Fremragende forskertalent med verden i sikte
Det handler om å kombinere restråstoff, flere avanserte analysemetoder og farmakologi i kampen mot livsstilssykdommer som fedme og diabetes. Med tung kompetanse på flere forskningsfelt, forskningsiver og lovende ideer, er 30-åringen klar til å går løs på de neste tre årene i sitt forskerliv.
"Combining FTIR-based Screening with Ligand Fishing Technologies for Facilitated Discovery of Antidiabetic Peptides in Protein Hydrolysates" er den formelle tittelen på prosjektet som i sterk konkurranse nådde helt opp da Forskningsrådet utlyste tildeling til unge forskertalenter.
Det vanskelige navnet på prosjektet innebærer at Sileshi Wubshet kombinerer separasjons- og analysemetodene spektroskopi, kromatografi og molekylær biologi for å avdekke diabeteshemmende bestanddeler i restråstoff fra kyllingproteiner og meieriproduktet myse. Prosjektet kobler sammen flere av Nofimas fagfelt.
Enorm mulighet
Av 135 søkere til «Unge forskertalenter» hos Norges forskningsråd ved siste tildeling, ble kun 14 innvilget. Den unge Nofima-forskeren er mer enn glad for at nettopp hans prosjekt nådde opp i tildelingen av Frie prosjektmidler i 2016. Sileshi Wubshet brenner for fagfeltene spektroskopi og avansert kjemi og farmakologi. Å kunne kombinere alle tre i et helt konkret prosjekt, er en drøm som går i oppfyllelse.
- Dette er en enorm mulighet for meg, og et stort skritt forover i min forskerkarriere. Jeg er takknemlig og svært glad, sier den unge Nofima-forskeren.
Finansieringen gjennom «Unge forskertalenter» er beregnet på unge forskere som er på et tidlig stadium i karrieren og som har vist evne til å utføre forskning av høy vitenskapelig kvalitet. I dette bildet passer Sileshi Wubshet godt inn.
Sitt ståsted i Nofima karakteriserer han som et meget motiverende miljø.
- Som forsker ønsker jeg ikke å bare publisere vitenskapelige artikler fra et akademisk perspektiv. Jeg ønsker også å være med på å utvikle noe konkret som kan komme verden til gode. Når du går i laben og vet at det du gjør faktisk kan komme ut på et globalt marked og bety noe for folkehelsen, gir det et helt nytt perspektiv og motivasjon. Jeg har fått en fantastisk mulighet til å få ting til å skje med midlene fra Forskningsrådet og min plattform i Nofima. Jeg ser virkelig fram til nye utfordringer, sier den entusiastiske, unge forskeren.
Flere kontinenter
Bare 30 år gammel har Sileshi Gizachew Wubshet utdanning og erfaring fra tre kontinenter og fem forskjellige land, og han har allerede publisert en rekke vitenskapelige artikler i løpet av karrieren.
Han er født og oppvokst i hovedstaden Addis Abeba i Etiopia. I 2007 tok han bachelor i kjemi på universitetet i hjembyen. Den danner grunnlaget for det som ser ut til å bli en lovende forskerkarriere. Bachelor-resultatet var så godt at den unge kjemikeren fikk stipend for å fortsette utdannelsen i Europa. Slik havnet han i byen og universitetet Lille i Frankrike, der første året av masterstudiet ble gjennomført. År to i masterforløpet kom han til Universitetet i Bergen. Og i 2010 ble masteren avlagt med spektroskopi og kjemisk analyse som tema.
- Jeg begynte faktisk med planter i spektroskopien. Om hvordan man kunne hente ut ekstrakter og pigmenter.
Fra masteroppgave i Bergen bar ferden videre til Universitetet i København og doktorgradsstudier i 2010. Tre år senere var doktorgraden i analytisk kjemi et faktum. Umiddelbart etter avlagt PhD, fikk den talentfulle forskeren postdoktorstilling ved universitetet i København. Utviklingstrangen førte imidlertid til at han ville jobbe med et prosjekt han selv hadde skapt fra starten av. Og med finansiering fra det danske forskningsrådet, havnet han slik ved det nasjonale instituttet for helse i Baltimore i staten Maryland i USA. Det forskningsprosjektet som nå har fått finansiering, var i støpeskjeen.
Men Sileshi Wubshet ønsket å komme tilbake til Norge – av en helt spesiell grunn. Under oppholdet i Bergen møtte han nemlig sin norske kjæreste, også hun opprinnelig fra Etiopia. Den ledige forskerjobben på avdelingen Råvare og prosess i Nofima i 2015, passet ham derfor like perfekt som hans kompetanse passet Nofima.
Brikkene la seg vakkert på plass: I desember i fjor kom bevilgningen for «Unge forskertalenter». Og i februar ble Sileshi og kjæresten Betty foreldre til ei lita jente.
Helseaspektet i mat
Prosjektet han nå skal i gang med, varer i tre år. Tildelingen er altså på nesten sju millioner kroner. I juli starter han opp for fullt. Den talentfulle unge forskeren er nå i posisjon til å ansette en egen postdoktor i prosjektet. Med seg på laget har han også de erfarne Nofima-forskerne Nils Kristian Afseth og Svein H. Knudsen. Kontakter og kompetanse fra utdanningsløpet er også med. Samarbeidspartnere i prosjektet er både Københavns Universitet (KU) og National Institute of Health i Baltimore. I tillegg er industriaktørene Tine og Norilia også partnere i det det som betegnes som et næringsrettet prosjekt med stor forskningshøyde.
- Helseaspektet i mat; å jobbe med det gir et fint perspektiv til det jeg holder på med i Nofima. Jeg ser potensialet i helseaspektet knyttet til biprodukter. Den store utfordringen er hvordan finne bioaktivene - de helsebringende komponentene - i restproduktene fra kyllingslakterier og meierier. Det er ganske komplekst materiale, sier forskeren.
Nå jobber han med å kombinere kunnskapen om spektroskopi, kromatografi og analytisk kjemi til å designe analytisk teknologi som gjør det mulig å oppdage disse verdifulle peptidene fra biprodukter. Det optimale målet: Å etablere en forskningsplattform for analytisk arbeid innenfor de aktuelle fagfeltene.
Bred plattform
Hvorfor nettopp han og hans prosjekt nådde opp i den harde konkurransen, syns Sileshi Gizachew Wubshet det er vanskelig å svare på.
- Men personlig er jeg glad for at jeg har fått mulighet til å bruke tid i ulike laboratorier, med ulike kulturer og måter å tenke på. Ulike mennesker og ulike miljøer har kanskje gitt meg en bred plattform å se min forskning ut fra, og har gitt meg kunnskap om så vel spektroskopisk som kjemisk analyse. Jeg har jobbet med både planter og animalske restråstoff. Og jeg har hatt også en farmasøytisk tilnærming, smiler den sympatiske unge forskeren.
- Hvor ser du deg selv om ti år?
- Da ser jeg meg selv som en etablert forsker – forhåpentlig med internasjonal anerkjennelse. Nofima er for meg en fin og riktig arbeidsplass fordi jeg får muligheten til å bygge både kompetanse og nettverk. Jeg får jobbe i akademia, men også i samarbeid med industrien, sier Sileshi Gizachew Wubshet begeistret.
En heldig mann
Jens Petter Wold, Svein H. Knutsen og Nils Kristian Afseth er etablerte forskere i Nofima og Sileshi Wubshets samarbeidspartnere i analyseprosjektet som nå skal i gang. Det er han svært glad for.
- Det er de som har motivert meg til å gå i gang med dette. Uten gode og motiverende kolleger ville jeg ikke kjent til muligheten til å søke om slike midler. Jeg er en heldig mann, slår han fast.
Faktaboks: Dette er FRIPRO
FRIPRO er en åpen, nasjonal konkurransearena i regi av Norges forskningsråd som favner alle fag. Den skal fremme vitenskapelig kvalitet i internasjonal forskningsfront, dristig og nyskapende forskning, karriere for unge forskertalenter og mobilitet for forskere tidlig i sin karriere.
FRIPRO skal bidra til økt internasjonal mobilitet for forskere tidlig i sin karriere og til at norske søkere når opp i konkurransen i internasjonale finansieringsordninger.
FRIPRO er delt inn i tre aktiviteter fordelt på fagområder:
- Fagkomiteen for humaniora og samfunnsvitenskap – FRIHUMSAM
- Fagkomiteen for medisin, helse og biologi- FRIMEDBIO
- Fagkomiteen for matematikk, naturvitenskap og teknologi - FRINATEK.
Nøkkelord
Bilder
Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Studerte følelser for sjømat24.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Pris har noe å si. Tilgang på gode oppskrifter like så. Forbilder og inspirasjon er også viktig. Men hva med følelser for sjømat? Kan emosjoner ha noe å si for forbruket av sjømat blant unge i Norge?
Nytt torskeprodukt reduserer klimaavtrykket11.4.2024 07:00:00 CEST | Pressemelding
Når torsken pakkes i Vesterålen i ny emballasje, sparer det klimaet. Nye produkter får ned klimagassutslippene med 30 prosent.
Solbærtoddy – perfekt til påsketuren28.3.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
En varm kopp solbærtoddy gjør godt, uansett om du tilbringer påsken med skiturer i fjellheimen, fotturer i byen, skogen eller langs kysten. Det er det flere grunner til.
Nå skal også torskens sæd bli til godsaker6.3.2024 08:05:16 CET | Pressemelding
Kan spermien til torsken brukes til noe annet enn å lage nye «torskebabyer»? Å jada! Den kan ved hjelp av moderne utvinningsmetoder bli til nye, verdifulle produkter som olje og proteinpulver – som igjen kan bli til både mat og skjønnhetsprodukter.
Fungerer ferskfiskordningen?6.2.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fungerer ordningen med kvotebonus for å strekke torskesesongen lenger ut over året? Nofima har på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet evaluert ferskfiskordningen ut fra vurderinger om økonomisk, miljømessig og sosial bærekraft.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom