Heidal Ysteri strålte i Berlin
- Vi vil så gjerne få vist flere forbrukere de produktene vi er så stolte av, og vi vil gjerne bidra til flere arbeidsplasser og næringsutvikling i bygda og kommunen vår. Derfor er vi kjempestolte i dag. Dette er viktig for oss.
Det sier en feststemt og glad Hege Krukhaug fra Heidal Ysteri. Under åpningen av den norske standen på Internationale Grüne Woche i Berlin ble ysteriet tildelt tre såkalte Spesialitet-merker. Spesialitet er det offisielle merket for utvalgt og jurygodkjent lokalmat i Norge. Ysteriet fikk merkene for Heidalsost, Heidalsprim og Rømmegraut frå Heidal Ysteri.
- Vil ta vare på tradisjonsmat
- Vi visste det ville bli vanskelig å slippe gjennom hos fagjuryen, men vi satset likevel på å søke om merket på alle tre produktene vi har, og vi er kjempestolte over å ha lykkes med ekte Heidalsmat, sier Krukhaug.
Hun forteller at Heidal Ysteri er opptatt av å ta vare på gamle norske mattradisjoner og produksjonsmetoder som har vært med oss i generasjoner, ja, som brunost, rømmegrøt og prim.
- Hjelper oss med salget
- I to år har vi ønsket å øke produksjonen og komme mer ut i dagligvare. Spesialitets-merket skal hjelpe oss med det. For oss er det viktig at folk blir bevisst på hvilke lokale produkter som er gode, som byr på noe spesielt, at de har en tilknytning til norsk matkultur, sier Krukhaug.
Også to andre, norske lokalmatprodusenter ble tildelt Spesialitet-merket under Grüne Woche. Gangstad Gårdsysteri fra Trøndelag fikk merket for Granstubben Ost, og for "Is med skjenning" som de lager i samarbeid med vesle Røra bakeri. Myrdal Gård fikk merket for Myrdal kvit geitost.
Godkjent av fagjury
Merkeordningen “Spesialitet” er en offisiell merkeordning som viser forbrukeren vegen til god lokal mat og lokalt drikke. Merkeordningen skal fremme mangfoldet av lokalmat- og drikke i Norge, og ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk med støtte fra Landbruks- og Matdepartmentet.
Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury, som gjør en grundig vurdering kvalitet og smak. Produkter som kommer gjennom nåløyet skal være produsert i Norge, laget av lokale og norske råvarer, gjerne også basert på lokale oppskrifter. De skal også være blant de aller beste i sin kategori. Juryen ledes av Lars Sponheim.
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noBilder
Lenker
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom