MODUS - Senter for middelaldermusikk

Middelalderens svar på Øya-festivalen i Nordens Pompeii

Del
Eufemiadagene 31.07 - 02.08.2020

Velkommen til en intim utendørs festival i hjertet av middelalderparken med musikk, foredrag og debatt om utviklingen av middelalderparken. Modus café er åpen hver dag i tilknytning til arrangementene.

Modus Huset ligger ved Saxegaarden i Gamlebyen. Fordi vi er i Eufemialand så lager vi en festival som har fokus på det gamle og det nye. Det gjelder også musikken. Derfor bruker vi middelaldermusikk og vi bruker ny progressiv jazz og nyskapende pop, som et uttrykk for området. Artistene er en samling av unge, «up and coming» musikere som springer ut fra Norges ledene musikkinstitusjoner, og etablerte musikere som bl.a LILJA som har nerdet seg frem til sitt unike uttrykk.

I tillegg kan du være med på en debatt om middelalderparken fremtid med overskriften: Ruinpark eller fornøyelsespark? Et foredrag om dronning Eufemias by og et interaktivt foredrag om multikunsteren Hildegaard von Bingen.

Dronning Eufemia var født i Rügen i 1270, og i 1299 giftet hun seg med Håkon den 5. Magnusson i Mariakirken i Oslo. Dronningen var kjent for sin kulturelle interesse og innførte hoffliv og ridderkultur i Håkonshallen i Oslo.

Festivalen arrangeres i henhold til gjeldende smittevernregler og vi har derfor begrenset antall billetter. Modus café har skjenkebevilgning.

Fredag 31. juli på Eufemiadagene

KONSERT MED EVA TRIO KL. 18.00

Eva trio er en jazztrio fra Oslo med besetningen Aksel Krystad - keyboard, Viktor Ognøy Ekeløve – trommer, Elias Fløtre Løstegaard – bass. De møttes på Edvard Munch VGS.

Bandets musikk er inspirert av diverse musikksjangere som modaljazz, fusion, neo-soul og hip-hop. Musikken er egenkomponert med fokus på improvisasjon, groove og melodiske temaer. EVA trio har holdt til i ModusHuset og fikk i vår et oppdrag fra senter for middelaldermusikk å remikse en sang av Adam de La Halle (1240 - 1287)
Lytt: https://soundcloud.com/user-414047288



EVA TRIO

Eva trio sin Soundcloud side: https://soundcloud.com/user-414047288


KONSERT MED MARY & THE MOON KL. 20.00


Mary & the Moon tar publikum med på en musikalske reise inn i et filmatisk lydlandskap. Musikkmagasinet Ballade.no skrev: Wow, det skjer mye spennende i norsk musikk, første gang de hørte Mary & the Moon. Frontfigur Marianne Jørgensen skriver musikk til de som har gått seg vill i livet, de som har glemt magien, de som er fulle av mot, men ikke vet hvor de skal gå, og de som trenger et kart for å finne veien. Hun komponerer alle sangene sine på en keltisk harpe, derfor kaller hun musikken sin for Harpepop. www.maryandthemoon.com



Lytt:
https://open.spotify.com/artist/5P3vGyYu3K1L5CbF1lqIzk?si=No2UqbLYRbe3
wKGMZKQqxg

Marianne Jørgensen: Vokal og keltisk harpe
Erlend Sæverud: Gitar - kor
Preben Olram: Gitar/bass - kor
Jan Tariq Rui- Rahman: Piano – kor


Lørdag 1. August på Eufemiadagene

FOREDRAG OM DRONNING EUFEMIAS BY MED PER OLAV REINTON, Kl 14.00

Da Eufemia kom til Oslo i 1299 hadde hun med ei brudekiste full av bøker og en bror som var minnesanger. Eufemia var ikke den første, men hun og broren har etterlatt seg både litteratur og musikk som knytter Oslo til en europeisk tradisjon.
Velkommen til et foredrag i hjertet av middelalderparken med Per Olav Reinton
som er forfatter av boken om Dronning Eufemias by.



KONSERT MED MURMEL KL. 17.00

MURMEL betyr hyggelige tekster, tunge tekster, norske tekster, engelske tekster, ingen tekster, hæla i taket og hæla på gølvet. Det er groovy, det er fritt, og det er tight. De fire musikkstudentene fra UiA har verden for sine føtter, og byr på egenkomponert materiale fra sin egen litt sjangerville musikkboble.



MURMEL består av Hans- Kristian Holthe – Gitar, Viktor Ognøy Ekeløve – slagverk, Reidun Ottersen – Vokal, Sigurd Heide Aadeland - Bass

KONSERT MED MUNCH TRIO KL. 19.00

De har alle gått på musikklinja Edvard Munch vgs i Oslo, og har spilt sammen i mange forskjellig konstellasjoner og band. Nå studerer de utøvende jazzmusikk ved Norges Musikkhøyskole og på Jazzlinja ved NTNU i Trondheim. Bandet har sitt særpreg ved at musikerne har fordypet seg i hvert sitt område i jazzen. I musikken møtes de og skaper et lyrisk kammermusikalsk utrykk som er en blanding av postbop, gypsy- og nordisk jazz.



Munch trio består av Zakarias Meyer Øverli / tenorsaksofon, Gard Kronborg / bass og Ola Erlien / gitar.

https://www.youtube.com/watch?v=pnbSK8BQD5Q

KONSERT MED LILJA KL. 21.00

Oddrun Lilja er en gitarist som har preget den geografisk grenseoverskridende delen av Norges improvisasjonsmiljø i en årrekke, gjennom band som Moksha, Bugge Wesseltofts New Conception of Jazz og Frode Haltlis Avant Folk. Hun er også plateaktuell under artistnavnet LILJA - de siste årene har hun reist verden rundt for å samarbeide med tradisjonsmusikere og artister i ulike deler av verden. Hun har blant annet jobbet med ragamusikere i India, gnawamusikere i Marokko, sirkusartister i Etiopia og palestinere i en flyktningeleir i Libanon. Med inspirasjon i disse reisene har hun skrevet verket «LILJA:Marble», som kommer ut på Jazzland recordings i april 2020.



Jo Skaansar er bassist, komponist og psykolog fra Lillehammer, utdannet fra jazzlinja ved NTNU, Norges Musikkhøgskole i Oslo og Universitetet i Oslo. Han jobber frilans i inn- og utland med en rekke artister og band innen jazz og folkemusikk, for eksempel LILJA, Anne Hytta, Camilla Granlien, Hayden Powell trio, Urban Tunells Klezmerband, Espen Rud, Kristoffer Kompen og Jacob Young. Han har spilt med artister som Beady Belle, Jon Christensen, Steve Dobrogosz, Hot Club de Norvege, Sinikka Langeland, Trygve Seim, Sølvguttene, Ulf Wakenius og Kenny Wheeler. Skaansar har gitt to egne album: «Den blåaste natt» (2010) og «Fange av mi tid» (2019), og ellers medvirket som bassist på over 40 plateinnspillinger.
Link til musikk og hjemmeside: Spotify Offisiell hjemmeside

Søndag 2. august på Eufemiadagene

ET INTERAKTIVT FOREDRAG OM HILDEGAARD VON BINGEN MED GRO SIRI OGNØY JOHANSEN OG SANGERE KL.14.00 – 15.30



Mystikeren Hildegaard von Bingen (1098 – 1179) var en visjonær kjendis i middelalderen. Hun var et universalgeni og har etterlot seg musikk, tekster og medisinske bøker om planter og urter. Du vil få oppleve hennes sanger fremført av tre unge talentfulle sangere ute i ruinene. Vi vil bevege oss i middelalderparken og åpne sansene for lyder og inntrykk av det gamle og det nye i området. Ta gjerne med skrivesaker.

Sangere: Ava Line Shokooh, Hedvig Bache Hungnes, Mari Ascheug

Gro Siri Ognøy Johansen er utdannet sanger og er kunstnerisk leder for Modus senter for middelaldermusikk. Hun har studert gregoriansk sang og fremføring ved musikkhøgskolen i Paris og turnert med Musica Reservata, Ensemble Dialogos, Laude Illustre og Modus Ensemble i Europa, USA og Russland.

NERDESALONG kl. 17. 00– 19.00 PÅ EUFEMIADAGENE

Ruinpark eller fornøyelsespark? En debatt om middelalderparkens fremtid
ledet av Per Olav Reinton med bl.a Odd Einar Dørum, Petter Molaug med flere.

LIVE musikk, motevisning av ny design fra Eufemiabutikken med Beate Cook
Hope. ModusCafé med enkel bevertning.

«I en by som skal avspeile 1000 års historie, bør vi nemlig ta oss litt ekstra tid til å tenke alle alternativer fullt ut ikke minst de grunnleggende historiske mulighetene» - Odd Einar Dørum, Aftenposten 2017.



www.middelaldermusikk.no
https://www.facebook.com/Middelalderparken/

Kontakt:
Gro Siri Ognøy Johansen, kunstnerisk leder
Epost: grosiriognoy@gmail.com
Telefon: 92 08 13 64

Bilder

Om MODUS - Senter for middelaldermusikk

MODUS - Senter for middelaldermusikk
Saxegaardsgt 15
0192 Oslo

920 81 364http://www.middelaldermusikk.no

Formålet er å vise ny og fremføre historisk informert musikk med vekt på middelalderen. Modus samarbeider med norske og utenlandske miljøer som deler vårt formål.

Modus søker om årlig tilskudd av drift og kunstnerisk produksjoner gjennom Oslo kommune og Norsk kulturråd.

Modus har kontorer i ModusHuset som ligger i Middelalderparken i Gamle Oslo.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye