Den norske Epledagen - bli med å feire
- Den norske Epledagen ble opprettet for å feire de fantastisk gode norske eplene forteller Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er ikke bare jordbær som nyter godt av en god oppvekst.
De ulike eplesortene er valgt ut spesielt med tanke på vårt norske klima med lange lyse dager og kjølige netter.De er passet på og stelt med av dyktige gartnere i vakker natur og er nå røde, sprøe og klare til å nytes.
Årets eplesesong har vært fantastisk
Sommeren 2018 har vært helt spesiell i hele Sør-Norge. Mange soltimer og tørt vær har gitt oss en eventyrlig eplesesong.
- Eplene har utviklet en fantastisk smak i år, forteller Knut Amund Surlien, epledyrker og kulturansvarlig for kjernefrukt i Gartnerhallen. Vi kan kjenne smaken av en fantastisk sommer i aromaen. Eplene er sprø, syrlige og med en deilig sødme, akkurat slik folk foretrekker dem.
En svært anvendelig og populær frukt
Epler er den nest mest spiste frukten i Norge – vi bruker over 10 kg hver hvert år, kjøpt i butikk. I tillegg kommer de som høstes i egne hager. Eplet egner seg godt som et mellommåltid, som dessert, i bakverk og salater, og ikke minst kan det bli deilig eplemos og chutney som kan hentes frem lenger ut på vinteren.
Godt for kroppen
Eplet smaker ikke bare godt - det gjør også godt. Eplet har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og kan virke slankende. Det inneholder vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Vitamin C er et vannløselig vitamin som ikke lagres i kroppen. Derfor trenger vi litt påfyll hver dag. «Ekte vare» gir kroppen din den beste forutsetningen for å takle for eksempel uvelkomne virus. Det er ikke for ingen ting at det velkjente uttrykket: «An apple a day keeps the doctor away» oppstod.
Eplet kom til Norge med munkene
Opprinnelig kommer eplet fra Asia. Det var munkene som startet med fruktdyrking i Norge. Det finnes flere tusen sorter, tilpasset lokale dyrkingsforhold. I Norge i dag har vi ca. 20 sorter som er vanlig å finne i salg gjennom sesongen. De viktigste områdene for epledyrking her i landet er Hardanger, Sogn, Østfold og Vestfold.
De ti vanligste eplesortene i Norge:
- Rød Aroma
- Summerred
- Discovery
- Rød Gravenstein
- Aroma
- Rubinstep
- Julyred
- Åkerø
- Prins
- Vista Bella
Eplet skaper glede – 10 tips for å feiere Epledagen
- Gi barna et eple med skolematen – gjerne med et lite eplesmil.
- Lag grove eplemuffins sammen etter skolen – det blir suksess i matboksen.
- Lag en deilig epledessert eller eplesmuldrepai og inviter familie og venner på besøk.
- Inviterer til epleverksted – lag noe godt som kan bevares i flasker, glass eller krukker og nytes utover vinteren.
- Komponer en treretters eplemeny og inviter til venninnekveld.
- Lag noe du aldri har laget med epler før – for eksempel litt eplechips.
- Har du for mange epler i hagen? Gi et eple til en venn eller en nabo – få et smil tilbake..
- Inviterer venner og naboer til plukking og kjør frukten til et frukt- og bærpresseri nær deg. Da får du deilige produkter tilbake og slipper å se frukten råtne på bakken.
- Lag eplefest med eplequiz for store og små
- Finn gode tips og 129 oppskrifter med eple på frukt.no.
Film: Norske epler har hatt en god oppvekst – derfor smaker de så godt.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom