Stendi

Sykepleiere vektlegger kvalitet ved valg av arbeidsgiver

Del

To av sykepleierne ved Risenga bo- og omsorgssenter som driftes av Stendi kommer tilbake etter en kort periode i Oslo kommune. De legger vekt på faglig utvikling og at de får brukt egen kompetanse best. Begge mener det er sunt at private gir det offentlige litt konkurranse innen eldreomsorgen.

En av sykepleierne som er på vei tilbake til Risenga etter en periode på et kommunalt helsehus, er sykepleier Ewa Piwonska.

- Hadde jeg fått like godt arbeidsmiljø og like mange faglige utfordringer, ville jeg kanskje fortsette i kommunal sektor. Men for meg handler det ikke om privat eller offentlig, men om hvordan ting er organisert. Jeg velger å jobbe der hvor jeg har gode kolleger og kan gi en kvalitet på behandlingen som jeg føler beboerne fortjener, sier hun.

Et eksempel Ewa trekker frem, er muligheten til å fokusere på sykepleierfaglige oppgaver.

- Sykepleiere, leger, hjelpepleiere og assistenter er alle like viktige, men har ulike oppgaver overfor pasientene. Jeg mener det er viktig at oppgavene blir fordelt i tråd med utdannelsen. Man kan ikke forvente at vi skal gjøre «alt». En sykepleier skal gjøre de oppgavene vi er utdannet til å utføre, slår hun fast.

En annen ting som var utslagsgivende for at Ewa sa opp i kommunen og signert på nytt for Risenga, er muligheten for å jobbe i fagteam. Fagteamene på Risenga består av sykepleier, lege, fysioterapeut og ergoterapeut. 

Setter pris på organisering med fagteam
- Jeg opplever at fagteam fortsatt er ganske ukjent i kommunen. Fagteam, som jeg kjenner det fra Risenga, er å ha kolleger som jeg kan be om råd og drøfte saker med. Kolleger som har et annet utgangspunkt enn jeg, ulike erfaringer, utdannelser og fartstid. Kombinasjonen av denne kompetansen gjør at vi lander på løsninger som jeg ikke hadde kommet frem til på egen hånd. I et fagteam der alle er trygge på hverandre og hverandres kompetanse, gir meg også trygghet til å fokusere på «mine» ting, uten å være urolig for at andre ikke gjør «sine».

Oslo kommune, som Ewa jobber i per i dag, er konkurransedyktige på lønn. Det handler om flere ting, men først og fremst at Oslo har en egen tariffavtale som ikke kan sammenlignes med andre kommuner.

- Jeg er blitt såpass voksen og etablert at jeg velger å gå noe ned i lønn for å ha en jobb der jeg får brukt min kompetanse og trives med arbeidsoppgavene og kollegene. Jeg er ikke så opptatt av politikk. Det viktigste for meg er å gjøre en god jobb.

Faglig utvikling er viktigst

Elisabeth Eidem har vært sykepleier i 20 år.

- Jeg hadde et genuint ønske om å jobbe med mennesker, tenkte at det ville være meningsfylt å kunne bidra i ulike menneskelige problemstillinger.

Elisabeth har jobbet i ulike deler av helsetjenesten, men hadde aldri trodd hun skulle ende opp i eldreomsorgen.

- Det var egentlig litt tilfeldig og mest av praktiske hensyn. Jeg jobbet i mange år på sykehus og ble sliten av det. Jeg ønsket også en jobb nærmere der jeg bor på grunn av familiesituasjonen. Jeg tenkte at det var viktigere å få hjemmekabalen til å gå opp enn at jeg skulle triver på jobb.

Det viste seg at hun skulle få til begge deler. De siste 10 årene, med et lite unntak, har hun jobbet på Risenga bo- og omsorgssenter.

- Hva er det du liker med å jobbe på Risenga?

- Primært er det organiseringen vi har her. Det å få jobbe i fagteam, med også selvstendig, og at arbeidet er variert. De eldre som bor her er jo ofte ganske skjøre og feiler veldig mye. Det gjør at jeg får brukt kompetansen min og utfordret meg faglig i skjæringspunktet mellom sykdom og mennesker.

Tross trivselen, sa hun opp jobben på Risenga i fjor og gikk til en kommunal jobb. 

- Jeg var litt lei og følte at jeg var moden til å prøve noe helt annet. Først jobbet jeg innen rus- og psykiatri et år, men det var ikke noe for meg. Så fikk jeg jobb i den kommunale eldreomsorgen, forteller hun.

Men, etter bare halvannen måned, sa hun opp og søkte seg tilbake til Risenga.

- Hva skjedde?

- De hadde også fagteam, men jeg opplevde det som dårlig organisert. I tillegg var lederne mange, men veldig perifere og med en diffus lederstruktur. Ofte visste jeg ikke hvem som hadde ansvar for hva. Jeg fikk ta lite valg som sykepleier om hvordan jeg skulle løse oppgavene mine. Ofte var det fokus på sparing, noe som medførte begrenset utvalg av for eksempel sårutstyr, dårligere tilbud om legedekning og et dårligere aktivitetstilbud. Maten var også stusselig, forteller hun.

- Men den aller viktigste årsaken til at jeg sa opp, er at jeg som sykepleier hadde mye mindre frihet til å utøve sykepleierrollen min. Jeg liker å stole på min egen faglighet uten at alt for mange blander seg inn. På Risenga har jeg langt større selvstendighet. Det er kortere vei til der beslutningene tas og jeg føler at vi jobber mot samme mål, med pasientene i fokus.

Spille hverandre gode

Elisabeth mener det er sunt for samfunnet at private aktører kan komme inn og drifte på en litt annen måte.

- Det er bare sunt med konkurranse, det gjør tilbudet bedre. Private og offentlige aktører kan spille hverandre gode. Kommunen kan se at det går an løse ting på andre måter, mener hun.

I likhet med Ewa, gikk Elisabeth ned i lønn da hun gikk tilbake til det private.

- Men ikke veldig mye. For meg er det viktigere å ha en jobbsituasjon jeg trives i, et sted det er godt å være og en arbeidsplass med et godt arbeidsmiljø. Så må det bli opp til hver enkelt å veie dette opp mot lønn.

Kontakter

Om oss

Stendi er Norges største private omsorgsaktør, og leverer et rikt spekter av tjenester innen barnevern, bo- og omsorgstjenester, brukerstyrt personlig assistanse (BPA) og hjemmebaserte tjenester til stat og kommuner.

Følg pressemeldinger fra Stendi

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stendi på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stendi

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye