Noe av det sunneste du kommer til å spise i julen
Julen er tiden for god mat og hygge, og den tradisjonelle maten står sterkt blant de fleste. Ofte får vi høre at julen er tiden for fråtsing og usunne måltider. Men det er mye bra på tallerkenen rundt høytiden også. Her er råvarer som vi forbinder med juletiden som vi kan spise med den beste samvittighet.
Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer til å nyte den gode maten i julen. Prøv også å fylle tallerken med mer av alle de gode grønnsakene vinteren har å by på. Det vil gjøre tallerken litt lettere, men samtidig smakfull og mer næringsrik.
—Nyt den tradisjonelle gode festmaten vi har i julen og la grønnsakene og potetene få god plass på tallerkenen, avslutter hun.
Gode grunner for å spise:
-
Rødkål og surkål: Surkål og rødkål har plass ved siden av ribba på tallerken hos mange i julen. Både rødkål og surkål inneholder lite kalorier. Rødkål inneholder mest vitamin C, men de er gode kilder til vitaminet begge to. Faktisk er det mer vitamin C i både rødkål og rhodekål enn i appelsin. Dette gjelder om den er rå og ikke kokt.
-
Klementin: Klementiner gjør deg mett på lite. De er rike på fiber, noe som gir en bedre metthetsfølelse, og de gir i tillegg svært lite kalorier.
-
Potet: Har lavt fettinnhold og er en kilde til vitamin C, kalium og kostfiber. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, som kan være lurt å tenke på akkurat i julen med mye tung mat for magen.
-
Rosenkål: Rosenkål er hos mange selvskreven mat i julen og kan nesten regnes som supermat med sitt høye næringsinnhold. Den inneholder faktisk nesten dobbelt så mye fiber som mange andre fiberrike grønnsaker.
-
Gulrot: Gulrot har et høyt innhold av vitamin A i form av betakaroten, og bidrar til å opprettholde huden og synet vårt. Gulrot er også en super kilde til fiber, som regulerer magen og gir deg økt metthetsfølelse.
-
Løk: Løk har et høyt innhold av fiber, som gir god metthetsfølelse og gjør godt for fordøyelsen. Løk inneholder også forskjellige typer antioksidanter som er bra for immunforsvaret vårt.
-
Erter: Har lavt energi - og fettinnhold, samt et høyt innhold av protein. I tillegg er de en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Erter har også et høyt kostfiberinnhold.
-
Multer: Multer har et høyt innhold av vitamin C, samt er en kilde til vitamin E som bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.
-
Norske epler: Epler har et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen og som gir god metthetsfølelse.
Nøkkelord
Kontakter
Iselin Bogstrand SagenInnholdsrådgiver ernæring
Tel:954 18 998iselin.sagen@frukt.noLenker
Om oss
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gulrotens dag3.4.2024 11:23:29 CEST | Pressemelding
4. april er den internasjonale gulrotdagen. Gulrot er den grønnsaken vi både produserer mest av i Norge og spiser mest av, den trives godt i det norske klimaet og kan produseres over store deler av landet. Det er tid for å hedre en av våre mest allsidige grønnsaker.
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom