Det blir ikke julemat uten kål og kålrot
Halvparten av Norges befolkning spiser ribbe på julaften og fast følge til ribben er poteter og surkål, rødkål eller begge deler, men over halvparten av befolkningen vet ikke hvordan de kan lage surkål selv, viser en undersøkelse gjennomført av Epinion for Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Hodekålen, som er viktigste ingrediens i surkålen, dyrkes over hele landet. Den er hardfør og tåler vårt klima godt samtidig som den egner seg godt til langtidslagring. 89 % av hodekålen som ble solgt i Norge i 2016 var norskprodusert.
- Det er nok ikke uten grunn at mange av de tradisjonsrike rettene inneholder kål i ulike former og fasonger. I tillegg til at den er kortreist, er en god porsjon kål på tallerkenen er fin måte å balansere julemåltidet og den litt tunge julematen på, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
I 2016 spiste hver og én av oss 2,4 kg. hodekål og 2,4 kg. kålrot. I tillegg kommer alle de andre sortene som rødkål, rosenkål og rosettkål. Det høres ikke så mye ut, men vi ser at interessen for kål øker og at flere unge har begynt å ta i bruk kålen igjen – i takt med at mange ønsker å spise mer plantebasert mat for å ta vare på miljøet.
Julens beste tilbehør lages av kål og kålrot
Til ribbemiddagen er surkål med eple en sikker vinner. I tillegg kan vi anbefale rosettkål som er vakker for øyet og som smaker himmelsk. Til pinnekjøttet hører en deilig kålrotstappe med. Kålroten har blitt mye søtere og snillere i smaken de siste årene, men mange liker allikevel å ha et par gulrøtter i stappen. Det gir både sødme og fin farge.
På julebordet er det godt med noen kalde varianter. En favoritt er rødkålsalat med fiken, en annen er rødkålsalat med epler, appelsin og nøtter. Friskt og deilig. Rødkålen er vakker i fargen og smaker godt både som tradisjonell kokt rødkål og i salater.
Den ganske nye rosettkålen er også vakker. Vil du ha den på julebordet kan den pakkes inn i skiver med skinke og serveres nystekt.
Til nyttår varierer nok menyen noe mer, men vi ser at mange velger vilt eller kalkun til nyttårsfesten. Da er rosenkål et godt valg, gjerne sammen med litt bacon og pinjekjerner.
Alle typer kål har høyt innhold av viktige næringsstoffer som gjør godt for kroppen, og retter med kål kan varieres i det uendelige.
Nøkkelord
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom