Fara

FARA leverer løsninger til Skandinavias største bestilling av elektriske busser

Del

Mandag 18. juni signerte FARA en kontrakt med Unibuss om å levere tekniske- og driftsløsninger til 40 nye elbusser i Oslo. Unibuss har bestilt de nye elbussene som begynner å kjøre våren 2019. Blant åtte tilbydere var det Trondheims-baserte FARA som vant anbudet om fullintegrerte IT-løsninger.

Oslo er en raskt voksende by og er i 2019 utpekt som Europas miljøhovedstad. Oslo sentrum skal være bilfritt og det satses stort på offentlig transport. Denne storsatsingen fra Oslo med elektriske busser inngår som en del av det grønne skiftet for en mer bærekraftig bykjerne. 

«Vi er stolte over å få være med på å levere fremtidens transportløsninger. Sammen med Unibuss leverer vi en helhetsløsning som er bra for miljøet, bra for fremtidens byer, og bra for reiseopplevelsen. Vi er glade for å bidra til at flere velger offentlig transport”, sier Ørjan Kirkefjord, administrerende direktør i FARA.

Den integrerte løsningen er basert på FARA’s SMART produkter, og utgjør en ITxPT plattform som skal integreres med Ruters systemer. ITxPT er den nyeste standarden for informasjonsteknologi for kollektivtrafikk. Leveransen inkluderer blant annet informasjonsteknologi for bussjåfører som gjør at de enkelt får oversikt over reiseruten med endringer i sanntid og kan sende beskjeder rett til kontrollsenteret og passasjerene, samt IT-løsninger til utendørs og innendørs skjermer. I tillegg skal FARA levere passasjertelling, back-end tjenester og signalprioritering ved trafikklys.

“Oslo er en spennende by med tanke på offentlig transport. Unibuss har landets mest miljøvennlige bussflåte, og vi gleder oss til å tilby alle reisende i Oslo 40 nye elbusser. Samtidig gjennomgår bussbransjen en sterk teknologisk utvikling. FARAs løsninger har vist gode resultater i andre byer, og vi gleder oss til å ta i bruk deres systemer i Oslo”, sier Øystein Svendsen, administrerende direktør i Unibuss.

FARA har tidligere levert lignende løsninger i blant annet Salzburg og Oulu. I Oulu ble det påvist at signalprioriteringen sparte i gjennomsnitt 3-4 minutter på en 15-minutters reiserute og antall reisende økte. 

De 40 bussene som skal leveres våren 2019 er til nå Skandinavias største bestilling av elbusser, og inngår som en helhetlig satsing på å gjøre hele bussparken i Oslo elektrisk innen ti år. FARAs leveranse av IT systemer til bussene er en rammeavtale med mulighet for utvidelse til ytterligere 300 busser i løpet av 2018. 

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon eller intervju, ta kontakt med
Pernille Stensli
E-post: pernille.stensli@leidar.com
Telefon: 92 80 30 40

Ina Helen Østby, kommunikasjonssjef i Unibuss
E-post: ina.helen.ostby@unibuss.no
Telefon: 481 54 148

Lenker

Om Fara

Fara
Fara
Sjøgangen 4
7010 Trondheim

+47 815 52 830http://www.fara.no

Om FARA

FARA er en ledende leverandør av IT-systemer for kollektivtrafikk, som har løsninger for elektronisk billettering og reiseinformasjon i sanntid, inkludert mobilapplikasjoner, infotainment, automatisk passasjertelling og administrative applikasjon for effektiv drift, kontroll og oppfølgning. FARA leverer løsninger til mer enn 100 operatører innen kollektivtrafikk i Europa.

Om Unibuss

Unibuss AS består av Unibuss AS og datterselskapene Unibuss Ekspress AS og Unibuss Tur AS. Unibuss AS er eid av Sporveien Oslo AS.  Unibuss er et av landets største busselskaper og feiret 90 år i 2017. I samme år økte Unibuss produksjonen betydelig og hadde i alt 98 millioner reisende. På slutten av 2017 satte Unibuss de to første elbussene i Oslo i trafikk.

Følg saker fra Fara

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Fara på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Fara

Nå får de som reiser kollektivt i Østfold en bedre hverdag1.7.2016 08:07:13 CESTPressemelding

1. juli, Oslo - Østfold kollektivtrafikk har inngått en avtale med FARA AS om levering av sanntidssystem i Østfold. Avtalen omfatter levering av utstyr til inntil 105 busser og fem ferger i første fase. Videre skal 40 holdeplasser og kaier utstyres med skilt som opplyser de reisende om ankomst, avreise og avvik i planlagt reiserute. Løsningen for aktiv prioritering av buss i lyskryss er også inkludert i avtalen. Avtalen gir samtidig mulighet for utvidelse av buss- og fergetilbud andre steder i Østfold.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom