NHO Mat og Drikke

Bedre konkurransekraft?

Del
Statsbudsjettet, som ble presentert i dag, styrker ikke mat- og drikkeindustriens konkurransekraft. NHO Mat og Drikke skulle helst sett at grunnavgiften på engangsemballasje og sjokolade- og sukkervareavgiften ble fjernet. Prisjusteringen av avgiftene svekker konkurransekraften.

- Det er mye bra i Regjeringens statsbudsjett. Dreiningen i skattepolitikken er viktig, man har begynt å redusere formueskatten. Dette styrker bedriftenes investeringsvilje og konkurransekraften til norsk næringsliv, men for mat- og drikkeindustruen er særavgiftene viktigst, sier Dag Kjetil Øyna, direktør for næringspolitikk i NHO Mat og Drikke.

Grunnavgiften på engangsemballasje prisjusteres med 1,8 %
- Regjeringen ønsker å satse på klima, men de velger å beholde og i tillegg prisjusterer grunnavgiften på engangsemballasje, en avgift som favoriserer den minst klimavennlige emballasjen. Vi håper Venstre og Krf tar tak i denne avgiften, sier Øyna.

- Det er også skuffende at man ikke reduserer eller fjerner den konkurransevridende og administrativt tyngende Sjokoladeavgiften, sier Øyna.

Økte midler til Forskningsrådet og styrket skattefunnordning
- Regjeringen har styrket skattefunnordningen og økt bevilgningene til Forskningsrådet, det er bra. Men de har også valgt å redusere forskningsmidler som er rettet inn mot mat- og drikkeindustrien. Forskning på mat kommer til å bli viktigere i fremtiden. Vi mener dette er en gal prioritering, fortsetter Øyna.  

Reduserte tollsatser
- NHO Mat og Drikke er godt fornøyd med Regjeringens fjerning av enkelte tollsatser på mat. Dette forenkler dagens system og fjerner unødig byråkrati. Her gjør Regjeringen en god jobb, avslutter Øyna.

Kontaktperson: Dag Kjetil Øyna, Direktør næringspolitikk, tlf.:913 69 564 

Om NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 80http://www.nhomd.no

NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting. 

NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.

Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

-Må ikke bli en sovepute28.8.2023 08:46:32 CEST | Pressemelding

Nye tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder i 2.kvartal 2023. – Høy inflasjon, dyrtid og en svak norsk krone må ikke bli en sovepute for regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen. Utviklingen i grensehandelen viser tydelig at forbrukerne regner på om grensehandel lønner seg. Selv om det for mange ikke lønner seg akkurat nå, vil et hvileskjær fra regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen kunne slå hardt tilbake når situasjonen endrer seg, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Grensehandel: -Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning.30.5.2023 08:22:24 CEST | Pressemelding

Ny statistikk viser at nordmenn i 1. kvartal 2023 grensehandlet for 1,9 milliarder kroner. – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling som i senere år ellers har vist høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Det er et tap av verdiskaping og arbeidsplasser som regjeringen snarest mulig må gjøre noe med. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye