Opplysningskontoret for frukt og grønt

Den norske Epledagen - bli med å feire

Del

Tirsdag 25. september markeres den norske Epledagen. Nå er sesongen på topp for de deilige norske eplene som smaker så godt og kan brukes til så mye. Sommeren 2018 har vært helt spesiell i hele Sør-Norge. Mange soltimer og tørt vær har gitt oss en eventyrlig eplesesong.

Marker gjerne Epledagen 25.9. ved å legge et norsk eple i matboksen eller i matpakken
Marker gjerne Epledagen 25.9. ved å legge et norsk eple i matboksen eller i matpakken

- Den norske Epledagen ble opprettet for å feire de fantastisk gode norske eplene forteller Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Det er ikke bare jordbær som nyter godt av en god oppvekst.

De ulike eplesortene er valgt ut spesielt med tanke på vårt norske klima med lange lyse dager og kjølige netter.De er passet på og stelt med av dyktige gartnere i vakker natur og er nå røde, sprøe og klare til å nytes.

Årets eplesesong har vært fantastisk

Sommeren 2018 har vært helt spesiell i hele Sør-Norge. Mange soltimer og tørt vær har gitt oss en eventyrlig eplesesong.

- Eplene har utviklet en fantastisk smak i år, forteller Knut Amund Surlien, epledyrker og kulturansvarlig for kjernefrukt i Gartnerhallen. Vi kan kjenne smaken av en fantastisk sommer i aromaen. Eplene er sprø, syrlige og med en deilig sødme, akkurat slik folk foretrekker dem.

En svært anvendelig og populær frukt

Epler er den nest mest spiste frukten i Norge – vi bruker over 10 kg hver hvert år, kjøpt i butikk. I tillegg kommer de som høstes i egne hager. Eplet egner seg godt som et mellommåltid, som dessert, i bakverk og salater, og ikke minst kan det bli deilig eplemos og chutney som kan hentes frem lenger ut på vinteren.

Godt for kroppen

Eplet smaker ikke bare godt - det gjør også godt. Eplet har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og kan virke slankende. Det inneholder vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptak av jern fra andre matvarer. Vitamin C er et vannløselig vitamin som ikke lagres i kroppen. Derfor trenger vi litt påfyll hver dag. «Ekte vare» gir kroppen din den beste forutsetningen for å takle for eksempel uvelkomne virus. Det er ikke for ingen ting at det velkjente uttrykket: «An apple a day keeps the doctor away» oppstod.

Eplet kom til Norge med munkene

Opprinnelig kommer eplet fra Asia. Det var munkene som startet med fruktdyrking i Norge. Det finnes flere tusen sorter, tilpasset lokale dyrkingsforhold. I Norge i dag har vi ca. 20 sorter som er vanlig å finne i salg gjennom sesongen. De viktigste områdene for epledyrking her i landet er Hardanger, Sogn, Østfold og Vestfold.

De ti vanligste eplesortene i Norge:

  1. Rød Aroma
  2. Summerred
  3. Discovery
  4. Rød Gravenstein
  5. Aroma
  6. Rubinstep
  7. Julyred
  8. Åkerø
  9. Prins
  10. Vista Bella

Eplet skaper glede – 10 tips for å feiere Epledagen

  • Gi barna et eple med skolematen – gjerne med et lite eplesmil.
  • Lag grove eplemuffins sammen etter skolen – det blir suksess i matboksen.
  • Lag en deilig epledessert eller eplesmuldrepai og inviter familie og venner på besøk.
  • Inviterer til epleverksted – lag noe godt som kan bevares i flasker, glass eller krukker og nytes utover vinteren.
  • Komponer en treretters eplemeny og inviter til venninnekveld.
  • Lag noe du aldri har laget med epler før – for eksempel litt eplechips.
  • Har du for mange epler i hagen? Gi et eple til en venn eller en nabo – få et smil tilbake..
  • Inviterer venner og naboer til plukking og kjør frukten til et frukt- og bærpresseri nær deg. Da får du deilige produkter tilbake og slipper å se frukten råtne på bakken.
  • Lag eplefest med eplequiz for store og små
  • Finn gode tips og 129 oppskrifter med eple på frukt.no.

Film: Norske epler har hatt en god oppvekst – derfor smaker de så godt.

Nøkkelord

Kontakter

Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no

Bilder

Marker gjerne Epledagen 25.9. ved å legge et norsk eple i matboksen eller i matpakken
Marker gjerne Epledagen 25.9. ved å legge et norsk eple i matboksen eller i matpakken
Last ned bilde
Ferske grove eplemuffins - perfekt til matpakken.
Ferske grove eplemuffins - perfekt til matpakken.
Last ned bilde
Lag noe du ikke har forsøkt tidligere. Hva med dine hjemmelagede eplechips?
Lag noe du ikke har forsøkt tidligere. Hva med dine hjemmelagede eplechips?
Last ned bilde
Hjemmelaget eplemos er perfekt å ha i fryseren til bruk utover høsten og vinteren.
Hjemmelaget eplemos er perfekt å ha i fryseren til bruk utover høsten og vinteren.
Last ned bilde
Eplesmuldrepai - kanskje den enkleste og den beste eplekaken eller epledesserten.
Eplesmuldrepai - kanskje den enkleste og den beste eplekaken eller epledesserten.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å øke forbruket av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer eller hvor varene er produsert. Dog ønsker vi å fremheve fordelene ved produksjon av frukt og grønnsaker i Norge. Vår hovedstrategi er å stimulere til økt forbruk av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter ved hjelp av langsiktig holdningspåvirkning.

Matglede, sammen med helse og ernæring står sentralt i vårt budskap. Det er en stor utfordring å få fortalt at et høyt daglig forbruk av frukt og grønnsaker er avgjørende for et sunt levesett. Norske forbrukere i alle aldre er vår viktigste målgruppe.

Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

NM i sunn fastfood 2018 er i gang3.7.2018 11:06Pressemelding

For femte gang arrangerer Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) konkurransen NM i sunn fastfood, hvor alle spisesteder som serverer mat til folk i farta er invitert til å delta. Påmeldingen er nå avsluttet, og det er 32 utsalgssteder som kniver om å bli norgesmester i sunn fastfood 2018. Årets deltakere er spredt over hele landet, og sammen skal de hjelpe kundene å velge friske og sunne alternativer langs veien og på farta i hele sommer.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom