Norge bør ta føringen innen produksjon av biogass i Norden

Del

Den 16. april 2024 overleverte Ragn-Sells et brev til Norges fiskeri- og havminister, Cecilie Myrseth, med et klart mål: Norge har potensiale til å bli en ledende nasjon innen produksjon av biogass i Norden.

"Med støtte fra politikerne, kan biogass skape nye arbeidsplasser og styrke den norske økonomien, forteller Ole Arthur Vaage."
"Med støtte fra politikerne, kan biogass skape nye arbeidsplasser og styrke den norske økonomien, forteller Ole Arthur Vaage." Ragn-Sells AS

- Hvis vi mener alvor med å skape et bærekraftig samfunn, må vi bruke ressursene vi allerede har, om og om igjen. Det føles uansvarlig å ikke utnytte tilgjengeligheten av råmaterialer og en engasjert industri for å drive rask utvikling av biogassproduksjon i Europa, sier Ole Arthur Vaage, produktsjef i Ragn-Sells Havbruk.

En av Norges unike ressurser som kan bidra til å løfte nasjonen til en ledende posisjon innen biogass, er fiskeslam, som i dag slippes ut i fjordene under produksjon av oppdrettsfisk. Potensialet for produksjon av biogass fra fiskeslam alene er enormt, med et anslag på opptil 3 TWh, som kan øke til 6 TWh i løpet av 10 år. Dette vil posisjonere Norge som en foregangsnasjon blant våre naboland.

I tillegg til å ha tilgang til råmaterialer, har Norge den nødvendige infrastrukturen og distribusjonsnett på plass for å støtte produksjon av biogass, og gjennom det erstatte fossile brensler.

- Beslutningen om biogass sin fremtid i Norge ligger nå hos politikerne, det første skrittet er å inkludere biogass i strategien. Med støtte fra politikerne, kan biogass skape nye arbeidsplasser og styrke den norske økonomien, konkluderer Ole Arthur Vaage.

Hva må gjøres?

Brevet som ble levert til Norges fiskeri- og havminister, Cecilie Myrseth, den 16. april 2024, skisserer også utfordringene og det behovet for endring som Ragn-Sells ser for seg at må gjøres, for at Norge kan ta en ledende posisjon i biogass. Kort oppsummert er det behov for klare mål og insentiver for å fremme produksjon av biogass, samt reguleringer og støtte for industrier med betydelig tilgang til organisk avfall. Et langsiktig program for å sikre tilførsel av organisk avfall og økt støtte til behandling av bioavfall er også essensielt for å fremme vekst og bærekraft i biogassindustrien.

Fakta: Ragn-Sells sine fire punkter til den norske fiskeri- og havministeren

For at Norge skal ta føringen innen biogass i Norden, er vi avhengige av:

  1. Klare, bindende mål for bruk og produksjon av biogass
    • Forsterkede insentiver for bygging og drift av anlegg
    • Forsterkede skattefordeler for kjøp og bruk av biogass
  2. Regulering og støtte for industrier med store volumer av innsatsfaktorer
    • Krav i tillatelser under forurensningsloven for energibruk for visse typer organisk avfall
    • Støtte for innsamlingssystemer for industrier med tilgang til innsatsfaktorer
  3. Langsiktig program for leveringsstøtte
    • Støtte for tiltak som sikrer at organisk avfall leveres til produksjon av biogass
  4. Økt støtte for behandling av bioavfall
    • Støtte for bærekraftig behandling av bioavfall til materialer og næringsstoffer av høy kvalitet

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

"Med støtte fra politikerne, kan biogass skape nye arbeidsplasser og styrke den norske økonomien, forteller Ole Arthur Vaage."
"Med støtte fra politikerne, kan biogass skape nye arbeidsplasser og styrke den norske økonomien, forteller Ole Arthur Vaage."
Last ned bilde

Følg pressemeldinger fra Ragn‐Sells AS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Ragn‐Sells AS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Ragn‐Sells AS

Tøyenbadet først ut med teknologi som revolusjonerer avfallshåndtering på byggeplasser6.12.2023 07:09:00 CET | Pressemelding

Tøyenbadet er byens største badeanlegg og Oslo sitt nye hovedbad for både idrett og publikum. Dette banebrytende prosjektet gjennomføres i samarbeid med entreprenørselskapet AF Gruppen og Oslobygg som er en av landets største byggherrer og eiendomsforvaltere. Gjennom miljøselskapet Ragn-Sells AS og teknologiselskapet Sensorita er dette et av de første byggeprosjekter i Norge der en løsning for nivåmåling i åpne containere testes ut i full drift. Tidligere har løsningen kun blitt testet i kontrollerte miljøer, med gode tilbakemeldinger.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye