Fritert tørrfiskkinn – ny delikatesse i særklasse
- Som nordlending og kokk kjenner jeg jo godt til tørrfisk, og å få enda mer bærekraft ut av en tipp-topp råvare er rett og slett glimrende. Blir så glad for at vi har mathåndtverkere som er nysgjerrige og tar seg tid til å utvikle nye smaksopplevelser. Når skinnet friteres så krøller det seg delikat, får en gyllen vakker farge og er så sprøtt at det smeller i kjevene når du tygger det. Uten tvil et produkt som appellerer enten som garnityr til fiskeretter eller rett og slett snacks, sa kjøkkensjef Gunnar Jensen om stod for tildelingen av Spesialitetsmerket i Mathallen i Tromsø.
Skinnet bedrar ikke
- Vi vil utnytte hele fisken og mener oppriktig at skinnet fra tørrfisken vil bli like etterspurt som fiskekjøttet. Når skinnet friteres gir det en ren, mild smak av fisk og sjø og en ufattelig krønsj enhver restaurantkokk eller matinteressert forbruker vil elske. Klart vi er kjempestolte over å motta Spesialitetsmerket som en bekreftelse på nitid kvalitetsarbeid, sier en fornøyd Joackim Wikstrøm, daglig leder av Hrogn AS som holder til på Kvaløyvågen i Tromsø.
Eksporterer til 12 land
Hrogn er en bitteliten grunderbedrift startet i en garasje i 2010 og ble mer etablert i 2014 med en svenske, finne og italiener i spissen. Målet er økt verdiskapning i sjømatnæringen. Fra før har bedriften mottatt Spesialitet for Bottarga Boreale som er naturtørket skreirogn hengende på hjell side om side med fisken selv. I dag eksporteres rognposene til 12 land og de fremste gastronomiske stjernerestaurantene.
– Å ha slike ambisiøse innovatører som løfter fram de norske mattradisjonene til nye uante høyder, er fantastisk. Synes jo også det er morsomt og et poeng at det faktisk er folk med unorske øyne som ser utviklingsmuligheter i råvarer vi nordmenn har hatt siden vikingtiden, sier fagsjef Marit Strand i Stiftelsen Matmerk som står bak den offisielle merkeordningen for lokalmat i særklasse.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Les mer om Fagjuryen
Nøkkelord
Kontakter
Marit StrandFagsjef
Marit har ansvaret for merkeordningen Spesialitet. Hun har ansvaret for søknadsbehandling og godkjenningsprosessen sammen med fagjuryen.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom