UiO - Det medisinske fakultet

E. coli-forskning mot antibiotikaresistens

Del

Professor Jukka Corander (UiO) har fått 19,5 millioner fra Bergens forskningsstiftelse til et fireårig forskningsprosjekt på E. coli.

Jukka Corander
Jukka Corander
Under ledelse av professor Jukka Corander vil forskere i inn- og utland ta for seg Escherichia coli (E. coli), en bakterie som oftest forårsaker infeksjoner i blod og urinveier og som oftere enn før viser seg motstandsdyktig mot antibiotika.

Målet er økt forståelse av utviklingen av AMR

Utvikling av antibiotikaresistens (AMR) er i stor grad knyttet til spesifikke genetiske varianter (høyrisikokloner) i de fleste bakteriearter. Disse høyrisikoklonene har i dag spredt seg over hele verden.

E. coli er definert som spesielt viktig av WHO i forhold til forskning på antibiotika og antibiotikaresistens.

– Skal vi klare å stoppe utvikling og spredning av antibiotikaresistens, må vi øke forståelsen av hvordan og hvorfor slike høyrisikokloner oppstår og spres, sier professor Jukka Corander.

En systembiologisk tilnærming

Prosjektet fokuserer på E. coli, som er den bakteriearten som oftest forårsaker infeksjoner i blod og urinveier.

– I prosjektet vil vi benytte en systembiologisk tilnærming for å forstå hva som ligger bak seleksjon, evolusjon og utbredelse av E. coli høyrisikokloner.

– Formålet med prosjektet er å danne grunnlag for fremtidig risikovurdering av eksisterende og nye bakteriekloner, forbedre overvåkning og diagnostikk samt utrede nye mulige behandlingsstrategier for å begrense utbredelse av antibiotikaresistens, sier Corander, som er svært glad for tildelingen av ressurser til forskningen.

– Vi vil gå dypere inn i hvordan cellene i høyrisikokloner jobber på systemnivå. En slags Star Trek-reise med romfartøyet Enterprise bortenfor horisonten der ingen før har vært. Målet er å bygge en kvantitativ modell for hvordan genene reagerer som helhet i et vekstmiljø under et visst selektivt trykk, slik at vi kan forutse ulike behandlinger for infeksjoner, forklarer Jukka Corander videre.

Et samarbeidsprosjekt

Prosjektet er et samarbeidsprosjekt med UiT – Norges arktiske universitet og Nasjonal kompetansetjeneste for påvisning av antibiotikaresistens ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Internasjonalt samarbeid inkluderer forskningsgrupper ved University of Birmingham, Storbritannia og Houston Methodist Hospital i USA.

Nytt forskningsprogram mot antibiotikaresistens

Tildelingen fra Bergen forskningsstiftelse er del av et forskningsprogram på antibiotikaresistens (AMR). Til sammen var det fire prosjekter av 19 søkere som nådde igjennom. Magnar Bjørås ved Institutt for klinisk medisin (UiO) og NTNU i Trondheim er nestleder i et forskningsprosjekt som har fått tildelt en tilsvarende sum. Dette prosjektet blir ledet av professor Marit Otterlei ved NTNU. De vil gjøre det vanskeligere for bakterier å utvikle antibiotikaresistens, samtidig som man ser på alternative metoder for å bekjempe bakterier.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Jukka Corander
Jukka Corander
Last ned bilde
En svært fornøyd Jukka Corander som har fått beskjed om tildelingen fra Bergen forskningsstiftelse. Foto: Gunnar Lothe, UiO Sted: Domus medica, Institutt for medisinske basalfag.
En svært fornøyd Jukka Corander som har fått beskjed om tildelingen fra Bergen forskningsstiftelse. Foto: Gunnar Lothe, UiO Sted: Domus medica, Institutt for medisinske basalfag.
Last ned bilde

Lenker

Om UiO - Det medisinske fakultet

UiO - Det medisinske fakultet
UiO - Det medisinske fakultet
Klaus Torgårds vei 3
0372 Oslo

22 84 53 00http://www.med.uio.no/

Det medisinske fakultet ble grunnlagt i 1814. Vi er landets eldste medisinske fakultet. Fakultetets undervisning og forskning spenner fra basale biomedisinske fag via kliniske fag til helsefag med en tydelig internasjonal profil. Fakultetet har høy aktivitet innen formidlingsvirksomhet og innovasjon.

Les mer om fakultetet

Følg saker fra UiO - Det medisinske fakultet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det medisinske fakultet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UiO - Det medisinske fakultet

1910 døde pasienter18.12.2018 08:01:00Pressemelding

I perioden 2008 – 2015 døde i alt 1910 personer i selvmord under eller etter kontakt med spesialisthelsetjenestene i Norge. Dette er vesentlig høyere tall enn tidligere antatt og høyere enn hva etablerte meldesystemer har kunnet avdekke. Nærmere halvparten av alle selvmord skjer i gruppen av personer som har hatt kontakt med spesialisthelsetjenestene innen psykisk helse og rus innenfor det siste året før sin død. Denne rapporten, «Selvmord i psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling 2008 til 2015 – en nasjonal registerstudie», presenterer resultatene fra den første nasjonale studien av selvmord blant personer i kontakt med psykisk helsevern og relaterte spesialisthelsetjenester siste år før dødsfallet.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom