CARE

Stålsetter seg for mulig Rafah-invasjon

Del

– Vi vet ikke hvor vi skal dra. Vi hører flyene i lufta over oss 24/7, sier CARE-ansatte i Gaza.

– Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Alle i Rafah er livredde. Jeg har bedt alle i familien om å pakke en liten bag som de kan ta med seg hvis vi plutselig må flykte igjen. Men vi vet ikke hvor vi skal dra. Vi hører flyene i lufta over oss 24/7. Vi kan ikke høre hverandre snakke, forteller Salwa Tibi som er hjelpearbeider for CARE i Gaza.  

Sammen med familien har hun måttet flykte flere ganger. De siste månedene har hun søkt tilflukt i Rafah. Det samme gjelder for hennes kollega Saaed Al Madhoun.  

– Vi har også laget kriseplaner med venner og familie. Men til tross for at vi forbereder oss, er det ikke lett å leve med denne trusselen. Bak overskriftene i media og de politiske diskusjonene er det ekte mennesker her i Rafah, med familier, håp og drømmer. Vi er ikke bare statistikk, sier Al Madhoun, også han hjelpearbeider for CARE i Gaza. 

En form for terror

– Alle snakker om at det kan komme et angrep når som helst. Mange har forsøkt å ta seg nordover, men veiene nordover er heller ikke trygge, sider Gudrun Bertinussen, utenlandssjef i CARE Norge. 

Det går ikke noen transport og det koster penger å bli kjørt, om man i det hele tatt finner noen som kan kjøre. Ikke alle kan gå så langt med små barn, med eldre eller de med krigsskader. De skal også ha de få tingene de har igjen med seg. 

– Folk vet ikke hva som venter dem lengre nord. Slik vi kjenner Gaza og situasjonen nå, er det umulig å se for seg en trygg og forsvarlig evakuering av Rafah. Det vanskelig å se for seg noe annet enn at en invasjon vil bli et blodbad, forteller Gudrun Bertinussen.  

Hun påpeker at den overhengende trusselen om invasjon i seg selv påfører folk skade.  

– Folk mangler informasjon om hvor de kan dra, samtidig som flyene kretser over dem. Dette er terrorisering av sivile, sier Bertinussen. 

Verdens ledere har vært tydelige på at en militæroffensiv i Rafah vil være katastrofalt for tusenvis av sivile i Rafah.  

– Ikke bare ignorerer Israel kravene fra FNs sikkerhetsråd og sine nærmeste allierte, de gir også blaffen i ordren fra Den internasjonale domstolen om å ta konkrete skritt for å forhindre folkemord og sikre at humanitære og grunnleggende behov blir møtt, sier Hiba Tibi, direktør for CARE Gaza og Vestbredden.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Utenlandssjef i CARE Norge, Gudrun Bertinussen. Bildet er tatt på reise i Burundi.
Utenlandssjef i CARE Norge, Gudrun Bertinussen. Bildet er tatt på reise i Burundi.
Last ned bilde

Om CARE

CARE International har hatt kontorer på Gaza og Vestbredden siden 1948. Før konflikten som nå finner sted, støtter vi om lag 200.000 palestinere i Gaza. Vi fortsetter å gi støtte til om lag 300.000 mennesker på Vestbredden, hvor vi har prosjekter knyttet til landbruk, kvinnelig lederskap og helse. I helse-prosjektene fokuserer vi spesielt på kjønnsbasert vold, seksuell og reproduktiv helse, og barns mentale helse.  

Siden konflikten eskalerte har CAREs team i Gaza distribuert hygienekits, tepper og madrasser, og drikkevann til opp til internt fordrevne. CARE jobber også med å dele ut medisiner og sørge for helsetjenester. 

Følg pressemeldinger fra CARE

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra CARE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra CARE

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye