IMDi

Ny rapport om holdninger til innvandring, integrering og mangfold

Del

–  Den betydelige økningen i positive holdninger til innvandring i 2022 er endret og er nå omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

–  Den betydelige økningen i positive holdninger til innvandring i 2022 er endret og er nå omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
– Den betydelige økningen i positive holdninger til innvandring i 2022 er endret og er nå omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. Foto: Erik Thallaug

–  Den betydelige økningen i positive holdninger til innvandring i 2022 er endret og er nå omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet. 

Rapporten «Holdninger til innvandring, integrering og mangfold. Integreringsbarometeret 2024» lanseres i dag, 29. april. Den viser at i månedene etter krigsutbruddet i Ukraina i 2022 ble det registrert en betydelig økning i positive holdninger til innvandring, og økt støtte til mottak av flyktninger. I løpet av 2023 så vi derimot en reduksjon i positive holdninger, og i siste måling var holdningene omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon.   

Samtidig er det en noe større andel nå enn i 2021 som mener at det går bra med integreringen enn i tidligere målinger. 27 % av befolkningen svarer at integreringen går bra, mens 40 % svarer at integreringen går dårlig. Høsten 2021 lå tilsvarende andeler på henholdsvis 22 og 44 %.  

Undersøkelsen viser at folk er mer positive til integreringen der de bor, sammenlignet med hvordan det går i hele samfunnet. 36 % av respondentene var positive til integrering lokalt, mens 29 % mener det går dårlig. Folk som bor i distriktene er mest positive til hvordan det går med integreringen i deres nærområder sammenliknet med dem som bor i, eller i nærheten av, større byer.  

Det er økt støtte til å ta imot arbeidsinnvandrere i Norge. Denne trenden har holdt seg gjennom de to årene med mottak av flyktninger fra Ukraina. Stadig flere er enige i at utenlandsk arbeidskraft vil være viktig for å sikre gode velferdstjenester i årene som kommer. Denne andelen økte fra 65 % i 2019 til 75 % i 2023. Det er samtidig en nedgang i andelen som mener at innvandring truer norske arbeidsplasser fra om lag 40 % i 2019 til under 30 % i 2023.  
 

Fakta om rapporten 

  • Rapporten er utarbeidet av Institutt for samfunnsforskning (ISF) på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).  

  • Rapporten bygger på en spørreundersøkelse gjennomført i november og desember 2023 i et representativt befolkningsutvalg på rundt 3000 respondenter.  

  • I rapporten presenteres langsiktige trender i befolkningens holdninger på innvandringsfeltet. Samtidig går rapporten i dybden på aktuelle problemstillinger som holdninger til mottak av ukrainske flyktninger, folks syn på årsaker til manglende integrering, holdninger til etnisitet og hudfarge, samt koblinger mellom holdninger til innvandring og andre politikkområder. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

–  Den betydelige økningen i positive holdninger til innvandring i 2022 er endret og er nå omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
– Den betydelige økningen i positive holdninger til innvandring i 2022 er endret og er nå omtrent på samme nivå som før Russlands fullskalainvasjon, sier Libe Rieber-Mohn, direktør i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.
Last ned bilde

Lenker

Om oss

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) er et fagdirektorat og kompetansesenter som skal bidra til å utvikle og iverksette regjeringens integreringspolitikk. IMDi skal

۰ ivareta arbeidet med bosetting av flyktninger
۰ legge til rette for at flere innvandrere deltar i arbeids- og samfunnsliv
۰ jobbe mot negativ sosial kontroll, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse
۰ gi faglige innspill til videreutvikling av integreringspolitikken og sørge for god samordning på feltet
۰ produsere og formidle forskning, utredninger, statistikk og god praksis
۰ bidra til en profesjonell og serviceinnstilt offentlig sektor
۰ være fagmyndighet for tolking i offentlig sektor

Følg pressemeldinger fra IMDi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra IMDi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra IMDi

𝗛𝘃𝗼𝗿𝗱𝗮𝗻 𝗴𝗮̊𝗿 𝗱𝗲𝘁 𝗺𝗲𝗱 𝘂𝗸𝗿𝗮𝗶𝗻𝘀𝗸𝗲 𝗳𝗹𝘆𝗸𝘁𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗿 𝗶 𝗡𝗼𝗿𝗴𝗲? 𝗜𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗼𝗴 𝗳𝗿𝗲𝗺𝘁𝗶𝗱𝘀𝘂𝘁𝘀𝗶𝗸𝘁𝗲r9.1.2024 13:02:29 CET | Presseinvitasjon

IMDi inviterer til lansering av rapporten "Ukrainske flyktningers erfaringer med integrering og offentlige tjenester i Norge", utført av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet. Dette arrangementet gir et innblikk i utfordringene og mulighetene ukrainske flyktninger møter under integreringsprosessen i Norge. Sted: Deichman Bjørvika-Deichmansalen Tid: 12. januar kl. 0900-1015

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye