Grønt Punkt Norge

Slik blir Plastretur sin landbruksinnsamling

Del

46 innsamlingssteder skal sikre at Plastretur samler inn sin markedsandel av landbruksplast i 2024.

LANDBRUKSPLAST: Plastretur vil fortsette en nedskalert innsamling av landbruksplast i 2024.
LANDBRUKSPLAST: Plastretur vil fortsette en nedskalert innsamling av landbruksplast i 2024. Plastretur

I september ble det kjent at dagens returordning for landbruksplast, erstattes av to separate retursystemer fra 1. januar 2024. Plastretur som skal fortsette å drifte det ene retursystemet, har nå inngått avtaler med innsamlere, fordelt på 46 faste og 18 ambulerende lokasjoner i hele landet.  

– Disse innsamlingsstedene sikrer oss god nasjonal dekning for vår andel landbruksplast. Målet er å sørge for like god gjenvinningsgrad som tidligere også i 2024, sier administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur.  

To returordninger 

I 2022 ble 10.542 tonn landbruksplast materialgjenvunnet gjennom Plastretur sitt system, noe som har gjort returselskapet verdensledende innenfor landbruksplast med en gjenvinningsgrad på 86,6 prosent de siste fem årene. 

Da Felleskjøpet Agri i juni sa opp avtalen med Norges største returselskap for plastemballasje, ble Plastretur nødt til å avslutte landbruksavtaler med rundt 60 innsamlere.  

– Med Felleskjøpet Agri forsvant også 60 prosent av inntektsgrunnlaget til den landsdekkende returordningen vi har bygget opp. Vi vet at dagens ordning er verdensledende og skulle gjerne videreført den, men det ble umulig. Vi ønsker Felleskjøpet Agri med ny samarbeidspartner lykke til med å videreutvikle dagens ordning, sier Ingvaldsen. 

Fra nyttår vil Plastretur videreføre en nedskalert returordning med sine innsamlere, mens Felleskjøpet Agri vil samle inn delvis i egen regi og delvis via sin nye samarbeidspartner Norsirk. Det betyr at ansvaret for innsamling og gjenvinning av landbruksplast blir delt. Felleskjøpet Agri og Norsirk får ansvar for majoriteten med sin markedsandel på omlag 60 prosent, og Plastretur får ansvar for 40 prosent.  

Tilbud til bonden  

For Plastretur er det viktig at overgangen til to retursystemer, ikke ødelegger dagens etablerte ordning. I 2017 ble produsentansvar for plastemballasje forskriftsfestet i Norge. Forskriften omfattet imidlertid ikke landbruksplast, som likevel har blitt driftet som en returordning av Plastretur, for å sikre forsvarlig innsamling, gjenvinning og minimere forurensningsfaren.  

– Innsamling av landbruksplast er krevende. Vårt system har ikke vært perfekt, og vi vet at det har vært geografiske områder som ikke har vært godt nok dekket tidligere. Det finnes både større og mindre landbruksaktører, som er avhengige av et sted å levere. Vi skal gjøre det vi kan for at de ikke blir skadelidende framover, sier Ingvaldsen. 

All slags landbruksplast 

Utfordringen med landbruksplast er ikke bare den geografiske spredningen over hele landet, men også markedssituasjonen. Plast fra landbruk inneholder både rundballeplast, som det er lettere å materialgjenvinne til blant annet ny rundballeplast, men også vanskeligere plast som solfangerfolie og fiberduk.  

I 2022 ble 12.784 tonn rundballeplast, 338 tonn fiberduk, solfangerfolie og annen type dekkfolie og 542 tonn nett og innernett satt på det norske markedet av Plastretur sine medlemmer gjennom medlemskapet i Grønt Punkt Norge.

– Gjennom Plastretur kan bonden levere all landbruksplast til våre innsamlere, uavhengig av om det er rundballeplast eller fiberduk. Det er vårt og innsamlernes ansvar å sikre at plasten som leveres blir håndtert forsvarlig og at mest mulig materialgjenvinnes, sier Karl Johan Ingvaldsen.  

null
FOLIE: Selv om rundballeplast utgjør hovedandelen av landbruksplast, er det også mye fiberduk og solgangerfolie som brukes av norske bønder. Plastretur

Plastreturs nye retursystem for landbruksplast: 

46 faste innsamlingssteder det vil være mulig å levere landbruksplast hele året: 

  • Norsk Gjenvinning: Sarpsborg, Larvik, Tønsberg, Kristiansand, Kristiansund, Stavanger, Stryn, Førde, Ålesund
  • Gangstø Transport: Vikebygd og containere i Seljord (Bygdi, Flatdal, Åmotsdal), Halsnøy, Fitjar, Sortland (Bømlo)
  • Gangstø/Renovest: Kviteseid, Brunkeberg
  • Gangstø/IVAR: Hjelmeland, Strand, Forsand
  • Westco Miljø: Vigrestad, Forus 
  • Ragn-Sells: Eidsvoll, Nes, Ullensaker, Hamar
  • Stena Recycling: Moss, Vestby, Råde, Sarpsborg, Fredrikstad, Våler, Indre Østfold, Ås, Frogn, Nordre Follo, Skipstvedt.
  • Franzefoss: Tønsberg, Sandefjord, Larvik, Holmestrand, Horten, Færder, Kristiansand, Vennesla
  • Østbø: Bodø
  • Perpetuum: Tromsø, Balsfjord 

18 mindre innsamlingssteder som vil ha et tilbud en til fire ganger i året, og vil annonseres lokalt: 

  • Gangstø: Vindafjord, Tysvær, Marnardal, Vennesla, Vinje, Sauda/Suldal, Stjernarøyane, Bokn, Hommersåk
  • Westco: Stavanger, Sola, Randaberg, Ålgård, Gjesdal, Bjerkreim, Egersund, Soknedal, Time

Fakta:  

Landbruksplast er ikke omfattet av avfallsforskriften og omfatter blant annet rundballefolie, fiberduk, plansilo, dekkfolier, solfangerfolie og innernett.  

I 2022 ble det satt 13.665 tonn landbruksplast på markedet av Plastreturs medlemmer, mens det ble samlet inn 20.362 tonn. Det ble trukket fra 48,2 prosent av innsamlingen, som inneholder forurensninger som vann, jord og stein.   

10.542 tonn landbruksplast ble materialgjenvunnet i 2022.  

Kontakter

Bilder

Administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur.
Administrerende direktør Karl Johan Ingvaldsen i Plastretur.
Last ned bilde

Om Plastretur og Grønt Punkt Norge

Plastretur
Plastretur AS er et non-profit returselskap som sørger for innsamling og gjenvinning av plastemballasje. Returordningen finansieres av medlemmer som tar produsentansvar, ved å betale vederlag for plastemballasjen de setter på det norske markedet. Plastretur ble etablert i 1995 og er en av de fem returselskapene for emballasje som eier Grønt Punkt Norge. Plastretur har ambisjon om å sørge for at plastemballasje går i kretsløp og sikre en sunn sirkulær økonomi-

For bedrifter som tar miljøansvar
Grønt Punkt Norge AS sikrer og administrerer finansiering av returordningene for plast-, tre-, metall-, og glassemballasje, emballasjekartong, drikkekartong og bølgepapp. Grønt Punkt-merket betyr at det er betalt inn vederlag for emballasjen - det vil si at produsent eller importør har betalt for forsvarlig innsamling og gjenvinning.
Grønt Punkt Norge eies av returselskapene for emballasje. Det er Sirkel Glass AS, Norsk Metallgjenvinning AS, Norsk Resy AS, Norsk Returkartong AS og Plastretur AS.

Følg pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Grønt Punkt Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Grønt Punkt Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye