Norges Jeger- og Fiskerforbund

Åtte tips til en god orrfuglleik

Del
Siste uka i april kalles for høneuka, og ja, det handler faktisk om høner og paring, sex og vold. Når orrhanene sprader på myra og orrhønene samler seg for årets treff, da bør du være på plass for å få med deg en sterk visuell opplevelse. Følg Norges Jeger- og Fiskerforbunds leikvettips!
Foto CHIARA_NATURECOLORS/Istockphoto
Foto CHIARA_NATURECOLORS/Istockphoto

​Hver vår samles skogens skyeste fugler til leik og paring. Det skjer på faste spillplasser i skogen, ofte på en myr. Det er samlet til fest og konkurranse på en gang. Våryre orrhaner buldrer og sjoer fra furutrærne rundt leiken. Orrhønene sitter varsomt i kanten av leikplassen og venter. Hanene bygger seg opp, som ungdommer på bygdefest. De første slipper seg ned på bakken, mot selve leiken. De sprader rundt mens de buldrer intenst, bare avbrutt av den karaktersistiske sjoingen som kommer når hanene blåser. Lyden er ulikt alt annet du har hørt. Etter hvert som det lysner kan du både se og høre de blåsvarte fuglene. Det slår i stive vingeslag. Hanene gjør stadige utfall mot hverandre. Rang og førsterett til hønene avgjøres i reale slåsskamper. Det bakses og buldres uavbrutt. Hønene nærmer seg varsomt, hanene sirkler rundt. Så skjer en paring. Selve akten er fort overstått. Hønene flytter seg unna. Hanene er fremdeles fulle av lyst, og holder det gående en stund til. Når sola bikker inn på leiken er det så smått over for denne gang. For et eventyr av en intens opplevelse! 


Gode leiktips

- Det er slett ikke vanskelig å komme seg ut på orrfuglleik. Følg våre enkle råd, så får du en fin opplevelse, forteller Espen Farstad. Han er til daglig informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, og ivrig på fugleleik.
- Husk at fugleleiken er en sårbar tid for fuglene. Målet må være er at fuglene ikke merker at du er der, slik at de kan gjennomføre leiken uforstyrret. Her er noen gode råd:

1. Finn det rette området
Det er viktig at du vet hvor i skogen leiken ligger. Spør grunneieren, en lokalkjent friluftsmann eller ta kontakt med en av våre mange jeger- og fiskerforeninger der det er fullt av entusiaster som kan guide deg rett til den gode opplevelsen. Du finner kontaktinfo om den lokale jeger- og fiskerforeningen på www.njff.no

2. Vær der på rett tid
Beste tida for orrfuglleik er i overgangen mellom april og mai. Orrhanene kan gjerne spille gjennom hele året, men det er på det mest intense den siste uka i april. Fortvil allikevel ikke om det ikke passer å dra på leik akkurat denne uka. Det er spill på myra i flere uker etter det, selv om du kanskje ikke får med deg en paring, så er orrhanene i farta allikevel.

3. Plassere deg riktig
Nøyaktig lokalisering av selve spillplassen sjekker du ut kvelden før. Spor etter fuglenes leik finner du i snøen eller i nedtråkket myrgress. Du kan finne småfjær etter orrhanekamp, og spillmøkk på myra. Legg deg på østsiden av spillplassen, da får du sola i ryggen og blendes ikke om morgenen. Et søkk i terrenget er bra, da er du litt i skjul, men sørg allikevel for god oversikt over selve leikplassen.

4. Legg deg tidlig
Sørg for å være på plass tidlig på kvelden. Rigg deg til for overnatting, og ikke tenn bål. Det beste er om du legger deg i det det mørkner, da forstyrrer du ikke de fuglene som kommer inn for å slå seg ned på nattekvist rundt leiken. Du kommer til å våkne tidlig, de første hanene pleier å starte spillet rundt klokken fire om morgenen, så å legge seg tidlig er uansett ikke dumt.

5. Ligg i skjul
Ikke bryt av kvist i skogen for å lage gapahuk. På leiker som er mye besøkt kan dette faktisk ødelegge litt av leikplassen, og de mulighetene fuglene har til skjul rundt om. Lag heller en gapahuk av en enkel duk/tarp, og gjerne med et kamuflasjenett foran mot spillplassen. Kamuflasjenett får du kjøpt i jaktutstyrsbutikken. Eventuelt bruk et telt. 

6. Hysj!
Orrfuglene hører godt, og en uventet lyd kan få dem til å forlate leiken på et blunk. Du bør ligge stille, og ikke prate. Sørg for at kameraet er klart kvelden før, og legg vekk alle knitrende godteposer og annet som kan lage unaturlige lyder i skogen.

7. Ikke drikk for mye
Når morgenen kommer, og orrhanene spiller rundt deg på alle kanter, er det veldig dumt å måtte gå på do. Ikke hell i deg for mye drikke kvelden før, og gå «skikkelig på do» før du køyer.

8. Vent med å bryte leir
Ikke bryt leiren før fuglene har avsluttet leikspillet. Målet må være at fuglene aldri oppdaget at du var der. Vi tar det for gitt at du tar med deg hjem alt som viser at du har vært på leiken.

God tur!

For å se denne videoen, må du gi ditt samtykke øverst på denne siden.Orrhanespill på leik. Video: Finn Eide

Kontakter

Kontakt Espen Farstad, 90 72 24 29, espen.farstad@njff.no

Bilder

Foto CHIARA_NATURECOLORS/Istockphoto
Foto CHIARA_NATURECOLORS/Istockphoto
Last ned bilde

Lenker

Om Norges Jeger- og Fiskerforbund

Norges Jeger- og Fiskerforbund
Norges Jeger- og Fiskerforbund
Hvalstadåsen 5
1378 Nesbru

66 79 22 00http://www.njff.no

Norges Jeger- og Fiskerforbund er den eneste landsdekkende interesseorganisasjon for jegere og fiskere i Norge. Vi er en partipolitisk nøytral organisasjon, men har et sterkt jakt-, fiske-, og naturpolitisk engasjement i mange saker.

Følg pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Jeger- og Fiskerforbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Jeger- og Fiskerforbund

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye