Universitetet i Oslo har oppdaget at nesespray med hormonet oksytocin kan påvirke hvordan mennesker med autisme oppfatter andres menneskers emosjoner. Dette er et viktig første steg mot en mulig farmakologisk behandling av autisme.

Austisme er en utviklingsforstyrrelse som kjennetegnes av vansker med sosialt samspill. Forskning har vist at hormonet oksytocin, som blant annet er viktig under fødsel og i tidlig tilknytning mellom mor og barn, også har en rolle i sosial interaksjon og hvordan man oppfatter sosiale koder.

I en ny studie fikk 17 menn med autisme enten en lav dose med oksytocin, en høy dose med oksytocin, eller kun placebo. Behandlingen ble gitt ved hjelp av ny type nesespray som er utviklet av firmaet OptiNose AS og er designet for å forbedre leveringen av oksytocin. Etter hver spray ble deltakerne bedt om å vurdere den emosjonelle intensiteten på en rekke bilder av ansikter.

Forskerne fant at oksytocin påvirket hvordan deltakerne oppfattet emosjoner, og at en lav hormondose hadde størst effekt. Sammenlignet med placebo vurderte deltakerne ansiktene som mer glade etter den lave dosen, mens den høye dosen som ofte brukes i behandlingsstudier, ikke ga en slik virkning.

"Selv om effekten var liten, viser disse resultatene at oksytocin kan påvirke hvordan personer med autisme oppfatter andre menneskers emosjoner", sier forsker Daniel S. Quintana ved UiO.

I tillegg har studien gitt nyttig kunnskap om hvordan oksytocin kan gis på en mer effektiv måte, og hvilken dose som har best effekt.

"Dagens behandling av sosiale problemer ved autisme er ressurskrevende. Mye forskning gjenstår før oksytocinspray kan bli godkjent for autisme, men funnene i denne studien er et viktig første steg mot en mulig farmakologisk behandling", sier Quintana.

Daniel Quintana er forsker ved NORMENT – Norsk senter for forskning på mentale lidelser ved Universitetet i Oslo. Studien er utført i samarbeid med OptiNose AS, og er finansiert av Norges forskningsråd, og publisert i tidsskriftet Translational Psychiatry.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon:
•Daniel Quintana, forsker ved Norment, tlf: 97 63 36 72, daniel.quintana@medisin.uio.no
•Ole Andreassen, professor og leder ved Norment, tlf: 99 03 88 93, ole.andreassen@medisin.uio.no

Lenker

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra UiO - Det medisinske fakultet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye