NAF

Førerkort har blitt viktig igjen

Del

Etter mange år med nedgang, har antallet som tar førerkort ved myndighetsalder økt igjen de siste årene. - Årsakene er nok flere, men nå er det flere muligheter for å disponere bil uten å eie den. Derfor synes nok flere unge at det er kjekt å ha lappen, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Mobilitetstjenester og delingsøkonomi gjør det attraktivt å ta lappen igjen. (Foto: NAF)
Mobilitetstjenester og delingsøkonomi gjør det attraktivt å ta lappen igjen. (Foto: NAF)

Transportøkonomisk institutt (TØI) har undersøkt hvor mange unge som tar førerkort på bil. I 1994 tok 59 prosent av alle 18-åringer førerkortet, mens andelen var nede på 37 prosent i 2007. Nå er trenden definitivt i endring. I 2015 tok 47 prosent av alle 18-åringer førerkort.

- Vi er litt overrasket over denne økningen. Det er stikk motsatt utvikling av hva både vi og andre har trodd på, mener Sagedal.

Tidligere tok man førerkort for så å kjøpe seg en bil. Slik er det ikke lengre. De siste årene har delingsøkonomien gjort at det er flere bilkollektiver å velge mellom, man kan leie av privatfolk på Nabobil, og mobilitetstjenester vil det komme mer av i årene som kommer. Fellesnevneren er at man må ha lappen for å benytte seg av disse tjenestene.

- Det er et stykke frem til førerløse biler. Så i overskuelig fremtid er det viktig med førerkort på bil selv om man ikke skal eie bil selv, sier Inger Elisabeth Sagedal.

Bilene er også i endring. Det ene er at elbiler er mer stuerene i et miljøperspektiv, men lav- og nullutslippsbiler har også automatgir. Flere og flere velger også automatgir på tradisjonelle biler, og automatgir gjør det mindre teknisk å kjøre en bil.

- Terskelen for å ta lappen er lavere nå når automatgir begynner å bli vanlig. Det gjør det rett og slett enklere å lære seg å kjøre bil, sier NAFs kommunikasjonssjef.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Mobilitetstjenester og delingsøkonomi gjør det attraktivt å ta lappen igjen. (Foto: NAF)
Mobilitetstjenester og delingsøkonomi gjør det attraktivt å ta lappen igjen. (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Østensjøveien 14
0609 Oslo

08505http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 71 lokalavdelinger, 360 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg saker fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom