Fafo

Lite framgang i målet om en bedre pengepolitikk for flyktninger og vertsland

Del

En internasjonal flyktning-avtale i 2018 skulle gjøre økonomien bedre både for flyktninger selv og landene som tar dem imot. Et nytt Fafo-notat ser på årsakene til manglende framskritt og hva som bør gjøres.

Mye gjenstår før den internasjonale flyktningavtalen signert i 2018 når intensjonene, ifølge et Fafo-notat. Her fra et regionalt oppfølgingsarrangement i Etiopia i 2019.
Mye gjenstår før den internasjonale flyktningavtalen signert i 2018 når intensjonene, ifølge et Fafo-notat. Her fra et regionalt oppfølgingsarrangement i Etiopia i 2019. UNHCR/Helle Degn UNHCR/Helle Degn

I 2018 undertegnet 181 av FNs medlemsland «the Global Compact on Refugees» (GCR).

Avtalen inneholdt støtte til å utvikle flyktningpolitikk som gir flyktninger mulighet til å leve økonomisk selvstendige liv i vertsland.

I tillegg skal avtalen sikre en rettferdig internasjonal fordeling av kostnader knyttet til å være vertskap for flyktninger.

Økonomisk stillstand

Fem år senere har fremdeles ikke disse visjonene slått systematisk rot. De fleste flyktninger lever fremdeles i lang tid i flyktningleirer eller under andre forhold der de ikke får mulighet til å skaffe egen inntekt, og forblir avhengige av humanitær støtte for å overleve.

Målet om en rettferdig internasjonal fordeling av kostnader knyttet til å være vertskap for flyktninger har heller ikke blitt nådd.

– En antatt reduksjon i internasjonal støtte til flykninger fremover legger større press på nasjonale aktører for å sette visjonene i GCR-avtalen ut i livet, påpeker Fafo-forsker Svein Erik Stave.

Vektlegger utvikling

Sammen med den danske eksperten på flytningpolitikk, Niels V. S. Harild, har han forfattet et Fafo-notat som ser på årsakene til at framgangen har vært liten, og kommer med forslag til hvordan visjonene i GCR-avtalen kan nås – og hvem som bør bidra.

Ansvaret for å nå visjonene i avtalen ligger hos vertslandene og hos internasjonale utviklingspartnere.

Arbeidet må ta utgangspunkt i utviklingstankegang framfor tradisjonell humanitær tankegang, framholder forskerne.

– Kostnader kan og bør reduseres gjennom å utnytte og utvikle eksisterende lokale systemer og standarder i vertsland framfor å innføre nye og parallelle systemer for flyktninger, sier Stave.

Forslag til bedring

For at dette skal kunne skje, foreslår forskerne at:

  • Utviklingspartnere må behandle flyktningsituasjoner som utviklingsarbeid og ta utgangspunkt i felles kartlegging og analyser av systemer, muligheter og utfordringer som eksisterer lokalt.
  • Vertsland og utviklingspartnere må ta eierskap til CGR-prosessen i alle flyktningsituasjoner og på globalt nivå.
  • Vertsland og utviklingspartnere bør føre en evidensbasert dialog for å starte en prosess som kan føre til fremgang både når det gjelder rettferdig fordeling av økonomisk byrde og ansvar, og implementering av flyktningpolitikk som gir flyktninger mulighet til være økonomisk selvstendige.
  • Sistnevnte bør skje med utgangspunkt i lokale systemer og gjennom utviklingssamarbeid for å utvikle disse systemene.

Kontakter

Lenker

Om Fafo

Forskningsstiftelsen Fafo er et av Norges største samfunnsvitenskapelige forskningsmiljøer. Fafo ble etablert i 1982 og har til formål å utvikle kunnskap om deltakelse, levekår, demokrati, utvikling og verdiskapning. Basert på høye forskningsetiske og metodiske standarder er ønsket å bidra til samfunnsmessig fornyelse. Med et historisk utgangspunkt i norsk fagbevegelse er Fafos aktivitet basert på å levere kritisk og handlingsorientert forskning om arbeidsliv og velferdspolitikk til sentrale beslutningstakere og beslutningsprosesser.
www.fafo.no

Følg pressemeldinger fra Fafo

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fafo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fafo

Webinar om arbeidsinnvandrerne i et presset boligmarked8.2.2024 12:37:04 CET | Presseinvitasjon

Arbeidsinnvandrere er sårbare i møtet med et begrenset og presset norsk utleiemarked. Situasjonen forverres av et stort antall flyktninger som også skal ha et sted å bo. Arbeidsinnvandrere som får bolig gjennom arbeidsgiver kan bli utsatt for utnytting eller havne i et sterkt avhengighetsforhold. På dette seminaret vil vi sette søkelyset på arbeidsinnvandreres boforhold, med vekt på dem som ikke eier egen bolig.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye