Har lært 100.000 barn og voksne å beskytte seg mot bomber
Norsk Folkehjelp styrker folks beredskap for krig og konflikt gjennom nytt beskyttelsesprogram. – Dessverre er dette en helt nødvendig opplæring. Vi har stor tro på at dette vil redde liv, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Siden 2016 har i alt 100.000 personer i Syria, Irak og Palestina fått opplæring i Sivil beskyttelse og beredskap i konfliktområder. Programmet er utviklet av Norsk Folkehjelp og gjennomføres i samarbeid med lokale organisasjoner og virksomheter, for eksempel skoler. Hva man kan gjøre for å beskytte seg mot eksplosive våpen og hvordan man kan hindre skader og lidelse i krigssituasjoner er kjernen i programmet. Det er utviklet for å fungere for alle aldersgrupper. Så langt er det flest barn som har deltatt.
– Det beste hadde vært om barn slapp å vokse opp i krig og konflikt. Slik er det ikke. Dessverre er dette nødvendig opplæring. Vi har stor tro på at dette vil øke folks mulighet til å overleve angrep med eksplosive våpen og dermed redde liv, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Når byer bombes er det flest sivile som dør
I likhet med brannøvelser her i Norge, handler denne typen øvelser om å gjøre folk kjent med hvordan de selv kan bidra til egen trygghet. Det innebærer blant annet rutiner for evakuering, grunnleggende brannsikkerhet og førstehjelp.
– Sivile skal aldri være mål i konflikt, men det foregår en urbanisering av konflikt og i byene er det først og fremst sivile som dør når bombene eksploderer, sier Westhrin.
Spill og teater som virkemiddel
Programmet Sivil beskyttelse og beredskap i konfliktområder, eller Conflict Preparedness and Protection (CPP), er utviklet på bakgrunn av undersøkelser av risiko og folks bevissthet rundt denne i Syria og Palestina. Norsk Folkehjelp har utviklet undervisningsmateriell og utdanner lokale organisasjoner og lærere til "trygghetsinstruktører". Kurset er tilpasses virkeligheten der det skal holdes og benytter blant annet spill og teater i formidlingen. Foreløpig er det kun utviklet på arabisk.
– Mange liv kan reddes om grunnleggende beredskap styrkes. Vi ønsker å gjøre enda mer på dette området og har fått gode tilbakemeldinger både fra lærere, barn og voksne, sier Westhrin.
Selv om programmet så langt hovedsaklig er rullet ut i samarbeid med skoler, kan det tilpasses ulike behov og gjennomføres på arbeidsplasser, for lag- og foreninger eller i andre sammenhenger hvor folk samles.
Norsk Folkehjelp har jobbet med minerydding og beskyttelse av sivile mot eksplosive våpen i mer enn 25 år og har helt siden oppstarten i 1939 jobbet med vern av liv og helse. I Norge har Norsk Folkehjelp lang tradisjon for organisering av frivillige førstehjelpere som bidrar i redningstjenesten over hele landet.
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjef
950 45 667hakono@npaid.orgBilder
Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land.
Følg saker fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Norsk Folkehjelp
Israelske myndigheter gjentar falske anklager mot Norsk Folkehjelp24.1.2019 14:37:05 | Pressemelding
Israelske myndigheter har publisert en rapport hvor de gjentar falske anklager mot Norsk Folkehjelp og andre organisasjoner som er kritiske til okkupasjonen av Palestina.
Norge må gjøre mer for å redusere ulikhet21.1.2019 12:10:02 | Pressemelding
Det er mulig å gjøre noe med den økende ulikheten i verden, men det krever politisk vilje. – Norge må prioritere dette sterkere i utviklingspolitikken, sier Henriette Westhrin, generalsekretær i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelps reaksjoner på regjeringsplattformen18.1.2019 16:00:25 | Pressemelding
Undrende til regjeringens Israel-Palestina-politikk
Akutthjelpere fra frivillige organisasjoner gir økt trygghet15.1.2019 15:44:51 | Pressemelding
Tirsdag gikk startskuddet for de første akutthjelpere fra frivillige organisasjoneri landet vårt. De står nå i beredskap for å hjelpe hvis ambulansen er langt unna.
Krever rettferdighet for jezidiene5.12.2018 11:51:59 | Pressemelding
Fire år etter folkemordet mot jezidiene i Irak er fortsatt tusenvis av menn, kvinner og barn savnet, og flertallet av de overlevende bor i flyktningleirer under vanskelige forhold. Norge og det internasjonale samfunn må gjøre mer for å bidra til rettferdighet for jezidiene, mener norske jezidier og sivilsamfunnsorganisasjoner.
Norsk Folkehjelp mener at befolkningen på Gaza kan stå under trussel om en ny storkrig13.11.2018 11:24:41 | Pressemelding
Norsk Folkehjelp er redd for at krigshandlingen Israel nå har initiert, der Hamas gjengjelder, fører til at Israel starter en større krigføring, som ender i en ny katastrofe som i 2014.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom