50 år med okkupasjon - Stans okkupasjonen

Del

I anledning 50-årsmarkeringen for okkupasjonen av Palestina går Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna samlet ut med en oppfordring om at okkupasjonen, og den ulovlige blokaden av Gaza, oppheves.

I juni 1967 ble Palestina okkupert av Israel. 50 år etter lever palestinerne fortsatt under militær okkupasjon, til tross for verdenssamfunnets fordømmelse av okkupasjonen, utvidelsen av de ulovlige israelske bosettingene og behandlingen av den okkuperte befolkningen.

Israel som okkupasjonsmakt har et ansvar for å ivareta og beskytte den okkuperte befolkningen, og sikre tilgang til humanitær bistand.

– Som en organisasjon med utviklings - og humanitære programmer i Palestina, ser vi daglig konsekvensene av at okkupasjonsmakten ikke ivaretar sitt ansvar. Det er svært alvorlig at okkupasjonsmakten legger hindringer i veien for humanitær tilgang, sier Anne-Marie Helland, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna jobber, sammen med lokale partnere, for å redusere de menneskelige lidelsene i Palestina og bidra til at både israelere og palestinere sikres rett til utvikling, trygghet og selvbestemmelse.

– To generasjoner palestinerne har vokst opp under okkupasjon og omgitt av stengsler. Barn i Gaza har gjennomlevd tre kriger de siste årene, mens barn på Vestbredden blir fordrevet fra sine hjem. Vi kan ikke tillate at dette får lov til å fortsette. Blokaden av Gaza må heves og okkupasjonen av Palestina må opphøre, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

I 2016 ble det registrert 63 angrep mot skoler i Palestina, noe som rammet skolegangen til over 8000 elever.

– Palestinske barn rammes hardt av okkupasjonen. En viktig vei mot trygge skoler er at skolebygninger ikke brukes til militære formål og at alle angrep på skoler opphører, sier Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna.

Til tross for klare fordømmelser fra verdenssamfunnet utvider Israel stadig de ulovlige bosettingene, og i det israelske parlamentet diskuteres videre annektering på Vestbredden.

– Den norske regjeringen sier at Norge har plikt til å motvirke aktiviteter som støtter opp under de ulovlige bosettingene. Det er på tide med konkret handling, sier Henriette Westhrin, Generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna har følgende oppfordringer til norske myndigheter.

  • Sikre at Norge skiller mellom Israel og de ulovlige bosettingene, i tråd med FNs sikkerhetsrådsresolusjon 2334.
  • Oppfordre næringslivet til å sikre at de ikke bidrar til folkeretts- og menneskerettsbrudd i de okkuperte palestinske områdene, i tråd med FNs retningslinjer for menneskerettigheter og næringsliv.

Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna samarbeider om arrangementet 50 år med okkupasjon #stansokkupasjonen på Eldorado bokhandel fra 6.-10. juni. Det vil bli besøk av lokale samarbeidspartnere, film, politikerdebatt, og utstilling.

 

For mer informasjon og kommentar, ta kontakt med:

Flyktninghjelpen: Roald Høvring, 90 75 74 86

Kirkens Nødhjelp: Arne Grieg Riisnæs, 932 42 482  

Norsk Folkehjelp: Håkon Ødegaard, 950 45 667

Redd Barna: Kristin Jonassen Nordby, 920 14 952

Nøkkelord

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom