Førstehjelp til deg som får en vegetargjest til jul
Selv om antallet vegetarianere ikke er så mange er det stadig flere som ønsker å begrense eget forbruk av kjøtt. 36 % av befolkningen i Oslo og 24 % i landet totalt sett. Det blir en stor mengde mennesker, så uansett kan det være spennende å planlegge en dag ila julen med en kjøttfri middag.
Å spise vegetarisk betyr å velge matvarer hovedsakelig fra planteriket, som grønnsaker, frukt og bær, poteter, kornprodukter, belgfrukter og nøtter. Mange spiser allikevel produkter som kommer fra dyr, som egg, melk og honning, mens de som ønsker å unngå alt som kommer fra dyr kalles veganere. Noen velger dette kostholdet av religiøse årsaker, noen på grunn av miljøet, noen av helsemessige grunner, noen av økonomiske eller ressursmessige grunner og noen av moralske.
- Uansett bakgrunn for valget er det hyggelig å kunne servere noe som smaker så godt at alle kan spise det samme måltidet, uten å savne noe, mener Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Vi har plukket frem noen av våre beste retter helt uten kjøtt, som både smaker godt og kan nytes av alle rundt bordet:
Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men farsen kan lages i god tid og evt. fryses dersom det skulle være aktuelt. Den kan også stekes i form uten butterdeig eller stedes som burgere. Server gjerne med julens tilbehør, for eksempel rødkål eller rosenkål og poteter, eller bare med en frisk grønn salat.
Vegisterkaker er et godt alternativ til medisterkaker. De er laget av blomkål og sellerirot, og krydret med julens krydder, for å få frem julestemningen. Prøv dem – de smaker nydelig for alle, og kan brukes sammen med surkål, poteter og bruk saus, akkurat som du ville.
Grønne tips til juledagsbordet kan være potetlefser med pesto og bakte grønnsaker, ovnsbakt tortilla etter tomatbruschetta.
Har dere lyst på en helt annen smak en dag? Prøv denne deillige Shakshukaen den gir en annen smaksopplevelse etter flere dager med tung julemat.
Alle disse deilige oppskriftene og flere hunder til der frukt, bær og grønnsaker spiller hovedrollen finner du på www.frukt.no.
God, grønn jul!
[1] Tallene er hentet fra Norske Spisefakta 2018, Ipsos
Nøkkelord
Kontakter
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom