Lederne

Du lar vel ikke motgang stoppe deg?

Del

Er du typen som tror du vil lykkes neste gang, eller ser du motgang som bevis på at du ikke er god nok? Svaret kan være avgjørende for hvor langt du vil nå her i livet. Holdningen din kan bety mer enn intelligensen.

Foto: Plainpicture / NTB scanpix
Foto: Plainpicture / NTB scanpix

Psykolog Carol Dweck ved Stanford University i California har i en årrekke forsket på sammenhengen mellom holdning og ytelse. Resultatene fra hennes forskning viser at våre kjerneholdninger kan deles i to kategorier, en fastlåst tenkemåte (fixed mindset) og en tenkemåte som åpner for læring og vekst (growth mindset).

Med en fastlåst tenkemåte, har du en tendens til å tro at du er den du er, og ikke kan endre deg. I møte med problemer og utfordringer kan du da lett gi opp og tenke: «Nei, dette blir for mye for meg. Dette har jeg ikke talent for».

Kan ta tid å lykkes

Dersom tenkemåten eller holdningen din er at du kan forbedre deg, gjøre en ekstra innsats for å nå mål, og at utfordringer er en sjanse til å lære noe nytt, gir det deg derimot et fortrinn.

Det fine er at du kan trene opp en slik tilnærming dersom du i utgangspunktet har en mer fastlåst måte å tenke på.

Dwecks forskning har for eksempel vist at bare én time med informasjon og trening kan endre skoleelevers måte å tenke på, og øke prosentandelen som faktisk består eksamen. Det betyr også en hel del hvordan en lærer tenker. En lærer med en fastlåst tenkemåte vil vanskeligere få øye på elevenes potensiale for faglig vekst og utvikling.

Strategier for endring

Er du klar over at du ofte gir opp når du møter motgang, eller tenker at det alltid er de aller smarteste med de største talentene som når store mål, får du seks gode tips her:

Ikke gi deg! Alle møter motgang og nederlag. Det er det vi lærer av om vi er villige til det. Ikke la deg trekke ned. Mange av de største suksessene i verden både innen idrett, kultur og business er oppnådd etter mange års slit.

Vær lidenskapelig! Noen er heldige, og har mange talenter de lett kan bruke til å lykkes. Det kan du ikke gjøre noe med, men du kan kompensere med lidenskap og ekte engasjement. Og du kan velge å satse på det som virkelig betyr noe for deg. Da vil den genuine interessen hjelpe deg til å lykkes.

Ikke vent på det rette øyeblikket! Det finnes kanskje ikke. Folk som lykkes er ikke egentlig modigere, men de er villige til å jobbe seg gjennom frykten, for de vet at det er mulig. Du blir mindre urolig hvis du handler, det føles godt, og gir en positiv energi som driver deg videre. Har du først kommet forbi ett hinder er det lettere å tro du skal klare det neste gang også. Den motgangen som ikke knekker oss, gjør oss sterkere.

Forvent resultater! Selv om du vet at du vil gå på nederlag underveis, betyr ikke det at du slutter å tro at resultatene vil komme. Troen motiverer. Henry Ford mislyktes med to bilselskaper før han skapte verdenssuksessen Ford. Det er bare ett av mange eksempler.

Vær fleksibel! Uventede ting vil skje, sånn er livet. Ikke se det som tegn på at du ikke vil nå målene dine. Tenk nytt, legg om litt på planene. Gi i hvert fall ikke opp.

Ikke klag! Sytepaver sprer negativ energi, og skyver folk fra seg. De har en tendens til å legge skylda på andre i stedet for å se muligheter. Det er uklokt, for du kan komme til å trenge hjelp underveis. Å innse det er en stor styrke.

Kilder: weforum.org, mindsetonline.com og snl.no

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Plainpicture / NTB scanpix
Foto: Plainpicture / NTB scanpix
Last ned bilde

Lenker

Om Lederne

Lederne
Lederne
Storgata 25
0184 Oslo

22 54 51 50https://lederne.no/
Vi bygger gode ledere
Lederne er en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere i norsk arbeidsliv. Vi tilbyr trygghet, lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå.
God ledelse skaper verdier for Norge og trivsel på små og store arbeidsplasser. Med gode ledere får vi færre konflikter, og bygger et bedre samfunn.
Lederne tilbyr lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå. Lederne skal bygge bro og fremme lederes interesser i arbeidslivet. Sammen skal vi bidra til mangfold og skape rammer for god ledelse.

Følg saker fra Lederne

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lederne på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Lederne

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom