Gresskar er mer enn bare Halloween-lykt
Tradisjonen med gresskar-lykter siste dagen i oktober er kommet for å bli. Halloween har de siste årene blitt mer og mer populært i Norge. Mange velger å bruke anledningen til å lage en hyggelig lysfest for familie og venner, mens barna går “knask eller knep” som vi kaller det på norsk. Da kler de seg ut i skumle kostymer som spøkelser, skjeletter, zombier eller hekser, og går på dørene til naboene for å få godteri.
- Estimatene fra de norske dagligvarebutikkene tyder på at det kommer til å rulle ut over 200.000 Halloween-gresskar til norske hjem de neste par ukene. Det er over 900 tonn, og en ganske betydelig mengde mat, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt, som oppfordrer til å ha det gøy med å lage mat av gresskar.
I tillegg kommer 40 – 50 tonn med ulike typer matgresskar. Pyntegresskar solgt i dagligvarebutikker og i blomsterhandel kommer i tillegg. Har du ikke brukt gresskar i matlagingen før, er tiden inne for å prøve. Skal du gå løs på et matgresskar, er stalltipset å bake det i ovnen først. Skallet kan nemlig være svært hardt, men etter en tur i ovnen blir det mørt og fint og lett å bearbeide. Husk å vaske gresskaret godt under rennende vann før tilbereding.
Gresskar egner seg godt til ovnsbaking, og kan fint brukes i supper og bakverk. Og glem ikke kjernene. Ristede gresskarskjerner er deilig snacks og velegnet i bakst og på frokostblanding.
Se hvordan du kan lage Halloweenlykt:
Husk å ta ut innmaten før lykten settes på trappen, da unngår vi matsvinn og du har menyen klar til festen.
- Skjær av toppen og hul ut gresskaret. Ta bort alt av løst kjøtt og kjerner.
- Bruk blyant eller tusj til å tegne på figuren du ønsker å kutte ut.
- Bruk en liten og skarp kniv til å kutte med. Skjær hele veien igjennom og dytt bitene ut.
- Plasser telys i bunnen av lykten og den er klar til bruk.
Hvis du vil se dette innholdet fra res.cloudinary.com, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Våre 5 beste gresskartips:
Bak det i ovnen og lag gresskarpuré
Bak hele gresskaret i ovnen først, så blir det lettere å skjære i. Puré av gresskar er et sesongaktuelt alternativ til kålrotstappe eller potetstappe. Du kan også bruke gresskarpuré i bakverk, eller i desserter.
Har du gresskarpuré til overs, så er den fin å fryse ned. Bruk den senere til fyll i pai eller i søtt bakverk.
En varmende suppe smaker alltid godt en kald høstkveld. Server gjerne suppen i gresskaret, det skaper skikkelig god halloween-stemning.
En frisk og deilig dessert. Tilslørte bondepiker i en variant med gresskarmos som du må "montere" sammen rett før servering, og ønsker du en lettere variant kan kremen byttes ut naturell gresk yoghurt.
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår bildebank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom