Danske ringborger fra vikingetiden på UNESCOs verdensarvliste

Del

Danmarks vikingtidsringborger har nylig blitt tatt opp i den prestisjefylte UNESCO-listen over verdensarvsteder. Disse arkitektoniske mesterverkene oppført på 900-tallet, utmerker seg med sin bemerkelsesverdige symmetri og historiske betydning.

Ringborgene representerer en av de mest fremtredende arkeologiske arvene fra vikingtiden i Danmark. Ved oppføringstidspunktet vitnet de om en visjon om å forene det danske kongeriket og beskytte det mot eksterne trusler.

Rane Willerslev, museumsdirektør ved Nasjonalmuseet i Danmark, uttrykker sin begeistring: "Vikingtiden har en unik plass i verdenshistorien, og ringborgene er fysiske manifestasjoner fra en tid da Danmark ble forent som ett kongerike, og Skandinavia ble en integrert del av den kristne bevegelsen i Europa. Det er derfor bemerkelsesverdig - og med god grunn - at de danske ringborgene nå blir anerkjent av UNESCO som verdensarvsteder, på linje med ikoniske monumenter som pyramidene og Kinas store mur. Denne avgjørelsen vil støtte fremtidig forskning og formidling om ringborgene, og forhåpentligvis også tiltrekke flere besøkende."

De fem ringborgene spenner geografisk over hele Danmark og inkluderer følgende:

  1. Aggersborg: Den største av vikingtidens ringborger, ligger nær Løgstør i Nord-Jylland. Aggersborg er et mektig symbol på vikingenes æra i Danmark, borgen har en imponerende indre diameter på 285 meter og er omgitt av en sirkulær voll på omtrent 9 meter i bredden og 4 meter i høyden. 

  2. Fyrkat: Beliggende nær Hobro i Nord-Jylland, tilbyr Fyrkat fortsatt en storslagen utsikt fra sine voller. En kirkegård nord for borgen indikerer en mangfoldig befolkning, og tyder på at borgen spilte en rolle i opprettholdelsen av kongelig makt. Utenfor borgen kan man i dag finne en rekonstruksjon av et av de største husene.

  3. Nonnebakken: Skjult under den moderne byen Odense på Fyn, er Nonnebakken en av de største og mest betydningsfulle antikke monumentene i området. Navnet stammer fra et nonnekloster som lå på haugen på 1100-tallet.

  4. Borgring: Strategisk plassert foran Køge Bugt på Sjælland, fungerte Borgring som et ideelt sted for kontroll og overvåkning av all trafikk i og rundt Øst-Sjælland. Borgring forblir et arkeologisk mysterium, og hver sommer besøker arkeologer området for å lete etter hemmelighetene til borgen.

  5. Trelleborg: Nær Slagelse i Vest-Sjælland liggerTrelleborg, som fremdeles har beholdt sin prakt. Ved hjelp av dendrokronologiske metoder har borgen blitt datert til omtrent år 980. I dag kan man fortsatt tydelig se restene av den store borgen, og besøkende kan utforske vikingenes liv ved å besøke den rekonstruerte landsbyen Slagløse.

Disse ringborgene er levende vitnesbyrd om Danmarks betydningsfulle historie i vikingtiden og vil være en kilde til forskning og inspirasjon for generasjoner fremover. De vil også fungere som magnet for besøkende som ønsker å utforske vikingenes liv og arv.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

BORGRING: Utnevnt som en av fem Danske vikingringborger på UNESCOs verdensarvliste.
BORGRING: Utnevnt som en av fem Danske vikingringborger på UNESCOs verdensarvliste.
Last ned bilde
FYRKAT: Utnevnt som en av fem Danske vikingringborger på UNESCOs verdensarvliste.
FYRKAT: Utnevnt som en av fem Danske vikingringborger på UNESCOs verdensarvliste.
Last ned bilde
TRELLEBORG: Utnevnt som en av fem Danske vikingringborger på UNESCOs verdensarvliste.
TRELLEBORG: Utnevnt som en av fem Danske vikingringborger på UNESCOs verdensarvliste.
Last ned bilde
TRELLEBORG: Utnevnt som en av fem Danske vikingringborger på UNESCOs verdensarvliste
TRELLEBORG: Utnevnt som en av fem Danske vikingringborger på UNESCOs verdensarvliste
Last ned bilde

Lenker

Følg pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra VisitDenmark Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra VisitDenmark Norge

Dronning Margrethe fortsetter sitt kunstneriske virke14.3.2024 12:10:43 CET | Pressemelding

Denne sommeren markerer den niende gangen Dronning Margrethe tar på seg oppgaven med å designe scenografien og kostymene til en ballettforestilling som settes opp i Tivoli mitt i København. Forestillingen er basert på Hans Christian Andersens fortelling "Kloss Hans", med den anerkjente komponisten og dirigenten Philip Faber. Den prisbelønte koreografen og solisten fra Den Kongelige Danske Ballett, Tobias Praetorius, har ansvaret for koreografien. Balletten har premiere den 22. juni 2024 på Tivolis Pantomimeteater.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye