Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Festrelaterte voldtekter: foreldre må forklare ungdommen grensene

Del
Mange ungdommer er usikre på hvor grensene går for frivillig eller ufrivillig sex, klåing og voldtekt. Gode holdninger kan virke forebyggende. Derfor må foreldrene snakke med de unge om hva som er greit, ikke greit og hva som er voldtekt.

Nesten 50 % av voldtekter er festrelaterte

De aller fleste som utsettes for voldtekt kjenner overgriper. Ungdom mellom 15 og 24 år har størst risiko for å utsettes for voldtekt. 

–Mange foreldre tenker ikke på at egne barn kan utsettes for eller begå voldtekt, men voldtekt blant ungdom skjer oftere enn vi liker å tro. Nesten halvparten av anmeldte voldtekter i 2014 var festrelaterte. Foreldre må snakke med ungdommene sine om voldtekt og grenser, selv om det kan være vanskelig, sier direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) Mari Trommald.

Voldtekt i festsammenheng skjer vanligvis mellom jevnaldrende ungdommer som kjenner hverandre. Det er som regel alkohol eller andre rusmidler inne i bildet.

Usikre på hva voldtekt er

Mange ungdommer er usikre på hva som egentlig er voldtekt. Det er essensielt at de skjønner at voldtekt ikke nødvendigvis innebærer grov fysisk vold og overfall fra en fremmed. Denne kunnskapen må de også få hjemmefra.

–Ungdom som henvender seg til Bufdirs nettsted ung.no er usikre på hvor grensen går for hva som er voldtekt eller overgrep og hva loven sier. I 2014 ble det gjort mer 30 000 søk på voldsrelaterte tema inne på ung.no. Det er alarmerende når vi vet at så mange unge voldtektsofre blir utsatt for overgrep fra jevnaldrende i vennekretsen, sier Trommald. 

Brosjyre til tenåringsforeldre

Bufdir har utarbeidet en brosjyre om festrelatert voldtekt rettet mot tenåringsforeldre. Brosjyren skal hjelpe foreldrene til å ta opp et tema mange synes det er vanskelig å gripe an.

–Noe av det viktigste foreldre kan lære ungdommene sine, er at de må sette tydelige grenser. Hvis man har respekt for andres grenser og kjenner sine egne grenser kan det forebygge at vanskelige situasjoner oppstår. Foreldre må hjelpe ungdommene sine til å forstå at et nei betyr nei, avslutter Trommald.

Brosjyren kan lastes ned fra bufdir.no

http://www.bufdir.no/bibliotek/Dokumentside/?docId=BUF00002943

 

Kontakter

Pressekontakt: Henrik Nielsen 466 15 995, henrik.nielsen@bufdir.no

Om Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Fredrik Selmers vei 3
0663 Oslo

466 15 000https://www.bufdir.no/
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er underlagt Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD), og er et fagorgan på områdene barnevern, barn, ungdom og oppvekst, adopsjon, familievern, likestilling og ikke-diskriminering og vold og overgrep i nære relasjoner.

Følg pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye