Opplysningskontoret for brød og korn

Færre av oss kaster brød

Del
Når det nordiske toppmøtet for kampen mot matsvinn starter i Stockholm onsdag, kan deltagerne få med seg følgende gladnyhet: Flere av oss rapporterer at vi ikke kaster brød.
Gledelige nyheter: Tendensen viser at flere blir flinke til å bruke opp restebrød, for eksempel som krutonger i salaten. (Foto: MatPrat)
Gledelige nyheter: Tendensen viser at flere blir flinke til å bruke opp restebrød, for eksempel som krutonger i salaten. (Foto: MatPrat)

En ny undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av Opplysningskontoret for brød og korn, viser nemlig at nesten 50 prosent av oss rapporterer at vi klarer å utnytte alt brødet uten at noe går i søppelbøtta.

Spørreundersøkelsen gjennomføres årlig for å kartlegge brødvanene til nordmenn. Deltagerne i spørreundersøkelsen blir også spurt om hvorfor de kaster brød, og resultatet viser altså en gledelig trend: Flere enn i fjor svarer at de ikke kaster brød i det hele tatt.

– I undersøkelsen fra 2022 svarte 40 prosent at de ikke kaster brød, mens tallet har økt til 48 prosent i 2023. Det er en gledelig utvikling vi håper kommer til å fortsette, sier daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn.

Tallene er i tråd med hva Norsk institutt for bærekraftsforskning og Matvett presenterte i sin rapport fra 2021. De fant at nordmenn kastet 2 kilo mindre brød i søpla i 2020 enn i 2016.

– Uetisk og ulogisk å kaste mat

Kjøkkensjef Jimmy Øien hos restaurant Rest i Oslo er en av forkjemperne for å redusere matsvinn. Restauranten hans spesialiserer seg på gourmetmat basert på restemat.

Han mener det er uetisk å kaste mat.

– Fra mitt perspektiv som kokk er det også helt ulogisk å kaste mat. Så mye digg og annerledes mat kan lages av rester. Kreativiteten styrkes aldri så mye som når man blir tvunget til å tenke litt alternativt, sier han.

Kjøkkensjefen mener at folkeopplysning er nøkkelordet for å få nordmenn til å ta vare på maten. Derfor ønsker han å gjøre matfaget tilgjengelig og engasjerende, slik at nordmenn kan lære mer.

For eksempel at gammelt brød enkelt kan bli smakfull snacks.

– Brødrester er ypperlig for å lage brødchips. Kutt halvfrosset brød i syltynne skiver, legg på bakepapir, tilsett olje og salt og stek i ovnen til de er sprø, anbefaler Øien.

De eldste kaster minst

Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn bekrefter at det er en del som mangler kunnskap om hvordan man bruker brødrester. Dette gjelder først og fremst de i aldersgruppen 16 til 34 år, der 14 prosent svarer at de ikke vet hva de skal bruke tørt brød til.

Hun har et enkelt tips alle kan klare:

– Dersom man maler opp restene av det tørre brødet til brødsmuler, er det enkelt å gi tørt brød nytt liv. Brødsmulene kan for eksempel brukes til panering eller som ingrediens i ny bakst, pannekaker eller vafler, sier hun.

Brødsmuler fra gammelt brød kan enkelt bli ingrediens i vafler.

Hun tror denne kunnskapen står sterkere eldre aldersgrupper som er mer vant til å utnytte maten.

– Blant de som er over 65 år er det hele åtte av ti som svarer at de aldri kaster brød. Så selv om mange mener de unge er mer klimabevisste enn noen gang, ser det ut til at de fortsatt har noe å lære av besteforeldregenerasjonen, sier Nordbø.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Gledelige nyheter: Tendensen viser at flere blir flinke til å bruke opp restebrød, for eksempel som krutonger i salaten. (Foto: MatPrat)
Gledelige nyheter: Tendensen viser at flere blir flinke til å bruke opp restebrød, for eksempel som krutonger i salaten. (Foto: MatPrat)
Last ned bilde
Kjøkkensjef Jimmy Øien ved restauranten Rest er en forkjemper for at all mat som produseres skal spises opp. (Foto: Stian Broch)
Kjøkkensjef Jimmy Øien ved restauranten Rest er en forkjemper for at all mat som produseres skal spises opp. (Foto: Stian Broch)
Last ned bilde
Brødrester kan males opp til brødsmuler og få nytt liv i vaffelrøra. (Foto: Brodogkorn.no)
Brødrester kan males opp til brødsmuler og få nytt liv i vaffelrøra. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å skape lekre retter av tørt brød. (Foto: Brodogkorn.no)
Daglig leder Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn oppfordrer til å skape lekre retter av tørt brød. (Foto: Brodogkorn.no)
Last ned bilde

Lenker

Om Opplysningskontoret for brød og korn

Opplysningskontoret for brød og korn
Opplysningskontoret for brød og korn
Lørenveien 40
0585 Oslo

952 89 666http://www.brodogkorn.no

Opplysningskontoret for brød og korn (OBK) ble etablert høsten 2007 for å drive merkenøytral opplysningsvirksomhet på vegne av alle aktørene i verdikjeden. Formålet er å øke kunnskapen om, og fremme forbruket av, korn, mel, brød og andre bakervarer hos forbrukerne og andre målgrupper.

OBK har som mål å øke kunnskapen om hvor viktig sunne bakervarer og kornprodukter er i det daglige kostholdet. OBK forholder seg alltid til de til enhver tid gjeldende offentlige kostholdsråd.

Bildearkivet til Opplysningskontoret for brød og korn

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for brød og korn på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for brød og korn

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye