Matmerk

Heidal Ysteri strålte i Berlin

Del

- Vi er kjempestolte, sier en høytidsstemt og glad Hege Krukhaug fra Heidal Ysteri. Under åpningen av Grüne Woche i Berlin ble brunost, prim og rømmegrøt fra den vesle bedrifta tildelt det offisielle Spesialitet-merket for norsk lokalmat.

Nina Sundqvist, Matmerk, Hege Krukhaug, Heidal ysteri, Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Foto:  Matmerk
Nina Sundqvist, Matmerk, Hege Krukhaug, Heidal ysteri, Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Foto: Matmerk

- Vi vil så gjerne få vist flere forbrukere de produktene vi er så stolte av, og vi vil gjerne bidra til flere arbeidsplasser og næringsutvikling i bygda og kommunen vår. Derfor er vi kjempestolte i dag. Dette er viktig for oss.

Det sier en feststemt og glad Hege Krukhaug fra Heidal Ysteri. Under åpningen av den norske standen på Internationale Grüne Woche i Berlin ble ysteriet tildelt tre såkalte Spesialitet-merker. Spesialitet er det offisielle merket for utvalgt og jurygodkjent lokalmat i Norge. Ysteriet fikk merkene for Heidalsost, Heidalsprim og Rømmegraut frå Heidal Ysteri. 

 - Vil ta vare på tradisjonsmat

- Vi visste det ville bli vanskelig å slippe gjennom hos fagjuryen, men vi satset likevel på å søke om merket på alle tre produktene vi har, og vi er kjempestolte over å ha lykkes med ekte Heidalsmat, sier Krukhaug.

Hun forteller at Heidal Ysteri er opptatt av å ta vare på gamle norske mattradisjoner og produksjonsmetoder som har vært med oss i generasjoner, ja, som brunost, rømmegrøt og prim.

- Hjelper oss med salget 

- I to år har vi ønsket å øke produksjonen og komme mer ut i dagligvare. Spesialitets-merket skal hjelpe oss med det. For oss er det viktig at folk blir bevisst på hvilke lokale produkter som er gode, som byr på noe spesielt, at de har en tilknytning til norsk matkultur, sier Krukhaug. 

Også to andre, norske lokalmatprodusenter ble tildelt Spesialitet-merket under Grüne Woche. Gangstad Gårdsysteri fra Trøndelag fikk merket for Granstubben Ost, og for "Is med skjenning" som de lager i samarbeid med vesle Røra bakeri. Myrdal Gård fikk merket for Myrdal kvit geitost. 

Godkjent av fagjury

Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og lokalt drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og Matdepartmentet. 

Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering kvalitet og smak. Produkter som kommer gjennom nåløyet skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.

Nøkkelord

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Nina Sundqvist, Matmerk, Hege Krukhaug, Heidal ysteri, Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Foto:  Matmerk
Nina Sundqvist, Matmerk, Hege Krukhaug, Heidal ysteri, Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Foto: Matmerk
Last ned bilde
Prim, Brunost og rømmegrøt fra Heidal ysteri. Foto: Lisa Westgård
Prim, Brunost og rømmegrøt fra Heidal ysteri. Foto: Lisa Westgård
Last ned bilde

Lenker

Om Matmerk

Matmerk
Matmerk
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.matmerk.no/

Matmerk er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse. Vi har også ansvar for Kvalitetsystemet i landbruket og Inn på tunet.

Følg saker fra Matmerk

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Matmerk på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Matmerk

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom