Spekter

-Godt nytt for pensjonsprosessen

Del

- Det er en svært god nyhet at regjeringen slipper opp pauseknappen og igjen setter i gang prosessen med å få på plass en ny offentlig tjenestepensjon, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Arbeidsgiverforeningen Spekter.

Regjeringen la i dag fram forslag om endringer i samordningsloven for pensjon- og trygdeytelser, og varslet samtidig at den vil gjenoppta prosessen for å tilpasse offentlig tjenestepensjon til pensjonsreformen.

- Fortsatt gjenstår mye arbeid før pensjonsreformen er gjennomført for alle, og ikke bare for de i privat sektor. Dagens offentlige tjenestepensjon bidrar ikke til å styrke arbeidslinjen og den hindrer nødvendig mobilitet mellom offentlig og privat sektor. I tillegg gir den virksomhetene helt uforutsigbare kostnader, påpeker Bratten.

-Det er ingen god idé at privat og offentlig sektor i Norges lille arbeidsmarked har hver sin pensjonsordning. Hvorfor skal for eksempel bare pensjonister fra privat sektor kunne jobbe og motta pensjon samtidig - og ikke pensjonister fra offentlig sektor, spør Bratten.

Hun viser til at hvis vi skal sikre bærekraft – og dermed velferd - framover, må arbeidsstyrken være mobil og omstillingsdyktig.

-Pensjonssystemet må ikke begrense folks mulighet og vilje til å bytte mellom sektorer, sier Bratten, som understreker at det også er på tide at særaldersgrensene nå blir tilpasset et moderne arbeidsliv og at AFP-reglene i privat og offentlig sektor bør være like.

Bratten påpeker også at en hel generasjon arbeidstakere med offentlig tjenestepensjon langt på vei er forledet til å tro at de får 66 prosent av lønnen i pensjon, mens realitetene allerede er noe annet.

-Når sannheten er at en nyutdannet sykepleier vil få bare 47 prosent av lønnen i pensjon når han går av ved fylte 65 år, er det på høy tid at den offentlige tjenestepensjonen endres, sier Bratten. 

Nøkkelord

Kontakter

Om Spekter

Spekter
Spekter
Sørkedalsveien 6
0369 Oslo

47 65 70 00http://www.spekter.no

Spekter er en arbeidsgiverforening som organiserer virksomheter med over 220 000 ansatte og er dominerende innen sektorene helse, samferdsel og kultur.

Følg saker fra Spekter

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Spekter på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Spekter

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom