Fafo

Flyktningers erfaring med introduksjonsprogrammet

Del

Flyktninger som ønsker å komme raskt i arbeid, kan kaste bort verdifull tid i kommunenes introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger. Det viser en ny brukerundersøkelse med 38 flyktninger, gjennomført av Fafo på vegne av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Rapporten lanseres i dag.

-Utfordringene skyldes at introduksjonsprogrammet er for standardisert, sier forskerne bak rapporten, Ragna Lillevik og Guri Tyldum. Det vil si at det ikke tas nok hensyn til forskjellene i hva slags forutsetninger flyktningene har for læring.

Introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger skal gi opplæring i norsk og samfunnskunnskap, og bidra til kvalifisering for arbeidslivet for flyktninger som bosettes i en kommune.

Å lære norsk er viktig fordi det er en nøkkel til selvstendighet, jobb og å bli kjent med nordmenn. Brukerundersøkelsen viser at flyktninger med svært ulik utdanningsbakgrunn og språkbeherskelse flere steder settes i samme klasse. Dette skaper utfordring både for sterke og svake elever. Spesielt for flyktninger med lite skolebakgrunn gir blandede klasser lavt læringsutbytte. De opplever gjerne at de ikke er i stand til å følge undervisningen fordi nivået er for høyt. I tillegg vil denne gruppen ofte ha små forutsetninger for å lære norsk på egenhånd.

Flyktninger med høyere utdanning får derimot ikke god nok progresjon og kaster bort verdifull tid. Mange av disse ønsker også å fortsette med sine yrker. De må som regel ta ekstra utdanning i Norge, men rådes ofte til å finne seg andre jobber i det ufaglærte markedet i stedet for å ta en slik utdannelse. Lillevik og Tyldum mener dette kan bidra til at flyktningene bruker tiden sin i introduksjonsprogrammet på arbeidspraksis rettet mot det ufaglærte arbeidsmarkedet, i stedet for å oppnå en kvalifisering som er etterspurt.

Nøkkelord

Kontakter

Ragna Lillevik, 416 416 37
Guri Tyldum, 995 77 476

Lenker

Om Fafo

Fafo
Fafo
PB 2947 Tøyen
0608 Oslo

+47 22088600http://www.fafo.no/

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg saker fra Fafo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fafo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom