Opplysningskontoret for frukt og grønt

Førstehjelp til deg som får en vegetargjest til jul

Del

Det er foreløpig en liten andel av befolkningen som anser seg selv som vegetarianere, men i aldersgruppen 15 – 24 år er det 5 %.[1] Hvis du skal ha besøk av en vegetarianer i julen er det hyggelig å kunne servere noe som smaker skikkelig godt og som er laget med omtanke, og skal du ha 20 gjester i løpet av julen, er et sannsynlig at én av dem spiser vegetarisk.

Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men er verd det. I alle fall om du får besøk av en eller flere vegetarianere i løpet av julen.
Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men er verd det. I alle fall om du får besøk av en eller flere vegetarianere i løpet av julen.

Selv om antallet vegetarianere ikke er så mange er det stadig flere som ønsker å begrense eget forbruk av kjøtt. 36 % av befolkningen i Oslo og 24 % i landet totalt sett. Det blir en stor mengde mennesker, så uansett kan det være spennende å planlegge en dag ila julen med en kjøttfri middag.

Å spise vegetarisk betyr å velge matvarer hovedsakelig fra planteriket, som grønnsaker, frukt og bær, poteter, kornprodukter, belgfrukter og nøtter. Mange spiser allikevel produkter som kommer fra dyr, som egg, melk og honning, mens de som ønsker å unngå alt som kommer fra dyr kalles veganere. Noen velger dette kostholdet av religiøse årsaker, noen på grunn av miljøet, noen av helsemessige grunner, noen av økonomiske eller ressursmessige grunner og noen av moralske.

- Uansett bakgrunn for valget er det hyggelig å kunne servere noe som smaker så godt at alle kan spise det samme måltidet, uten å savne noe, mener Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Vi har plukket frem noen av våre beste retter helt uten kjøtt, som både smaker godt og kan nytes av alle rundt bordet:

Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men farsen kan lages i god tid og evt. fryses dersom det skulle være aktuelt. Den kan også stekes i form uten butterdeig eller stedes som burgere. Server gjerne med julens tilbehør, for eksempel rødkål eller rosenkål og poteter, eller bare med en frisk grønn salat.

Vegisterkaker er et godt alternativ til medisterkaker. De er laget av blomkål og sellerirot, og krydret med julens krydder, for å få frem julestemningen. Prøv dem – de smaker nydelig for alle, og kan brukes sammen med surkål, poteter og bruk saus, akkurat som du ville.

Grønne tips til juledagsbordet kan være potetlefser med pesto og bakte grønnsaker, ovnsbakt tortilla etter tomatbruschetta.

Har dere lyst på en helt annen smak en dag? Prøv denne deillige Shakshukaen den gir en annen smaksopplevelse etter flere dager med tung julemat.

Alle disse deilige oppskriftene og flere hunder til der frukt, bær og grønnsaker spiller hovedrollen finner du på www.frukt.no.

God, grønn jul!


[1]
Tallene er hentet fra Norske Spisefakta 2018, Ipsos

Nøkkelord

Kontakter

Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver

Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.

957 32 919toril.gulbrandsen@frukt.no

Gerd ByermoenKommunikasjonssjef

Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.

952 83 171gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men er verd det. I alle fall om du får besøk av en eller flere vegetarianere i løpet av julen.
Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men er verd det. I alle fall om du får besøk av en eller flere vegetarianere i løpet av julen.
Last ned bilde
Vegisterkaker - et godt og kjærkomment kjøttfritt alternativ til mediserkaker.
Vegisterkaker - et godt og kjærkomment kjøttfritt alternativ til mediserkaker.
Last ned bilde
Potetlefser smurt med pesto og fylt med bakte grønnsaker.
Potetlefser smurt med pesto og fylt med bakte grønnsaker.
Last ned bilde
Ovnsbakt tortilla - et alternativ til julebrunsj eller julemiddag.
Ovnsbakt tortilla - et alternativ til julebrunsj eller julemiddag.
Last ned bilde
Shakshuka gir en annen smaksoppelvelse etter flere dager med tung julemat.
Shakshuka gir en annen smaksoppelvelse etter flere dager med tung julemat.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning.

Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

La naturlige vitaminer hjelpe deg gjennom forkjølelsestiden19.11.2018 14:27Pressemelding

Jeg liker alle årstider, bortsett fra november. Den fargerike flotte høsten er over og vinteren lar vente på seg. Det er mørkt, vått og surt ute og forkjølelsesvirus florerer. Hvordan skal vi komme oss gjennom denne tiden uten å bli liggende under dynen? Det finnes ulike råd, og mange sverger til ekstra vitamintilskudd når høstmørket og slappheten kommer. Men trenger vi egentlig vitaminer på boks?

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom