Akademikerne

Forsker på usikre hjerter

Del

- Det verst tenkelige scenarioet er at noen hacker flere hundre tusen pacemakere samtidig, og velger å skru dem av, sier sikkerhetsforsker, pacemakerpasient og årets akademikerprisvinner Marie Moe (39).

Årets vinner av Akademikerprisen jobber for å forhindre at folk mister kontrollen over egne hjerteslag.

For seks år siden fikk forskningsleder ved SINTEF Digital, Marie Moe, selv operert inn pacemaker. Forskergenet ble trigget, og hun begynte å undersøke hvordan det sto til med informasjonssikkerheten i utstyret. Få, om noen, hadde vært opptatt av dette tidligere.

25. oktober mottar Moe Akademikerprisen under Akademikernes jubileumskonferanse – for sin forskning og formidling av en stadig mer sentral samfunnsutfordring.

- Datasikkerheten viste seg å være nærmest ikke-eksisterende. Mens du på mobilen din stadig kjører sikkerhetsoppdateringer, fantes det ikke noe slikt for pacemakerne. Det syntes jeg var veldig skremmende, sier Moe.

Digitalisering og ny teknologi gir økt fare for hacking. Datakriminalitet har blitt en enorm industri. Pacemakere kobles til internett, og kan dermed hackes. Noen kan rett og slett ta over styringen av hjerteslagene.

Moe reiser verden rundt med sitt foredrag som hun har holdt for utstyrsleverandører, politikere og helsepersonell.

Sikkerheten har blitt bedre siden Moe begynte å bidra til å sette problemet på dagsordenen, men fortsatt har medisinsk utstyr store datasikkerhetsmessige sårbarheter.

- Jeg vil ikke bare lukke øynene og ikke vite om pacemakeren min kan bli hacket. Jeg er i stand til å påvirke fremtiden. Når jeg finner sikkerhetshull, tenker jeg at jeg har en unik mulighet til å skape sikrere utstyr. Det er veldig motiverende.

For ytterligere kommentarer, kontakt:
Curt A. Lier, leder av juryen for Akademikerprisen 2017                          mob. 480 84 587
Marie Moe, forskningsleder SINTEF Digital                                             mob. 938 38 733
Ingvild Baltzersen Sund,
kommunikasjonsrådgiver i Akademikerne       mob. 959 75 604

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Akademikerne

Akademikerne
Akademikerne
Fridtjof Nansens plass 6
0160 OSLO

95 30 90 90http://www.akademikerne.no

Akademikerne er en arbeidstakerorganisasjon for langtidsutdannede. Organisasjonen ble stiftet i 1997. Medlemmene er yrkesorganisasjoner for folk med utdanning fra universitet eller vitenskapelig høyskole. Akademikerne består av 13 foreninger og disse har i alt ca 194 000 medlemmer.

Følg saker fra Akademikerne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Akademikerne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Akademikerne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom