Universitetet i Oslo

Arendalsuka: Antallet overnasjonale EU-byråer eksploderer. Truer dette EØS-avtalen?

Del

Politikk vs. forskning når tidligere utenriksminister Espen Barth Eide 15. aug. møter Norges ledende EU-forskere til debatt om norsk tilslutning til EU-byråer. Hvordan takler ACER-tilhengeren møtet med forskerne? Hva skje når Norge i høst skal vurdere å slutte seg til nye EU-byråer?

Om arrangementet

I vinter skapte norsk tilknytning til EUs energibyrå ACER stor debatt. EU har nå 40 slike byråer, og flere har eller kan få myndighet til å ta beslutninger som norske bedrifter og enkeltpersoner må følge. Hvordan harmonerer dette med den norske grunnloven, som setter strenge krav for å avgi suverenitet? Utfordrer utviklingen EØS-avtalen? Hva var ACER-striden og hvorfor tok det helt av? Ikke minst: Hva skjer når Norge i tiden fremover skal vurdere å slutte seg til nye EU-byråer, som BEREC (telekommunikasjon) og EUs nye arbeidsmarkedsbyrå? 

Tid: 15. aug. kl. 12:30-13:45

Sted: MS Sunnhordland, Arendal (Langrbyggen på Pollen)

Panel: 

  • Espen Barth Eide, stortingsrepresentant og tidligere utenriksminister. Sentral Arbeiderparti-politiker som sto midt i ACER-striden
  • Erik O. Eriksen, professor og senterleder, ARENA Senter for europaforskning, Universitetet i Oslo, en av Europas ledende eksperter på europeisk integrasjon
  • Torbjørg Jevnaker, stipendiat, Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Oslo som skriver sin doktrograd om ACER
  • Jarle Trondal, professor, ARENA og Universitetet i Agder og Europas kanskje fremste ekspert på EU-byråer 

  • Ordstyrer: Åse Gornitzka, professor og viserektor for forskning og internasjonalisering, Universitetet i Oslo

Nøkkelord

Kontakter

Mads A. Danielsen, seniorkonsulent ARENA, Universitetet i Oslo
Tlf. 479 04 759, m.a.danielsen@arena.uio.no

Bilder

Om Universitetet i Oslo

Universitetet i Oslo
Universitetet i Oslo
Problemveien 7
0316 OSLO

+47 22 85 50 50http://www.uio.no

ARENA er et tverrfaglig forskningssenter ved Universitetet i Oslo som er et nasjonalt tyngepunkt innen studier av de politiske endringsprosessene i Europa, og er et av Europas ledende forskningsmiljøer på dette feltet. Senteret har de siste årene vært det mest publiserende samfunnsvitenskapelige miljøet i Norge. ARENA ledes av professor Erik Oddvar Eriksen. 

Følg saker fra Universitetet i Oslo

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Oslo på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Universitetet i Oslo

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom