Stiftelsen Norsk Mat

Gjør suksess med gardsmat av spælsau

Del
–Dette er et kvalitetsstempel vi er veldig stolte av, sier Stig Roger og Ingrid B. Nilsen fra spælsau-bedrifta Rondane Gardsmat. Under Folldalsdagen ble de overrakt Spesialitet-merker for norsk lokalmat i særklasse.
Stor dag: Ingrid Bakken Nilsen (midten) og Stig Roger Nilsen med to Spesialitet-merker som de har fått overrakt av Marit Strand (t.v.), fagsjef for Spesialitet i stiftelsen Matmerk.
Stor dag: Ingrid Bakken Nilsen (midten) og Stig Roger Nilsen med to Spesialitet-merker som de har fått overrakt av Marit Strand (t.v.), fagsjef for Spesialitet i stiftelsen Matmerk.

–Vi har visst at vi skulle tildeles disse merkene ei stund, så vi har rukket å lande på jorda. Men fortsatt er vi veldig stolte, smiler Stig Roger Nilsen fra Rondane Gardsmat.

Både pinnekjøtt og fenalår fra garden er godkjent av fagjuryen. Produktene har fått plass i den offisielle merkeordningen for norsk lokalmat i særklasse, Spesialitet. Under Folldalsdagen lørdag ble han og kona Ingrid B. Nilsen overrakt merkediplomer.  

–Målet vårt har aldri vært volum. Det har alltid vært kvalitet. Vi har bygd sakte, men sikkert, stein for stein. Derfor betyr kvalitetsstempel som dette mye, sier Nilsen. 

–Vi gjør mest mulig sjøl 

Ekteparet har utviklet familiebedrifta Rondane Gardsmat hjemme på garden Haugtun i Grimsbu i Folldal. 

–Målet er å utnytte gardens ressurser, å lage bærekraftig og tradisjonsrik mat, og å gjøre mest mulig sjøl, sier Stig Roger.

Hovedgeskjeft er melkeproduksjon, men da Ingrid begynte å tove og bruke ull og skinn fra spælsau til håndverk, valgte de etterhvert å satse på attåt-produksjon av spælsau. All foredling skjer på garden.

–Blitt litt snakkis

Produksjonen har ballet på seg. I 2008 måtte paret bygge ut fjøset. Nå er de oppe i 300 lam. Pinnekjøttet selges ut hvert år. Og etterspørselen øker. 

–Vi merker at det er blitt litt snakkis. Folk hører om smaken. Spælsau er magert, mørt og har mye smak av vilt, sier Stig Roger. 

Bruker klimaet for unik smak

Rondane Gardsmat bruker det kalde, tørre klimaet i Folldal for å gi smak og karakteristikk til produktene. 

–Vi utnytter den tørre lufta. Vi har tørkerom på gården. Der tørker kjøttet fort, på bare noen uker, uten kunstig tørking eller varme. Vi bare drar lufta utenfor gjennom rommet med vifte, forklarer Stig Roger. 

–Vi kunne med andre ord ikke laget produktene våre i Bergen.

Spesialitet-fagjuryen - som blant annet består av flere profilerte kokker - mener kombinasjonen av egenskapene fra den bevaringsverdige spælsauen sammen med beiteforholdene er med på å gi produktene fra Rondane den gode kvalitet og smaken.

Fenalåret fikk skryt for "utpreget smak av natur", og for å være "fløyelsmykt, og mørt". "Et fenalår for dem som ellers ikke liker fenalår". Pinnekjøttet? "Godt og saftig med frisk lukt og riktig smak".

Fakta: Spesialitet - offisiell merkeordning for lokalmat

  • Spesialitet er den offisielle merkeordningen som skal vise forbrukere veg til god lokalmat- og -drikke i Norge.
  • Produktene må godkjennes av fagjuryen, som har høy matfaglig kompetanse.
  • Produktene må være laget av norske råvarer, gjerne etter norske skikker.
  • Ordningen forvaltes av stiftelsen Matmerk på oppdrag fra Landbruks- og Matdepartementet. 

Nøkkelord

Kontakter

Marit StrandFagsjef

Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.

Tel:+ 47 926 14 992marit.strand@matmerk.no

Bilder

Stor dag: Ingrid Bakken Nilsen (midten) og Stig Roger Nilsen med to Spesialitet-merker som de har fått overrakt av Marit Strand (t.v.), fagsjef for Spesialitet i stiftelsen Matmerk.
Stor dag: Ingrid Bakken Nilsen (midten) og Stig Roger Nilsen med to Spesialitet-merker som de har fått overrakt av Marit Strand (t.v.), fagsjef for Spesialitet i stiftelsen Matmerk.
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye