Norsk Varme

-Forbud mot fyring i gamle ovner

Del
Norsk Varme ber myndighetene vurdere forbud mot å brenne i gamle ovner dersom ikke flere bytter til rentbrennende ildsteder, slik at svevestøvet reduseres. Oslo gir fra årsskiftet inntil 6 000,- kroner for gamle ovner som byttes ut. Tyskland innfører nå gradvis forbud mot fyring i gamle ovner.

Gamle ildsteder slipper ut 5-6 ganger så mye svevestøv som nye rentbrennende ildsteder. Dette viser blant annet en undersøkelse i Drammen fra 2010. Statistisk Sentralbyrå slår fast at gamle ovner stod for 80 prosent av svevestøvutslippet relatert til vedfyring, mens de nye ildstedene bidro med 13 prosent. Det totale vedforbruket var omtrent likt i de to ovnstypene.

Det er nesten 2 millioner gamle ovner i Norge, til tross for at det har vært ulovlig å selge slike ovner siden 1998. Gamle ovner utnytter ca førti prosent av energien i vedkubbene, mens moderne ovner henter ut rundt åtti prosent av energien i veden.

Forbud i Tyskland
I Tyskland innføres fra årsskiftet forbud mot å bruke ovner fra før 1975. Om tre år blir det forbudt å fyre i ovner som er laget før 1985. Fra 2021 har alle ovner produsert før 1995 fyringsforbud.

Norsk Varme foreslår at det på sikt blir et forbud mot å bruke gamle ovner. De ønsker også at myndighetene skal gi økonomisk støtte til å installere nye.

–Nedgangen i ovnssalget de siste årene viser at folk trenger et dytt for å komme i gang. I og med at de nye ovnene produserer dobbelt så mye energi som de gamle er dette også et ENØK-tiltak, i tillegg til et forurensningstiltak, sier styreleder i Norsk Varme, Merethe S Halvorsrød.

Nordmenn putter like mye ved i gamle og nye ovner, men gamle ovner og åpne peiser står for nesten 80 prosent av det samlede utslippet av svevestøv fra vedfyring.
Faglig støtte

Det er bred enighet i fagmiljøene om at vedfyring er et viktig og klimanøytralt alternativ til strøm. Både Sintef og Norges Astma- og Allergiforbund har den siste tiden krevd fortgang i utskifting av gamle ovner.

-Det er ikke noe alternativ til vedfyring i Norge. Mer enn 10% av boligoppvarmingen i Norge kommer fra vedfyring. På kalde dager ville strømnettet kollapse uten den effektive varmen vedfyring gir. Målet er at vedfyringen må skje med 100% nye, rentbrennende ovner, sier Halvorsrød.

Nøkkelord

Kontakter

Merethe S Halvorsrød, mobil: 980 56 014 styreleder@norskvarme.org

Om Norsk Varme

Norsk Varme
Norsk Varme
Kongens gate 21
0153 Oslo

99588979http://www.norskvarme.org
Norsk Varme er bransjeforeningen for miljøvennlige ildsteder og skorsteiner i Norge. Vårt arbeid er å minne om hvor viktig vedfyring er i det totale energibildet i Norge. Ved siden av strøm, er det ingen annen kilde som i dag kan dekke oppvarmingsbehovet i norske hjem. Det er en trygg, forutsigbar, miljøvennlig og rimelig energikilde – som i tillegg gir hygge. www.norskvarme.org

Følg pressemeldinger fra Norsk Varme

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Varme på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Varme

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye