– Gledelig reallønnsvekst i kommunesektoren

Del

– Det er gledelig at ansatte i kommuner og fylkeskommuner samlet sett fikk reallønnsvekst i fjor. Det var vårt mål i lønnsoppgjøret, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø. Årslønnsveksten var 5,6 posent, mens prisveksten var 5,5 prosent.

Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU) la fredag fram sin foreløpige rapport, med beregnet årslønnsvekst for de store forhandlingsområdene i 2023.

Partene i KS’ tariffområde ble i fjor enige om en forhandlingsløsning som var høyere enn den anslåtte frontfagsrammen. Grunnen var at både staten, sykehusene og industrien hadde hatt høyere lønnvekst enn kommunesektoren over tid.

– Derfor strakk KS seg langt for å ta igjen noe av dette, innenfor ansvarlige rammer. Både lavtlønte og høyt utdannede, som lærere, fikk et løft. Løsningen var innenfor frontfagsmodellen, og viser at modellen fungerer fleksibelt, sier Gangsø.

Frontfaget i konkurranseutsatt industri anslo etter fjorårets tariffoppgjør frontfagsrammen til 5,2 prosent. TBU-tallene viser at årslønnsveksten for arbeidere og funksjonærer i industrien var 4,8 prosent.

– Det er positivt at frontfaget i fjor holdt seg innenfor rammen NHO og LO anslo, sier Gangsø. 

Årslønnsveksten i staten og helseforetakene gikk utover frontfagsrammen. Den var 6,4 prosent i staten og 5,8 prosent i helseforetakene i Spekter-området. 

– KS mener det er svært krevende for kommunesektoren at staten og helseforetakene også denne gangen gikk utover frontfagsrammen.  Dette vil vi følge opp i våre faste møter med staten og Spekter, sier Gangsø.

Kontakter

Følg pressemeldinger fra KS

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra KS på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra KS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye