Skolebrød i alle farger og størrelser
Populære skolebrød
Skolebrødet ble trolig bakt for første gang på 50-tallet og har siden den gang blitt en favoritt blant folk her til lands. Ja, skolebrødet er faktisk den kategorien søte bakverk som norske bakerier selger mest av. Fredag 16. juni er skolebrødets dag og bakerier i hele landet markerer dagen med saftige og gode skolebrød.
Hva er det som gjør skolebrød så populære?
– Skolebrød er kjempegodt! Hva er vel bedre enn en hvetebolle med vaniljekrem, melisglasur og kokos? I tillegg er skolebrødet norsk – en særegen bakst for oss. Derfor hyller vi skolebrødet med en helt egen dag, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
Kjøp på bakeri, butikk, eller bak hjemme
– Skolebrød er en bakst alle kan få til. Det er gøy å lage, både for liten og stor - og en bonus er at du får en deilig duft i hele huset. Skal du gjøre ekstra stas på skolebrødene eller bake dem sammen med barna, kan du gjerne pynte dem i alle mulige farger. De nybakte skolebrødene er supre å dele med familie, venner eller naboer. Men, har du lyst på skolebrød og ikke tid til å bake, er det enkleste å gå innom ditt nærmeste bakeri eller butikk, og kjøpe akkurat så mange du trenger, sier Nordbø.
Og nå til et litt «kontroversielt» spørsmål: Hva er egentlig den rette måten å spise skolebrød på?
– Her er det sikkert mange ulike meninger. I 2021 gjorde vi en undersøkelse hvor 47 % svarte at de sparte eggekremen i midten til slutt, mens 50 % svarte at de spiser skolebrødet som en vanlig bolle. Resten husket ikke, forteller Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat, som selv alltid sparer kremen til slutt.
Tre oppskrifter, tre størrelser
Small: Miniskolebrød er perfekt for små barnehender og for å mette små mager, så kan eventuelt de voksne ta to.
Medium: Ingenting slår en "klassiker" – perfekt å dele eller ha på lur i fryseren.
Large: Dette kjempeskolebrødet er skapt for å deles. Her er det bare å invitere hele nabolaget.
I alle farger: Har du lyst til å gjøre en litt annerledes vri på noen av bollene? Her ser du hvordan du blander din favorittfarge i kokosen til fargerike skolebrød.
– Det blir sjelden rester av nybakte boller. Om det likevel er skolebrød igjen, kan alle – både small, medium og large – fryses og ligge på lur til neste gang du har lyst på noe godt, avslutter Nordbø.
Nøkkelord
Kontakter
Torunn NordbøDaglig lederOpplysningskontoret for brød og korn
Tel:952 89 666torunn@brodogkorn.noBilder
Lenker
Om Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.
OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn
17. mai med nybakt rabarbra14.5.2024 08:05:00 CEST | Pressemelding
Rabarbraen er i ferd med å bli spiseklar. Martin fra Bakermesterskapet har en rabarbra-favoritt til nasjonaldagen. Du kan lage den enkel, eller klaske til med fransk vri.
Grovt dominerer påskefrokosten21.3.2024 14:03:19 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse sier over halvparten av befolkningen at de velger grovt til påskefrokosten. – En grov start på dagen gir kroppen viktig og riktig næring i en høytid med mye kosemat og godteri, sier ernæringsfysiolog.
Ikke la julekakene ende i søpla: Her er smarte måter å bruke dem på14.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
2 av 10 kaster mer mat i løpet av desember enn ellers i året. Det viser en ny undersøkelse utført av Opinion for MatPrat og Opplysningskontoret for brød og korn. Hovedgrunnene til at maten går rett i søpla er at mange lager for mye mat, har ikke plass til å oppbevare rester og baker for mye.
Ny rapport: Små grove grep gir store helsegevinster6.12.2023 14:58:07 CET | Pressemelding
Utviklingen i det norske kostholdet går feil vei. Det slår Helsedirektoratet fast i sin ferske rapport om tilstanden i matvareforbruket i Norge som ble offentliggjort onsdag 6. desember 2023. Tre enkle grep kan gjøre maten du spiser mer næringsrik.
Lys opp med Lucia på jobben5.12.2023 07:30:00 CET | Pressemelding
13. desember er det Luciadagen, en dag som mange barnehager og skoler markerer med Luciatog og lussekatter. Men hvorfor ikke ta med denne tradisjonen inn på arbeidsplasser også?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom