Norges Fredsråd

En grov tabbe - feilene fra Libya gjentas

Del
Stortingets utvidede utenrikskomite har i dag sagt ja til å sende norske spesialstyrker til Syria. Norges Fredsråd mener dette er en grov feilvurdering, og viser at Stortinget ikke har tatt innover seg lærdommene fra Afghanistan og Libya-operasjonene.

- Vi mener Norge kan bidra i kampen mot IS på en langt mer effektiv måte enn å sende spesialstyrker inn i Syria. Nå gjør vi samme feil som da Norge sa ja til å bombe Libya, sier leder i Norges Fredsråd Hedda Langemyr.

- Norge kan spille en annen rolle i konflikten og viktigere rolle i forhold til Syria-konflikten enn ved å sende inn spesialstyrker, nemlig skape arenaer for dialog og fredssamtaler. Norge var nylig vert for Oslo Peace Forum der gamle fiender kom sammen for dialog. Dette er den type arbeid Norge er eksperter på og den ekspertisen burde nå vært benyttet i Syria.

I etterkant av Libya-bombingen er det fremkommet påstander om at norske politiske og militære ledere ikke hadde god nok kunnskap om situasjonen på bakken, og dermed heller ikke ante konsekvensene av bombingen. Mange er enige i at den norske bombingen av Libya bidro til at landet ble kastet ut i fullstendig anarki, med mer krig og konflikt, og at sivilbefolkningen fikk det verre i Libya etter bombingen.

-I Libya var Norge kunnskapsløse og klarte derfor ikke å vurdere konsekvensene av bombingen. Foreløpig er det ikke lagt frem noe som tilsier at Norge har god nok kunnskap om situasjonen på bakken. Vi kan komme til å trene opp grupper som på et senere tidspunkt blir våre fiender, slik amerikanerne gjorde med Taliban i Afghanistan, eller styrker som senere inngår allianser med Assad og den syriske regjeringen. Flere norske, militære eksperter har advart mot dette, sier Langemyr.

Det er meget uklart hva de norske styrkene skal gjøre i Syria. Forsvarsministeren sier at «Avhengig av situasjonen vil norske styrker kunne trene, rådgi og gi operativ støtte også på syrisk territorium». Det er spesielt punktet om «operativ støtte» som er meget uklart. Men det kan leses som om styrkene skal inn å drive aktive krigshandlinger på syrisk territorium. Det vil være meget omstridt – både utfra folkerettslige og militærfaglige vurderinger.

-Vår konklusjon er derfor at Stortinget nå har gjort et forhastet vedtak som i verste fall kan koste norske soldater livet og bidrar til å forverre situasjonen ytterligere. Både soldater og flere sivile kan bli ofret med dagens beslutning på Stortinget, avslutter Langemyr.

Nøkkelord

Kontakter

Om Norges Fredsråd

Norges Fredsråd
Postboks 8940 Youngstorget
0028 OSLO

2286 8437http://www.norgesfredsrad.no/

Syv norske freds­or­ga­ni­sa­sjo­ner opp­ret­tet 25. okto­ber 1945 Nor­ges Freds­råd som et sam­ar­beids­or­gan. NFR var en vik­tig arena for det norske freds­ar­bei­det gjen­nom etter­krigs­ti­den, og videre under den kalde krigen.

I dag er Nor­ges Freds­råd møte­plas­sen for fred . Møte­plas­sen der menings­fel­ler og mot­stan­dere kan møtes til debatt og gjen­si­dig opp­lys­ning. En møte­plass som blir lagt merke til og lyt­tet til. En arena som føl­ger utvik­lin­gen i freds­re­la­terte saker og arbeidsmetoder.

Som sam­ar­beids­or­gan job­ber Nor­ges Freds­råd for kom­pe­tanse­he­ving og bedre utnyt­telse av kunn­ska­pen i norske freds­mil­jøer. Orga­ni­sa­sjo­nen er opp­tatt av ster­kere sam­ar­beid mel­lom aktu­elle part­nere og med­lems­or­ga­ni­sa­sjo­nene, og vil bidra til økt syn­lig­gjø­ring av freds­po­li­tiske stand­punkt i den offent­lige debat­ten. Over­ord­net skal NFR arbeide for bedre ramme­be­tin­gel­ser for norsk fredsarbeid.

Følg pressemeldinger fra Norges Fredsråd

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Fredsråd på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Fredsråd

Norges Fredsråd kunngjør sine Nobelfavoritter2.10.2017 07:00:00 CEST | Pressemelding

Nobels fredspris skal gå til den som har gjort “mest eller best” for fred i året som har gått. 2017 går inn i historien som året verden endelig fikk et internasjonalt forbud mot atomvåpen, og Norges Fredsråd mener derfor den prestisjetunge prisen i år burde gå til ICAN - The International Campaign to Abolish Nuclear Weapons - som tok initiativ til forbudet. På Fredsrådet sin liste over Nobelfavoritter finner vi også blant annet ECOWAS og Campaign Against Arms Trade.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye