Den Norske Opera & Ballett

Nasjonalballetten danser Crystal Pites skjellsettende storverk igjen – i Oslo og Paris

Del

Light of Passage etterlot publikum og anmeldere rystet og begeistret våren 2023. Salene fylles av både parisere og ungdommer når Nasjonalballetten igjen danser Crystal Pites helaften.

Crystal Pites storverk Light of Passage er tilbake i Operaen for kun fire forestillinger i februar og mars, før Nasjonalballetten tar forestillingen til Paris. Foto: Erik Berg
Crystal Pites storverk Light of Passage er tilbake i Operaen for kun fire forestillinger i februar og mars, før Nasjonalballetten tar forestillingen til Paris. Foto: Erik Berg

«En sjelden gang skjer det at en forestilling er så nær som fullendt», skrev danseanmelder Sidsel Pape i Aftenposten etter norgespremieren på Light of Passage våren 2023.  

Hun var ikke den eneste som lot seg begeistre over koreograf Crystal Pites treakter, som hadde urpremiere i London i 2022, og som er en samproduksjon mellom The Royal Ballet og Nasjonalballetten: Reponsen fra publikum så vel som norsk og internasjonal presse var overveldende. 

Nå danser Nasjonalballetten Light of Passage på nytt – i kun fire forestillinger før de setter kursen mot Paris. Der skal de vise balletten for det franske publikummet ved Théâtre des Champs-Elysées, hvor de danser fem forestillinger mellom 4. og 7. april. Dette blir Nasjonalballettens første store utenlandsturné etter pandemien. 

Barn og eldre dansere på scenen  

Light of Passage er en fortsettelse av det prisvinnende verket Flight Pattern fra 2017. Dette var Crystal Pites respons på flyktningkrisen, som hun beskriver som «the story of our time».  

Med Flight Pattern ble Pite den første kvinnen som koreograferte for hovedscenen til The Royal Ballet i London på 18 år. Verket ble møtt med begeistring blant publikum og kritikere, og vant den prestisjetunge Laurence Olivier-prisen for beste nye danseproduksjon.  

I Light of Passage er verket utviklet til tre akter, i en sjelden Pite-helaften hvor det danses til hele Góreckis Symphony of Sorrowful Songs. Light of Passage består av tre separate verk, men forestillingen har et gjennomgående tema; menneskelige overganger og reiser. 

Samarbeider med Redd Barna 

Andreakten Covenant tar utgangspunkt i FNs barnekonvensjon, og dreier seg om trygge overganger – ord som kan assosieres både med trygge grenseoverganger for barn på flukt, og en trygg overgang fra barndom til voksenlivet. 

Under én av de fire forestillingene i Operaen, fylles salen med skoleungdom – et initiativ som er blitt til i samarbeid mellom Den Norske Opera & Ballett og Redd Barna. Målet med denne forestillingen, fredag 1. mars. kl. 13.00, er å gi ungdom mulighet til å se et unikt verk og samtidig belyse barns rettigheter og Redd Barnas arbeid som bygger på nettopp Barnekonvensjonen. 

På scenen står Nasjonalballettens dansere sammen med barn fra Ballettskolen, Kristina Gjems, Øyvind Jørgensen og dansere fra Nagelhus Schia Productions

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Lenker

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye